Search

400 υπογραφές για τα επικίνδυνα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Μανταμάδο!

 

Οι υπογράφουσες, οι υπογράφοντες καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Μανταμάδου με την παρούσα επιστολή διαμαρτύρονται έντονα, και απευθύνονται κατά παντός υπευθύνου οργάνου για την άμεση επίλυση της κατάστασης με το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή του Μανταμάδου το οποίο βιώνει όλη η κοινότητα για περισσότερο από ένα χρόνο.

“Είναι σαφές πως πρόκειται για ένα έργο το οποίο χρήζει σοβαρότητας, συνετής αντιμετώπισης και προσεκτικής διαχείρισης, ειδικά την εξαιρετικά ιδιαίτερη περίοδο της πανδημίας η οποία δεν συγχωρεί συμβιβασμούς σε μέτρα υγιεινής και προστασίας. Ωστόσο, η εικόνα που προκύπτει από την πορεία των έργων δεν είναι απλά κατώτερη και των πιο μετριοπαθών προσδοκιών, αλλά βρίσκεται σε επίπεδο που έχει καταφέρει να δημιουργήσει ερωτηματικά και στους πιο αδαείς.

 

Συγκεκριμένα, από τις πρώτες ημέρες μέχρι και αυτή τη στιγμή τα προβλήματα διαρκώς συσσωρεύονται με ρυθμούς που προκαλούν τουλάχιστον ανησυχία.

 

  • Το δίκτυο είναι ταυτόχρονα ανοιχτό σε διάφορες γειτονιές με τα «ανοιχτά» σημεία που γίνονται έργα να είναι πολλαπλάσια από το ένα συνεργείο που εργάζεται σε αυτά, δημιουργώντας περιττή αταξία, ενώ επικρατεί ξεκάθαρη έλλειψη οργάνωσης.

 

  • Οι διανοίξεις κλείνουν πολλές φορές πρόχειρα με χώμα το οποίο με τις βροχοπτώσεις διασκοπίζεται αφήνοντας πίσω του τεράστια και επικίνδυνα χαντάκια, πολλές φορές μη ορατά από τους οδηγούς, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες ατυχήματος. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, τα χωριά κατοικούνται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από υπερήλικες που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χτυπήσουν και να τραυματιστούν προσπαθώντας να φτάσουν στην πόρτα του σπιτιού τους.

 

  • Οι φθορές ή οι καταστροφές σε περιουσίες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο μιας δεν είναι λίγα τα σημεία που εξαιτίας των εργασιών έχουν υποστεί ζημιές οι τοίχοι των σπιτιών που γειτνιάζουν σε αυτές.

 

  • Τα τσιμεντένια φρεάτια των υδρομετρητών σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται 20-30 εκ. πάνω από το επίπεδου του λιθόστρωτου δρόμου με προφανείς κινδύνους για πρόκληση επιπλέον σοβαρών ατυχημάτων που αφορούν τη σωματική ακεραιότητα ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

  • Οι κεντρικοί δρόμοι παραμένουν μόνιμα κλειστοί για συνεχές διάστημα μηνών (!), η σήμανση είναι τουλάχιστον ελλειπής, με τη μετακίνηση των κατοίκων και των εργαζομένων να γίνεται από αποκλειστικά από περιφερειακούς δρόμους και η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης να γίνεται με τα χέρια των μεταφορέων.

 

  • Αγωγοί όμβριων υδάτων και οικιακών λυμάτων χωρίς χωριστικό σύστημα, παραμένουν ανοιχτοί (!) για ημέρες. Αν και σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού αποχεύτευσης της ΔΕΥΑ Λέσβου βρόχινα νερά και λύματα απαγορεύονται αυστηρώς να αποχετεύονται στο ίδιο δίκτυο, εντούτοις όχι μόνο καταπατάται ο κανονισμός αλλά και το κοινό δίκτυο αποχευτεύσεων παραμένει ανοιχτό στην ατμόσφαιρα για ημέρες, με όλα τα υγρά και στερεά απόβλητα προερχόμενα από τους χώρους εξυπηρέτησης κατοικιών να είναι σε κοινή θέα, με μηδενική προστασία.

 

Επιπλέον, παρατηρείται το φαινόμενο, χώροι που έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί, λόγω σημαντικών παραλείψεων, να ανοίγουν ξανά. Σημεία της κεντρικής πλατείας του Μανταμάδου έχουν ολοκληρωθεί με λιθόστρωτο και έχουν ξανανοίξει σε συγκεκριμένες θέσεις 4 (ολογράφως τέσσερις) φορές καθώς επανεμφανίζονται βλάβες που για να διορθωθούν είναι απαραίτητο το σκάψιμο.

