Search

Τα σκουπίδια κάνουν πάρτυ στη Μυτιλήνη κι ο τουρισμός … πάει περίπατο

Ούτε ένας μήνας δεν πέρασε από το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης στη Λέσβο και αμέσως φάνηκε το πρόβλημα που τόσα χρόνια πετούσαμε κάτω από το χαλί του προσφυγικού. Τα κακώς κείμενα αυτού του τόπου δεν σταματούν και δεν ξεκινούν από τη μεταναστευτική κρίση αλλά από όλα για όσα τόσα χρόνια φωνάζουν όσοι πραγματικά ασχολούνται με τον τουρισμό! Από τα πανάκριβα εισιτήρια και τα δρομολόγια των πλοίων από τα άκυρα δρομολόγια των υπεραστικών ΚΤΕΛ από τη νοοτροπία των ντόπιων και τις ανύπαρκτες υποδομές ως την εικόνα της πόλης με τα μηχανάκια και τα σκουπίδια. Ειδικά για το τελευταίο γινόμαστε ρεζίλι και στους λιγοστούς τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας.

Ερωτήματα για τους κάδους ανακύκλωσης οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, ορθώς μεν αλλά χωρίς ενημέρωση, θέτει ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης «Ασπίδα» και αναφέρει:

«Πριν από λίγες μέρες οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου βρέθηκαν μπροστά σε μία έκπληξη. Οι κάδοι ανακύκλωσης και απορριμμάτων επί της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού είχαν εξαφανιστεί!

Εν μέρει αυτή η κίνηση ήταν θετική για να καθαρίσουν τα γραφικά στενά της περιοχής (το είχε ζητήσει και ο Σύλλογος εδώ και 2 χρόνια), όμως δεν ενημερώθηκε κανένα κατάστημα εστίασης της περιοχής, ούτε και ο Σύλλογος Εστίασης Μυτιλήνης ενώ μόλις πριν μία βδομάδα υπήρχε επικοινωνία από μέρους μας με το υπεύθυνο τμήμα για να μάθουμε τα ακριβή ωράρια αποκομιδής και να αυξηθούν λόγω του καλοκαιριού σε κάποια σημεία.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλά από τα μαγαζιά να πρέπει να διανύσουν με τα πόδια 200 και 300 μέτρα με τα σκουπίδια τους για να φτάσουν στους κάδους της πλατείας Σαπφούς. Αυτονόητο ήταν το αποτέλεσμα να γεμίσει όλη η πλατεία σκουπίδια, έχοντας μία πολύ άσχημη εικόνα στην πρόσοψη της πόλης μας, σε μία περίοδο που θέλουμε να ξεκινήσει να λειτουργεί τουριστικά.

Η αφαίρεση των κάδων από το ιστορικό κέντρο είναι σωστή, αλλά χωρίς καμία ενημέρωση των καταστημάτων της περιοχής και του Συλλόγου για να βρεθούν οι σωστές λύσεις για το πώς και που θα πηγαίνουν τα σκουπίδια όλων αυτών των μαγαζιών ήταν λάθος.

Όλα αυτά, ενώ έχει περάσει ήδη ένας μήνας από την επανέναρξη της εστίασης και ακόμα περιμένουμε τις αποφάσεις του Δήμου για την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου και τις επεκτάσεις των τραπεζοκαθισμάτων λόγω των μέτρων του κορονοϊού (το Υπουργείο έχει ήδη πει στους Δήμους ότι μπορούν να επαναλάβουν τις περσινές αποφάσεις).

Ελπίζουμε την προσεχή Τετάρτη  να ανακοινωθεί η άμεση λειτουργία των περσινών αποφάσεων ώστε να μην χάσουν κι άλλο διάστημα οι επιχειρήσεις που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη ύστερα από 6 μήνες κλειστών μαγαζιών και μη μπορώντας να λειτουργήσουν τους εσωτερικούς τους χώρους.»

