Ένταση δημιουργήθηκε για άλλη μια φορά τις πρωινές ώρες στο νέο καμπ στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ καθώς μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών συγκεντρώθηκε στην πύλη με σκοπό να πάρει αριθμό για τη σειρά εξόδου. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα που δεν υπήρχε η πληροφορία για το νέο lockdown, το συγκεντρωμένο πλήθος μπλόκαρε αρκετές φορές την είσοδο στους εργαζόμενους στο ΚΥΤ διαμαρτυρόμενο για τον μικρό αριθμό εξοδούχων (750 άτομα καθημερινά).
Χθες με ανακοίνωσή του το Υπουργείο αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας μέσα και έξω από τις δομές λαμβάνονται από το υπουργείο Μετανάστευσης με την έξαρση της πανδημίας της covid-19 στη χώρα. Το σχέδιο «Αγνοδίκη» περιλαμβάνει την άμεση μεταφορά νέων αφίξεων στη χώρα σε ειδικά μεταμορφωμένους χώρους υγειονομικής απομόνωσης (καραντίνας) και όχι στις υφιστάμενες δομές. Λαμβάνονται μέτρα περιορισμού πρόσβασης από και προς στις δομές, τη λειτουργία υγειονομικών μονάδων στις περιμέτρους των δομών, την ενημέρωση των διαμενόντων στις γλώσσες που κατανοούν και τη λειτουργία ειδικού σκοπού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη μεταφορά ευάλωτων πολιτών τρίτων χωρών από δομές νήσων σε ξενοδοχεία.
Ως αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πως θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο το οποίο θα “κλειδώσει” 7.302 άτομα σε ένα καμπ για έναν ολόκληρο μήνα, ποιος θα είναι ο αριθμός των εξοδούχων και πως θα γίνεται η μετακίνηση καθώς πολλοί από τους αιτούντες άσυλο έχουν προγραμματισμένα ραντεβού εκτός καμπ με ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης, γιατρούς, δικηγόρους ή επιθυμούν να κάνουν προμήθειες τροφίμων και βασικών αγαθών για την οικογένειά τους.
Την ίδια στιγμή οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό προσφύγων προκαλεί ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό. Η Συνύπαρξη κι επικοινωνία στο Αιγαίο έστειλε επιστολή προς τον κ. Λογοθέτη, Γενικό Γραμματέα Υποδοχής και τον κύριο Μπαμπάκο, διοικητή ΚΥΤ Λέσβου στην οποία σημειώνει πως τα μεγάλα ζητήματα του καμπ στο οποίο ακόμη δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα όπως το νερό και η θέρμανση:
“Η ανεπαρκής τροφοδοσία του με ηλεκτρικό ρεύμα και νερό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος να ζεσταθούν οι πρόσφυγες τώρα που η θερμοκρασία πέφτει χαμηλά τα βράδια στα αντίσκηνα. Η κατάσταση αυτή, εκτός του ότι είναι απάνθρωπη, προκαλεί ασθένειες, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού κλπ.
Ανεπαρκής είναι και η τροφοδοσία με νερό. Οι ντουζιέρες είναι ελάχιστες κι αυτές με κρύο νερό. Η αδυναμία των προσφύγων να καθαρίζονται έχει αυξήσει τα κρούσματα ψώρας. Εμφανίζονται διάρροιες και άλλες ασθένειες.
Όλα τα παραπάνω επιβαρύνουν την πίεση στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, που ήδη είναι «κορεσμένο» με κρούσματα COVID 19.
Σας καλούμε να αντιμετωπίσετε άμεσα τα προβλήματα αυτά. Να φροντίσετε για άμεση μεταφορά στο Δημοτικό καμπ του Καρά Τεπέ, όπου υπάρχουν 450 κενές θέσεις, ευάλωτων ατόμων (μωρομάνες, χρονίως πάσχοντες κλπ).
Να συνεχίσετε με ταχύτερους ρυθμούς την μετακίνηση των προσφύγων στην ενδοχώρα”.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου
Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 750 κρούσματα σε σύνολο περίπου 75.000 διαμενόντων σε όλη τη χώρα και ένας θάνατος. Όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, ισχύουν και για τους αιτούντες άσυλο, μέσα και έξω από τις δομές.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, εφαρμόζει συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας εντός των δομών φιλοξενίας και μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας, τα οποία προσαρμόζονται σε κάθε φάση με τις κυβερνητικές αποφάσεις, τόσο για τον γενικό πληθυσμό, όσο και για κάθε περιοχή ξεχωριστά. Αναλυτικότερα, πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση η θερμομέτρηση του προσωπικού κατά την είσοδο και έξοδο του από τις δομές.
Παράλληλα, ιχνηλατούνται συνεχώς διαμένοντες που εμφανίζουν ύποπτες επιπλοκές υγείας και υποβάλλονται σε τεστ για την ανίχνευση της covid-19. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, τα κρούσματα τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υγειονομικής απομόνωσης και ταυτοχρόνως εκκινεί η διαδικασία ιχνηλάτησης του κύκλου επαφών τους. Τέλος, λαμβάνει χώρα ιατρική παρακολούθηση τους καθ’ όλη τη διάρκεια της απομόνωσης τους και σε περίπτωση που χρειαστεί, η άμεση μεταφορά τους στο κοντινότερο νοσοκομείο για νοσηλεία.
Προβλέπεται ο εφοδιασμός των διαμενόντων στις δομές με είδη πρώτης ανάγκης δια της λειτουργίας κυλικείων και καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και δια της υπόδειξης ειδικών σημείων παράδοσης από επιχειρήσεις διανομής προϊόντων.
Αμέσως μετά από τον εμπρησμό στη Μόρια οι Ελληνικές αρχές δημιούργησαν το προσωρινό ΚΥΤ στην περιοχή του Καρά Τεπέ, ξεκινώντας άμεσα την διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκεται σε στενή και αδιάκοπη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, την ηγεσία του ΕΟΔΥ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και τους τοπικούς φορείς υγείας, για την τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων και την προστασία της δημόσιας υγείας στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι.