Search

Φόβοι για περισσότερους νεκρούς μετά τη “Μαύρη Κυριακή”

Τριάντα νέα κρούσματα στη Λέσβο ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, ένα κρούσμα στη Χίο και ένα στη Σάμο, σε σύνολο 1.698 νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. 71 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ενώ 392 είναι οι διασωληνωμένοι.
Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης εκκενώθηκε η πρώτη παθολογική κλινική και μετατράπηκε σε κλινική για covid-19, όπου συνολικά νοσηλεύονται έντεκα ασθενείς, ενώ κανένας δεν είναι διασωληνωμένος.
Από την 1η Νοεμβρίου στη Λέσβο έχουν καταγραφεί 371 κρούσματα. Λόγω θετικού κρούσματος σε υπάλληλο του Δήμου Δυτικής Λέσβου, το κεντρικό κτήριο του Δήμου στην Καλλονή θα παραμείνει αύριο Δευτέρα 16 Νοεμβρίου κλειστό.
Οι χώροι του θα απολυμανθούν και ήδη έχει ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του ασθενούς. Από την ΔΕΥΑΛ ανακοινώθηκε ότι αύριο Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 δε θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες των γραφείων της επιχείρησης στην οδό
Ελ. Βενιζέλου 13-17, προκειμένου να εξετασθούν οι εργαζόμενοι για λοίμωξη covid-19, μετά την εμφάνιση επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19 σε εργαζόμενο της ΔΕΥΑΛ. Όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της επιχείρησης θα λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 22510 46755 Και στα email: protokolo@deyamyt.gr viologikos@deyamyt.gr
Φόβοι για περισσότερους νεκρούς 

Ο αριθμός των κρουσμάτων πιθανόν να μειωθεί αυτή την εβδομάδα όμως θα υπάρχουν οι επιπτώσεις με εκατοντάδες ακόμη ανθρώπους που θα δώσουν μάχη για τη ζωή λόγω της προγενέστερης εξάπλωσης του κορωνοϊού. Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι από τις 5 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε η ραγδαία αυξηση των θανάτων λόγω της «εκθετικής» ανόδου των νέων διαγνώσεων στις 18-20 Οκτωβρίου έως και χθες 15 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν περίπου 27.000 νέοι φορείς της νόσου.

Κι αυτός ο κύκλος των νέων κρουσμάτων – με έναν ημερήσιο αριθμό περίπου 2400- πιθανόν να να οδηγήσει, σύμφωνα, με το απευκταίο σενάριο, τουλάχιστον 400-500 ακόμη συνανθρώπους μας στο κατώφλι του θανάτου, λόγω της φονικής επιδημίας. Με τη συνεκτίμηση ότι ήδη υπάρχουν στις ΜΕΘ 400 άνθρωποι κι άλλοι σε σοβαρή κατάσταση σε κλινικές Covid, από τους οποίους σημαντικό ποσοστό μπορεί να καταλήξει.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι μεγάλος για 10-15 ημέρες αφότου μειωθούν τα κρούσματα ή ακόμη κι όταν λήξει η καραντίνα. Κάτι που είχε συμβεί και στο πρώτο “lockdown” την περασμένη άνοιξη.

Η «μαύρη Κυριακή»

Οι δυσμενείς εκτιμήσεις έρχονται μετά τη χθεσινή «μαύρη Κυριακή», με το θλιβερό ρεκόρ των 71 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι από τις 5 Νοεμβρίου που άρχισε η αύξηση των θανάτων έχουν ασθενήσει ακόμη από τον κορωνοιό περίπου 3721 άτομα ηλικίας 64 κι άνω που δυστυχώς ένα ποσοστό 11%-12% ίσως χάσει-με βάση τη σχετική μακάβρια στατιστική- τη μάχη με τον θάνατο. Ακόμη το ίδιο χρονικό διάστημα ασθένησαν 11.128 άνθρωποι ηλικίας 40 έως 64 ετών όπου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα η θνησιμότητα είναι περιορισμένη στο 0,6% .

Κι ένα σχετικό άθροισμα οδηγεί πάλι στο ίδιο συμπέρασμα για τον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών. Σημειώνεται ότι το τελευταίο πενθήμερο 11-15 Νοεμβρίου κατεγράφησαν 240 νεκροί, με ένα μέσο όρο 48 θανάτων καθημερινά, όταν το αμέσως προηγούμενο είχαν καταγραφεί 164, με έναν μέσο όρο 33 κάθε ημέρα. Σε μία άυξηση της τάξης του 64% μέσα σε λίγα 24ωρα που πολλοί φοβούνται ότι θα συνεχισθεί.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας

Την ίδια ώρα στον εντυπωσιακό αριθμό «1,46» –δηλαδή δύο φορείς του ιού να μεταδίδουν την νόσο σε τρία άτομα- είχε φθάσει στις 18 Οκτωβρίου ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με καταγραφή του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης που παρουσιάζει «Το Βήμα».

Σε έναν αριθμητικό προσδιορισμό και «πολλαπλασιαστή» της νόσου που προκύπτει την εκτόξευση των κρουσμάτων εκείνες τις ημέρες αφού στις 18 Οκτωβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 438 και στις 28 Οκτωβρίου –δηλαδή περίπου 10 ημέρες αργότερα – είχαν φθάσει τα 1547 με επίκεντρο την βόρεια Ελλάδα.

Για να γίνει αντιληπτό το συγκεκριμένο ύψος του συντελεστή μετάδοσης σημειώνεται ότι σις αρχές της πανδημίας, που δεν λαμβανόταν κανένα μέτρο προστασίας κι η εξάπλωση της νόσου προκαλούσε τρόμο, είχε ανέλθει στο «2» και στην διάρκεια της καραντίνας του Μαρτίου είχε περιορισθεί στο 0,5%. (δηλαδή δύο άνθρωποι μόλυναν μόνο ένα άτομο).

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του ίδιου ινστιτούτου ο συντελεστής αυτός είναι τώρα περίπου 1,10-1,20. Επιπλέον υπάρχει η πρόβλεψη, με βάση τα τωρινά αριθμητικά στοιχεία, ότι στις 22 Νοεμβρίου (δηλαδή σε επτά ημέρες) ο αριθμός των θανάτων στην χώρα μας θα έχει φθάσει τους 1412. Με την ελπίδα όλων αυτές οι εκτιμήσεις να μην επαληθευθούν.

Πηγή : Βήμα, ΕΡΤ Αιγαίου