 

Κατάσταση ΝΤΡΟΠΗ για την πόλη της Μυτιλήνης οι όγκοι σκουπιδιών στην πλατεία Σαπφούς. Τι απέγινε το ενταγμένο στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, έργο της διαχείρισης αστικών αποβλήτων της πόλης της Μυτιλήνης;

 

Για μια ακόμα φορά η πόλη της Μυτιλήνης καλείται να συζητήσει για ένα θέμα που κάθε άλλη μικρή ή μεγάλη πόλη της Ελλάδας έχει πλέον αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια. Ο λόγος για τη διαχείριση της αποκομιδής απορριμμάτων και ιδιαίτερα αυτών στο ιστορικό κέντρο. Ένα θέμα που αντιμετωπίζεται με τριτοκοσμικό τρόπο και λογικές «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι» – «πάρε τον κάδο από εδώ και βάλτον παραπέρα».

Την ίδια ώρα, όπως από τον περασμένο Ιανουάριο έχουμε ως παράταξη δημόσια καταθέσει, ένα σοβαρό έργο από τα σημαντικότερα για την πόλη της Μυτιλήνης και τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης, ενταγμένο από την προηγούμενη δημοτική Αρχή του Σπύρου Γαληνού στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο» με προϋπολογισμό 1.113.923 ευρώ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ.

Στόχος του προγράμματος η Διαλογή στην Πηγή  σε επτά ρεύματα:  χαρτιού, πλαστικού, μετάλλου, συνθετικών συσκευασιών, γυάλινων συσκευασιών, βρώσιμων ελαίων και λιπών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μικροσυσκευών και η αποφυγή της ταφής 844 τόνων τέτοιων «πολύτιμων» απορριμμάτων.

Το έργο αφορά μεταξύ άλλων σημαντικών τη δημιουργία 50 μικρών και εννέα μεγάλων «Γωνιών Ανακύκλωσης» και την υπογειοποίηση των κάδων στην πόλη της Μυτιλήνης

Οι εννέα μεγάλες «Γωνιές Ανακύκλωσης» είχαν προγραμματιστεί να στηθούν στους παρακάτω χώρους:

  1. ΟΔΟΣ ΛΟΧΑΓΟΥ ΜΑΝΩΛΑΚΕΛΛΗ, ΛΑΪΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΑΣ
  2. ΟΔΟΣ ΚΥΔΩΝΙΩΝ, ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΟΧΗ «ΚΑΛΑΜΑΡΗ»
  3. ΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΜΑΚΡΥ ΓΥΑΛΟ
  4. ΟΔΟΣ ΛΕΣΒΙΑΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ, ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΑ
  5. ΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ, ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ
  6. ΟΔΟΙ ΑΤΤΕΑΣ & ΠΡΟΥΣΣΗΣ, ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ
  7. ΟΔΟΣ 8ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΚΙΟΣΚΙ
  8. ΟΔΟΣ ΒΟΣΤΑΝΗ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΕΚ (V), ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  9. ΟΔΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Επιπλέον  τρία διπλά υπόγεια συστήματα για την ανακύκλωση υλικών είχαν προγραμματισθεί να τοποθετηθούν στην πλατεία Σαπφούς.

Τέλος είχε προγραμματισθεί η δημιουργία 50 μικρών «Γωνιών Ανακύκλωσης».

 

Η παράταξη των πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» έδωσε πέντε μήνες τώρα στη δημοσιότητα στοιχεία του προγράμματος αυτού και είχε ζητήσει να υπάρξει από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, ενημέρωση του Συμβουλίου της Κοινότητας για το θέμα. Είχαμε ρωτήσει;

Ποια η τύχη του ενταγμένου στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο» με προϋπολογισμό 1.113.923 ευρώ έργου.

Πως η Δημοτική Αρχή  Μυτιλήνης σκοπεύει να αντιμετωπίσει το κρίσιμο για την υγεία και το περιβάλλον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων;

Απάντησαν ΔΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ.

Σήμερα οι κάδοι των απορριμμάτων στην πλατεία Σαπφούς και οι τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών που συγκεντρώνονται στο κέντρο της πόλης στη «βιτρίνα» της Μυτιλήνης, ως ο μοναδικός χώρος συγκέντρωσης απορριμμάτων κάθε λογής από δεκάδες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, αποδεικνύουν την πλήρη ανυπαρξία σχεδίου αποκομιδής απορριμμάτων. Την πλήρη ανυπαρξία σχεδίου για τη Μυτιλήνη.  

Επιτέλους. Η Μυτιλήνη δεν είναι πόλη μακέτα και οι λύσεις για αυτήν δεν μπορεί να είναι… μακέτες.