Search

Ένα click away …απ’ την απόγνωση

Απολύτως ανεφάρμοστη, ανεδαφική και γραφειοκρατική πρακτική που ευνοεί πρακτικά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκει το σύνολο των εμπόρων του νησιού το νέο μέτρο του click away παρότι μεγάλο μέρος εξ αυτών έχον συμμορφωθεί στη νέα πραγματικότητα και η αγορά έχει ξαναζωντανέψει. Ωστόσο με το νέο αυτό μέτρο, όπως υποστηρίζει μεγάλο μέρος των εμπόρων δεν είναι δυνατή η εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου.

Ο εμπορικός σύλλογος Μυτιλήνης προτρέπει τους καταναλωτές να ψωνίζουν σε μικρά μαγαζιά για επιχειρήσεις για την στήριξή τους και συντάσσεται με την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου που βρίσκει το μέτρο του Click away ανεδαφικό.

Χλιαρές οι αντιδράσεις των εμπόρων της Ερμού στο Click Away.

“Δεν δουλεύει το μέτρο δεν το βλέπετε; Κανείς δεν θέλει να δοκιμάζει παπούτσια και ρούχα στο όρθιο”, μας λένε νέοι επιχειρηματίες της Ερμού

“Επιπλέον τίθεται και ζήτημα υγειονομικό μιας και πρέπει να έρθουμε πιο κοντά με τον πελάτη στην πόρτα. Τι απέγιναν τα πλέξι γκλάς και οι τζαμαρίες; “, είναι το εύλογα ερωτήματα των εμπόρων της αγοράς.

Αναστάτωση και στην Καλλονή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής, ασχολήθηκε εκτεταμένα με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εορταστικής αγοράς και κυρίως της δραματικής κατάστασης της αγοράς, όπως διαμορφώνεται μετά τις εξαγγελίες των νέων μέτρων και διαμαρτύρεται έντονα για την «επινόηση και καθιέρωση του click away.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής ζητά:

  1. Το άνοιγμα των πολύ μικρών και μικρομεσαίων καταστημάτων λιανικής, στις 18 Δεκεμβρίου, με τα ισχύοντα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με κριτήρια υγειονομικού φορτίου ανά περιφερειακή ενότητα, μειωμένο ωράριο και πλαφόν στον αριθμό των SMS.
  2. Το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι την επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά και την ένταξή τους σε μία γενναία άτοκη ρύθμιση.
  3. Την επαναφορά των 120 δόσεων για τις ήδη υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς περιορισμούς και τόκους.
  4. Την άμεση αναστολή όλων των δόσεων επιχειρηματικών δανείων και την ρύθμιση του μεγάλου όγκου επιταγών που έχουν εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου.
  5. Την διατήρηση της μείωσης των ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου  2021.
  6. Τον σχεδιασμό ειδικής ενισχυμένης μη επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχευση ειδικά το εμπόριο και με κριτήριο τη μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι.
  7. Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού(αν όχι του υπάρχοντος) « ακατάσχετου» επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού ο οποίος  θα συνδεθεί και με τα POS, και θα δώσει στις επιχειρήσεις την στοιχειώδη ρευστότητα που απαιτείται για να σωθούν από το λουκέτο.
  8. Την άμεση απόδοση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μικρομεσαίους εμπόρους, με βάση τα πρότυπα χώρων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.
  9. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για άσκηση επιτηδεύματος με τα καταστήματα κλειστά.
  10. Την διαγραφή χρεών που συσσωρεύονται από την πανδημία, ως άμεση, αποτελεσματική και κυρίως ρεαλιστική λύση.

 

Επισημαίνει ότι «η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία:

 

  • Οφείλουν πολλά στους μικρομεσαίους εμπόρους, που αδιαμαρτύρητα δέχτηκαν όλες τις οικονομικές συνέπειες από τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας και εφάρμοσαν υποδειγματικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, συντελώντας στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
  • Οφείλουν σεβασμό και στήριξη στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
  • Οφείλουν, στα πλαίσια της αυτονόητης προστασίας της δημόσιας υγείας, να διασφαλίσουν κανόνες ισονομίας και θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά.

 

Η αντοχή της ήδη πληγωμένης από την δεκαετή κρίση και του προσφυγικού  μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης έχει φτάσει στα όρια της.  Η απώλεια του εορταστικού τζίρου, τον οποίο περιμέναμε ως μάννα εξ’ ουρανού, θέτει νέα δεδομένα, ενόψει των οποίων η Κυβέρνηση για να διασώσει την πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας, την κοινωνική συνοχή και την ομαλότητα στην αγορά, θα πρέπει πλέον να υιοθετήσει σοβαρές, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες αποφάσεις.