Φέτος το Σίγρι έκανε τη «διαφορά»
Με νέα δυναμική και πολύ μεράκι επαναδραστηριοποιήθηκε το φετινό καλοκαίρι ο Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού Σιγριανών «Το Σίγρι» διοργανώνοντας πληθώρα εκδηλώσεων και πολιτιστικών δράσεων στο μακρινό Σίγρι.
Ο σύλλογος δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια από Σιγριανούς που ζούσαν εκτός νησιού και επαναδραστηριοποιήθηκε φέτος το χειμώνα όταν πήραν τα ηνία του συλλόγου τα μέλη της νέας γενιάς.
Έτσι τώρα το νέο Δ.Σ. έχοντας μεγάλη αγάπη για τον τόπο αυτό επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν γύρω από τον Σύλλογο δίνοντας του νέα πνοή και εμπλουτίζοντας τον με ποικίλες δραστηριότητες τόσο για τους Σιγριανούς όσο και για τους επισκέπτες που κατακλύζουν το καλοκαίρι το γραφικό χωριό. Παιδιά που πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια στις παραλίες στο Σίγρι και στη Φανερωμένη, παιδιά που έπαιξαν στα στενά σοκάκια του χωριού και ψάρεψαν στις ακρογιαλιές και στο μώλο σήμερα ένωσαν τις δυνάμεις τους θέλοντας μέσα από τις δραστηριότητες του συλλόγου να μεταδώσουν την αγάπη τους για τον τόπο τους και στις νεότερες γενιές.
Οι εκδηλώσεις
Στις φετινές εκδηλώσεις ξεχώρισαν τα ομαδικά παιχνίδια για τα μικρά παιδιά στην παραλία με δράσεις εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, ενώ κορύφωση των εκδηλώσεων αποτέλεσε η αναβίωση του Σιγριανού γάμου όπου στην κυριολεξία όλο το χωριό πήρε μέρος στο παραδοσιακό αυτό δρώμενο προσφέροντας τόσο στους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία.
Όλες οι νοικοκυρές του χωριού άνοιξαν τα σπίτια τους και έβγαλαν τα προικιά της νύφης και του γαμπρού να τα δείξουν κερνώντας τον κόσμο, ενώ μικροί και μεγάλοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές πήραν μέρος στην εκδήλωση που είχε από όλα. Από το ντύσιμο και το ξύρισμα του γαμπρού, από το παραδοσιακό τραγούδισμα της νύφης, μέχρι το κόψιμο του τσουρεκιού και το διάβασμα του προικοσύμφωνου σύμφωνα με το οποίο προίκιζε η οικογένεια της τη νύφη, αλλά και την μεταφορά της νύφης στην πλατεία με την συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από το ΚΕΣΑΜ (Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής).
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος κόσμου τόσο από το Σίγρι και από τα γύρω χωριά ενώ οι επισκέπτες δήλωναν ενθουσιασμένοι από το θέαμα. Ακόμα μια εντυπωσιακή εκδήλωση ήταν η βράβευση όλων εκείνων των τουριστών που επιλέγουν για προορισμό τους το Σίγρι εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά και η προβολή του σίριαλ «Το Γυμνό Κορίτσι» σε υπαίθριο χώρο το οποίο γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή. Όπως δήλωσε και η κ. Θεοδοσία Βωβού μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου: «Στόχος των μελών μας είναι από δω και μπρος με πολλές ακόμα εκδηλώσεις τις οποίες προγραμματίζουμε να προβάλουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους το γραφικό Σίγρι σε ντόπιους και ξένους καθιστώντας το πόλο έλξης όχι μόνο των Σιγριανών της διασποράς αλλά και αυτών που έχουν ακούσει για τον μαγευτικό αυτό τόπο αλλά δεν τον έχουν επισκεφτεί ακόμα. Γιατί δεν έχει νόημα να επισκεφθείς τη Λέσβο αν δεν φτάσεις ως το τέρμα…. Στο μαγικό Σίγρι!
- Γιατί επιλέγω το Σίγρι;
Γράφει η Παρασκευή Κομνηνού
μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Σιγριανών
Το πλοίο φτάνει στη Μυτιλήνη μετά από ένα πολύωρο ταξίδι 12 ωρών. Η διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού μας είναι δύσκολη και μακρά. Το τοπίο αλλάζει, από τις καταπράσινες πλαγιές με τους ελαιώνες, μέσα από το δάσος και μετά, τοπίο ηφαιστειακό. Τόποι άνυδροι, τύφλα να ‘χει το Grand Canyon! Και ξαφνικά αφού περάσουμε τα πετρόχτιστα χωριουδάκια φτάνουμε σε ένα δίλλημα. Ερεσός 10 χλμ./ Σίγρι 14 χλμ. γράφει η πινακίδα και φυσικά επιλέξαμε την Ερεσό γιατί για αυτή ακούγαμε τόσα χρόνια. Μέγα λάθος αγαπητοί επισκέπτες!!
