Ανταποκρινόμενη άμεσα στην από τις 12/3/2021 παρέμβαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου προς το Υπουργείο Πολιτισμού για το εξαιρετικής επικινδυνότητας θέμα των βράχων του Μολύβου κάτω από το Κάστρο, η Υπουργός Λίνα Μενδώνη έθεσε άμεσα επί τάπητος το ζήτημα καλώντας χθες το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη τους συναρμόδιους φορείς. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε εκ μέρους του Δήμου Δυτικής Λέσβου η Αντιδήμαρχος Μήθυμνας Αφροδίτη Βατή, εξασφαλίζοντας την επίσκεψη στις 25 Μαρτίου του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλή Βλαχούλη μαζί με τον Μελετητή-Γεωμηχανικό Χάρη Σαρόγλου στο Μόλυβο, για αυτοψία προκειμένου να καταλήξουν στις εργασίες που πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης επισκέφτηκαν μαζί το επίμαχο σημείο στο Μόλυβο, συμφωνώντας σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης για την άρση της επικινδυνότητας στην περιοχή.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν πέραν της Υπουργού, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Διδασκάλου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλής Βλαχούλης, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Κουφέλος και η Αντιδήμαρχος Μήθυμνας Αφροδίτη Βατή.
Το ιστορικό του ζητήματος και η θέση του Υπουργείου
Ο κ. Βλαχούλης που ενημέρωσε για το ιστορικό του ζητήματος, τόνισε πως έχουν εγκριθεί οι μελέτες αναστήλωσης των βράχων από το 2002 όπως και ο προϋπολογισμός του έργου ύψους 967.000 ευρώ. Όπως εξήγησε το 2003 προτάθηκε στο ΕΣΠΑ μαζί με άλλα 4 έργα αλλά δεν προχώρησε και από τότε το Υπουργείο το έβαζε στο Πρόγραμμα Δράσης του χωρίς ποτέ να έχει καταφέρει να το προχωρήσει διότι ήταν πολύ μεγάλος ο προϋπολογισμός.
Σύμφωνα με τα στελέχη του Υπουργείου, η μελέτη για την αποκατάσταση του προβλήματος με τους βράχους στο Μόλυβο, χρειάζεται επικαιροποίηση μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης. Δεν χρειάζεται να περάσει ξανά ούτε ΚΑΣ – ούτε να πάρει περαιτέρω εγκρίσεις.
Συνοψίζοντας τα όσα συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, ως σημαντικά θεωρούνται τα εξής:
- Το Υπουργείο δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα στην επικαιροποίηση της μελέτης μετά την αυτοψία του κ. Βλαχούλη με τον κ. Σαρόγλου που θα γίνει στη Λέσβο στις 25 Μαρτίου. Η επικαιροποίηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαΐου.
- Η Υπουργός πρότεινε να προχωρήσει η Περιφέρεια στην ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας τον Ιούνιο, ώστε μέχρι να γίνει η διαδικασία δημοπράτησης να έχει βγει το ΕΣΠΑ 2021-2027 και να ενταχθεί απευθείας σε αυτό. Έτσι δεν δεσμεύονται πόροι της Περιφέρειας του 2021.
- Εάν στον έλεγχο-αυτοψία που θα γίνει στις 25 Μαρτίου βρεθεί ότι υπάρχει ανάγκη για άμεσα σωστικά μέτρα, η Υπουργός ζήτησε να γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου, του Δήμου και της Περιφέρειας ώστε να αντιμετωπιστεί η άμεση ανάγκη επιδιόρθωσης του φράχτη.
Η Αντιδήμαρχος Μήθυμνας Αφροδίτη Βατή στην τηλεδιάσκεψη ανέδειξε για μία ακόμη φορά το βαθμό επικινδυνότητας της κατάστασης στην περιοχή, αφού τα βράχια βρίσκονται ακριβώς πάνω από σπίτια, τονίζοντας πως όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση επιδεινώνεται. Η κ. Βατή αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση του ζητήματος και ειδικότερα για τη δεύτερη φάση αναστήλωσης των βράχων που συνεχίστηκε με την τοποθέτηση ενός φράχτη για να σταματήσει τυχόν κατολισθήσεις. Στάθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα η μελέτη να γίνει από εξειδικευμένους επιστήμονες, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το γεγονός πως αναμένεται την αυτοψία να την κάνει ο Γεωμηχανικός κ. Σαρόγλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε κάνει αντίστοιχες μελέτες για τα βράχια της Πέτρας.
Η Αντιδήμαρχος Μήθυμνας κάλεσε τέλος το Υπουργείο να λάβει υπόψη την ιδιαιτερότητα του παραδοσιακού οικισμού που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος στις όποιες παρεμβάσεις γίνουν. Σημειώνοντας ότι τα βράχια στηρίζουν τον μεσαιωνικό τοίχο οχύρωσης του δεύτερου μεγαλύτερου και πιο καλοδιατηρημένου κάστρου της Λέσβου και αποτελεί αρχιτεκτονική κληρονομιά του παραδοσιακού και διατηρητέου οικισμού του Μολύβου.