Ποινή φυλάκισης δέκα ετών, χωρίς αναστολή, επέβαλε το δικαστήριο της Χίου στους τέσσερις από τους έξι πρόσφυγες, που κρίθηκαν ένοχοι για τον εμπρησμό του στρατόπεδου της Μόριας στη Λέσβο, τον Σεπτέμβρη του 2020.
Σοκ προκάλεσε στους συνήγορους υπεράσπισης το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους εντολείς τους, ούτε καν αυτό της μετεφηβικής ηλικίας.
Η έδρα απέρριψε ένσταση των δικηγόρων για μη καταλληλότητα του δικαστηρίου λόγω της ηλικίας των προσφύγων, όπως επίσης ένσταση σχετικά με την απουσία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος είχε κατονομάσει σε κατάθεσή του τους κατηγορούμενους και την επόμενη μέρα, πήρε άσυλο, έφυγε για την Αθήνα και έκτοτε παραμένει άφαντος.
Σημειώνεται πως και οι άλλοι δύο ανήλικοι καταδικάστηκαν τον Μάρτιο επίσης σε ποινή φυλάκισης. Και τότε όπως και τώρα αλληλέγγυοι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνιζαν πως το δικαίωμα των κατηγορουμένων για μια δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι εγγυημένο.
Θυμίζουμε ότι η δίκη ξεκίνησε επεισοδιακά το πρωί της Παρασκευής, όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν επέτρεψε σε δημοσιογράφους, διεθνείς παρατηρητές και δικηγόρο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να παρευρίσκονται στο ακροατήριο, με πρόσχημα την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
Επικαλούμενος την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία ο πρόεδρος επέτρεψε μόνο σε 15 άτομα να βρίσκονται στην αίθουσα με αποτέλεσμα η δίκη να διεξάγεται, χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη, και να παραβιάζεται η αρχή της δημοσιότητας για την οποία υπάρχει δεδικασμένο, την ώρα μάλιστα που μέσα παραμένει μεγάλη αστυνομική δύναμη.
Στη συνέχεια απορρίφθηκαν και οι τρεις ενστάσεις των τεσσάρων εκ των έξι κατηγορουμένων προσφύγων που δικάζονται σήμερα. Η πρώτη αφορούσε τη μη καταλληλότητα του δικαστηρίου με τους συνηγόρους να σημειώνουν πως πρόκειται για εφήβους και θα έπρεπε να δικαστούν από δικαστήριο ανηλίκων, και η δεύτερη στη γλώσσα του δικογράφου που επιδόθηκε στην ελληνική, την οποία δεν καταλαβαίνουν οι κατηγορούμενοι.
Το δικαστήριο εξέτασε και την τρίτη ένσταση για την απουσία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας. Πρόκειται για Αφγανό πρόσφυγα από αντίπαλη φυλή, που κατονόμασε τους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους και την επόμενη μέρα της επιβαρυντικής για εκείνους κατάθεσης, πήρε άσυλο κι έφυγε για την Αθήνα. Από τότε παραμένει άφαντος, καθώς δεν εμφανίστηκε ούτε στη δίκη των δύο άλλων ανήλικων προσφύγων, οι οποίοι καταδικάστηκαν τον Μάρτιο σε ποινή φυλάκισης. Αίτημα των δικηγόρων υπεράσπισης ήταν να μη διαβαστεί η κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, του νεαρού Μαροκινού που κατονόμασε τους δράστες της επίθεσης.
Πηγή Εφ Συν