 

Η εικόνα στα σημεία που έχουν «ολοκληρωθεί» οι εργασίες δεν είναι καλύτερη. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι κλίσεις που δίνονται, ή μάλλον δεν δίνονται, στους δρόμους οδηγούν σε λιμνάζοντα φαινόμενα που παλιότερα δεν υπήρχαν.
  • Μπάζα παραμένουν αμάζευτα σε σημεία εντός του οικισμού, προκαλώντας εικόνα κακόγουστου και ακαλαίσθητου εργοταξίου.
  • Αλλοιώσεις και φθορές παρατηρούνται σε αναρίθμητα σημεία. Η διαφορά είναι εμφανής με γυμνό μάτι ακόμα και σε επίπεδο υλικού καθότι σε πολλά από αυτά τα σημεία το αμφίβολης ποιότητας και ποσότητας μίγματος με το «νέο τσιμέντο» να απουσιάζει ήδη, διότι με τις πρώτες βροχές έχει υποχωρήσει ή όπου ακόμα παραμένει τρίβεται με ένα γυμνό χέρι, όσο εύκολα τρίβεται ένας τοίχος από χωμάτινους πλίνθους της προηγούμενης εκατονταετίας.
  • Χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερες πέτρες στα λιθόστρωτα σοκάκια των γειτονιών, από την αρχική κατασκευή, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Όλο αυτό το διάστημα των εργασιών έχουν δημιουργηθεί αμέτρητες βλάβες στο δίκτυο του ΟΤΕ, με τα συνεργεία του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού να δουλεύουν πολλές φορές το μήνα σε διάφορα σημεία στον οικισμό, καθώς άλλοτε το συνεργείο δεν βοηθάει κάνοντας τα απαραίτητα σκαψίματα για να μπορέσουν οι τεχνικοί να έχουν πρόσβαση στο προβληματικό σημείο και άλλοτε γιατί η έκταση της βλάβης είναι τόσο μεγάλη που είναι αναγκαία η πολυήμερη εργασία για την επισκευή της. Σε αυτή την περίοδο που παιδιά και δάσκαλοι συμμετέχουν στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης το πρόβλημα που προκύπτει είναι μεγαλύτερο από το προφανές καθώς δεν υπάρχει ούτε δυνατότητα μετακίνησης και ομαδικής παρακολούθησης του μαθήματος.

 

Πέρα από το τεχνικό κομμάτι και τα προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργήσει τόσο οι υπεύθυνοι του έργου όσο και ελεγκτές τους, είναι εμφανής και αποκαρδιωτική η αισθητική αλλοίωση του παραδοσιακού λιθόστρωτου σε έναν οικισμό που μέχρι τώρα είχε ως σημείο αναφοράς τη διατήρηση αυτής της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

 

Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, ακόμη και σήμερα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με εξαιρετικά συχνές, απροειδοποίητες και διαρκείς διακοπές νερού. Αποκορύφωμα αυτής της απίστευτης κατάστασης, τον περασμένο χειμώνα όπου ολόκληρες γειτονιές της περιοχής έμειναν μέχρι και 5 (ολογράφως πέντε) συνεχείς ημέρες χωρίς νερό! Όλες αυτές οι διακοπές, εν μέσω πανδημίας, που η ανάγκη για αδιάλειπτη παροχή είναι επιτακτική και οποιαδήποτε αμέλεια είναι τουλάχιστον εγκληματική!

Α Ν Α Ρ Ω Τ Ι Ο Μ Α Σ Τ Ε   Σ Τ Ο   Σ Υ Ν Ο Λ Ο

 

Ποιος έχει την ευθύνη παρακολούθησης και υλοποίησης του έργου; Υπάρχει κανείς που να έχει την εικόνα των έργων, του χρονοδιαγράμματος και των οικονομικών του; Υπάρχει ονοματεπώνυμο που αποφασίζει τις διαρκείς διακοπές ύδρευσης, διαρκείς διακοπές διέλευσης των οδών και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται; Ποιος έχει αναλάβει συνειδητά την ευθύνη όταν διακυβεύεται απρόκλητα η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των πολιτών;

 

Αν και όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι και οι διαμένοντες στην περιοχή του Μανταμάδου αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και την αναστάτωση που δύναται να προκληθούν από ένα τέτοιο έργο, δύσκολα αποδέχονται την καταστροφή ενός όμορφου οικισμού με περίτεχνα λιθόστρωτα και την παγίωση της τριτοκοσμικής αυτής εικόνας που εξαπλώνεται.

 

Αναλογίζεται κανείς το βίαιο πλήγμα των επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες, προβλήματα παροχής ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και προσβασιμότητας για δεύτερη συνεχή χρονιά;

Αναλογίζεται κανείς τις δυσκολίες που έχει η διαβίωση σε μια ακριτική περιοχή για ανθρώπους τρίτης ηλικίας η συχνή απουσία παροχής βασικών δημόσιων αγαθών, όπως αυτό του νερού;

Αναλογίζεται κανείς τις συνέπειες και τα επακόλουθα που θα έχουν οι κακοτεχνίες και οι παραλήψεις στο διηνεκές;

Αναλογίζεται κανείς τα κόστη συντήρησης ενός κακοτεχνήματος;

Αναλογίζεται κανείς το βάρος των ευθυνών του;

Α Γ Α Ν Α Κ Τ Η Σ Α Μ Ε   Σ Τ Ο   Σ Υ Ν Ο Λ Ο

 

Δημιουργούνται ερωτηματικά σε πολλά επίπεδα, τόσο για τη διεύθυνση της ΔΕΥΑΛ, τις συμβάσεις έργου της και τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς, όσο και για τις αρχές που έχουν την αυτοδιοικητική ευθύνη, τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων και την εξασφάλιση των τοπικών συμφερόντων.

 

Παραμένουμε στη διάθεση οποιουδήποτε αρμοδίου οργάνου για επιτόπιο έλεγχο και σε κάθε περίπτωση, επιφυλασσόμαστε για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μας, για την προάσπιση της προσωπικής και της δημοτικής περιουσίας, τη διασφάλιση του νερού ως δημόσιο αγαθό και την προστασία της δημόσιας υγείας”.