Της Νικολέτας Μακρυωνίτου
Με 100% απόσταξη και εξάμηνη παραμονή σε δεξαμενή για ομογενοποίηση των συστατικών και ανάμιξη των αρωμάτων, το νέο εκλεκτό ούζο που προστέθηκε στην οικογένεια αποσταγμάτων Γιαννατσή είναι μια premium ετικέτα για απαιτητικούς ουρανίσκους. «Αναβιώνοντας την παλιά τεχνική των ρακιτζήδων της Λέσβου, αφήσαμε το απόσταγμα (μαγιά του ούζου) για έξι μήνες ήρεμα να ωριμάζει στη δεξαμενή. Έτσι πετύχαμε να απελευθερώσουμε από τους αρωματικούς σπόρους κρυμμένα γήινα αρώματα, που συνθέτουν ένα αποσταγμένο ούζο υψηλής ποιότητας με ρωμαλέα γεύση και ανεπιτήδευτη δωρικότητα» λένε οι ίδιοι οι ποτοποιοί που το παρασκεύασαν με περίσσιο μεράκι και προσοχή στη λεπτομέρεια.
Αυτό το πικάντικο ούζο περιγράφεται στον τίτλο του ως “Dry” – κάτι που αναφέρεται στην εμπρόσθια ετικέτα της συσκευασίας σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών – κι αυτό μεταφράζεται πως το συγκεκριμένο ούζο παράγεται αποκλειστικά χωρίς ζάχαρη ή άλλες πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες. Στο ποτήρι μας το άρωμα είναι ατόφιο κι η γεύση αυθεντική, κοφτερή, γάργαρη και αναζωογονητική. Εκτός από ένα σερί από μεζέδες, αυτό το ούζο θα το σέρβιρα κι ως το καλό μου απεριτίφ, ως ένα welcome drink για να υποδεχτώ στο σπίτι τους φίλους μου, πριν από την έναρξη του γεύματος