Η πρόταση έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου να προσβλέπει ως φορέας υλοποίησης και την περιφέρεια ως δικαιούχος της πρόκλησης ΑΤ06. Η συσπείρωση των πολιτών που ζουν στην Ερεσό, ανθρώπων που αγαπούν την Ερεσό και που συνδέονται με χίλιους δύο τρόπους και λόγους με την Ερεσό ήταν μεγάλη κι αμέσως δημιουργήθηκε ψήφισμα στο AVAAZ αλλά και η σελίδα Πρωτοβουλία υπεράσπισης αμμουδιάς στη Σκάλα Ερεσού όπου αναλύονται όλες οι προεκτάσεις του έργου καθώς και ανακοινώνονται οι δράσεις του αγώνα υπεράσπισης της παραλίας της Σκάλας Ερεσού, διαφύλαξης της όπως είναι σήμερα, κόντρα σε προσπάθειες τσιμεντοποίησης και μελλοντικής επιχειρηματικής εκμετάλλευσης. Την ίδια στιγμή ο Αντιδήμαρχος Ερεσσού Αντίσσης υπερθεματίζοντας την αναγκαιότητα του έργου του θεματικού πάρκου ιστορικής μνήμης, επεσήμανε σε ραδιοφωνική εκπομπή στο ΝΗΣΙ “ότι οι διαφωνούντες είναι κάποιοι που δεν ζουν στην Ερεσό και έχουν μια νοσταλγία από τα παιδικά τους χρόνια, την οποία «καταλαβαίνω, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα αναπτυχθεί ο τόπος για να μείνει η νεολαία μας και να αυξηθούν οι επισκέπτες». Και πρόσθεσε «δεν γίνεται να μιλούν για νομιμότητα ενώ έχει ελεγχθεί η νομιμότητα της πρότασης, εκείνοι που κάνουν παράνομο κάμπινγκ και βρωμίζουν την περιοχή».
«Να ξέρουν», τόνισε «ότι αν καθυστερήσουν το έργο θα τους μηνύσουμε με το ποσό του προϋπολογισμού. Οι παραθεριστές δεν εκπροσωπούν τον τόπο μας για να επεμβαίνουν».
Σχετικά με την κατασκευή θεματικού πάρκου στην παραλία Σκάλας Ερεσού που προτείνει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς ανέφερε:
«Ξεκινώντας, να πω ότι δεν είναι αποδεκτό να αντιμετωπίζεται με απειλές οποιαδήποτε αντίθετη άποψη για ένα έργο και μάλιστα από δημοτικό παράγοντα. Όπως δεν είναι αποδεκτό το να μην υπάρχει στοιχειώδης διαβούλευση με το Τοπικό Συμβούλιο και τους άμεσα ενδιαφερόμενους συλλογικούς φορείς μιας κοινότητας, για ένα έργο που την αφορά. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει να επιδείξει σε γενικές γραμμές μια θετική πορεία μέχρι σήμερα και τέτοιου τύπου συμπεριφορές και λάθη πλήττουν αυτή την εικόνα. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να υποστηρίζει την άποψη του και κάθε αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με βάσιμα επιχειρήματα.
Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Λέσβου είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του 2012 για μετατόπιση της γραμμής αιγιαλού και παραλίας προς τη θάλασσα, προσφυγή που επικύρωσε και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου το 2020.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε στις 10 Ιουνίου 2020 και αναμένεται η έκδοση της απόφασης. Αν η πρόταση για δημιουργία θεματικού πάρκου αφορά τμήμα της επίδικης έκτασης και σε περίπτωση που δικαιωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του Δήμου, οποιοδήποτε έργο ή εργασία θα είναι στον αέρα.
Ας προταθεί επομένως η κατασκευή του θεματικού πάρκου σε άλλη, κατάλληλη έκταση μακριά από την παραλία, για την οποία να μην εκκρεμεί δικαστική διερεύνηση. Αυτή είναι η λύση ώστε και να γίνει το θεματικό πάρκο (στο οποίο δεν αντιτίθενται όσοι πολίτες και φορείς αντιδρούν σήμερα) αλλά και να μην γεννηθούν περιβαλλοντικές διακινδυνεύσεις.
Για μας, πραγματική ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα, γι αυτό και δεν πρέπει να ανοίξει παράθυρο που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στην τσιμεντοποίηση της παραλίας της Ερεσού, που αποτελεί το “σήμα-κατατεθέν” και το “πρόσωπο” της Ερεσού παγκοσμίως.»