Αυτή είναι πάντα η απάντησή μου σε όσους μου παραθέτουν την εμπειρία τους απ’ την περιήγηση τους στη Λέσβο. Γιατί μετά από αυτό το σταυροδρόμι, φτάνεις σε έναν τόπο- αποκάλυψη. Δαντελένιες ακτές που ξεκινούν απ’ τον βορά και συνεχίζονται στο νότο καθώς ακολουθούν μια ακτογραμμή και στεφανώνονται από το νησί ΝΗΣΙΩΠΗ.
Ένα χωριό που έχει όλα όσα μπορεί να έχει ένα ολόκληρο νησί. Κάστρο, ανεμόμυλο, μουσείο, παραλίες, εξωκλήσια, θέα με υπέροχα ηλιοβασιλέματα και φεγγάρια.
Ονομάζομαι Παρασκευή Κομνηνού, είμαι 48 ετών και είμαι Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας (ΑΠΘ) & Πολιτική Επιστήμων (ΕΚΠ). Οι πρόγονοί μου ήταν πλούσιοι Αϊβαλιώτες (απ’ την πλευρά του πατέρα μου) και άξιοι καραβοκύρηδες (το γένος Πλουσάκη) από την πλευρά της μητέρας μου.
Από έμβρυο επισκέφθηκα αγέννητη το Σίγρι με το ιστορικό πλοίο της γραμμής (Πειραιάς- Μυτιλήνη) Σαπφώ.
Έκτοτε μεγάλωσα και ακόμα το Σίγρι αποτελεί τόπο προορισμού καλοκαιρινών διακοπών με τα παιδιά μου και τον άντρα μου. Ειδικά τα παιδιά μου θεωρούν τα καλοκαίρια τους άρρηκτα συνδεδεμένα με τον τόπο αυτό, γιατί βρίσκουν τους φίλους τους μετά από τους δύσκολους χειμώνες στην πόλη και απολαμβάνουν την ξενοιασιά και την ασφάλεια που το χωριό μας προσφέρει. Εδώ οι γονείς δεν ανησυχούν ποτέ για τα παιδιά τους γιατί όλοι είναι γνωστοί και φίλοι: σαν μια ομπρέλα προστασίας να αιωρείται πάνω από αυτά.
Μεγαλώνοντας η οικογένεια μου ήταν πάντα μέλος του Συλλόγου των Απανταχού Σιγριανών που με έδρα τον Πειραιά συσπείρωνε τους κατοίκους της πόλης. Μετά από κάποια χρόνια που ο Σύλλογος είχε ατονήσει, κάνουμε μια κίνηση συντονισμένης επαναπροσπάθειας για να κάνουμε τον θεσμό πιο σταθερό και άξιο λόγου ύπαρξης. Πρέπει όλοι ενωμένοι με τον Τοπικό Σύλλογο Θεοφάνης Σιγριανής και τις τοπικές αρχές να φέρουμε το Σίγρι στο προσκήνιο όχι για να το κάνουμε την Μύκονο του Βορειανατολικού Αιγαίου όπως το αποκαλούσε ένας εκλιπών θείος μου, αλλά και να καταδείξουμε ότι χρειάζεται τρόπο και όχι κόπο για να απολαμβάνουν όλο και περισσότεροι το μέρος αυτό που βρίσκεται σε αυτό το χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος όπως έγραφε ο Ελύτης για το νησί της Λέσβου.
Επιθυμούμε ο τόπος αυτός να προσφωνείται μόνο με θαυμασμό από τους τυχόν επισκέπτες του, όχι μόνο για το μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο που προσφέρουν τα απολιθώματα των δέντρων που είναι διάσπαρτα στο φυσικό γεωπάρκο που υπάρχει εδώ, απόρροια 20 εκατομμυρίων ετών ή για το μουσείο Απολιθωμένων που είναι κόσμημα για το χωριό μας αλλά και για το ότι αξίζει να φτάσεις στο δυτικό τέρμα του νησιού γιατί η απόλαυση που θα έχει ο επισκέπτης αγγίζει και τις πέντε αισθήσεις του. Ένα χάρμα οφθαλμών το τοπίο με γεύσεις ασύγκριτες να συνοδεύουν την κάθε μας στιγμή, καθώς απολαμβάνουμε το βοριαδάκι να σφυρίζει στα αυτιά μας. Σας περιμένουμε να το μοιραστείτε μαζί μας.