Σε καίρια γεωγραφική θέση στην καρδιά του Βορείου Αιγαίου, η Λήμνος παρουσιάζει μια σειρά από ιδιομορφίες που την κάνουν να ξεχωρίζει από την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα. Το μοναδικό ήρεμο ανάγλυφο τοπίο με τους καταπράσινους λόφους σπαρμένους σιτάρι, αμπέλια και στάχυα, οι μεγάλοι κόλποι, οι δεκάδες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, οι αμμοθίνες και παράξενοι γεωλογικοί σχηματισμοί γίνονται πρόσκληση για εξορμήσεις στη φύση.
Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τα πανέμορφα παραδοσιακά χωριουδάκια, τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους –δείγμα μακραίωνου πολιτισμού και πλούσιας ιστορίας– και τα ταβερνάκια με παραδοσιακό φαγητό και φρέσκο ψάρι, αντιλαμβάνεται γιατί η «ανεμόεσσα» του Ομήρου διεκδικεί τον τίτλο του ιδανικού προορισμού για ηρεμία και μοναδικές ταξιδιωτικές αναζητήσεις.
Το κάστρο της Μύρινας
Από τις προαναφερθείσες οχυρωματικές κατασκευές στη Λήμνο, η καλύτερα διατηρημένη είναι το Κάστρο της Μύρινας. Η Μύρινα αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του. Τον 13ο αιώνα π.Χ οι Μίνυες, ελληνικό προϊστορικό φύλο από την Θεσσαλία, αποικούν τη Λήμνο και ιδρύουν πόλη, την οποία ονομάζουν Μύρινα από το όνομα της κόρης του βασιλιά της Ιωλκού Κρηθέα και συζύγου του μυθικού βασιλιά Θόαντα. Οχυρώνουν το λόφο ο οποίος δεσπόζει μεταξύ των δύο όρμων της πόλης, με ισχυρά τείχη τα λεγόμενα «Κυκλώπεια», τα οποία βελτίωσαν οι Πελασγιοί που κυριάρχησαν στο νησί μετά τους Μίνυες και έως τον 6ο αιώνα π.Χ.
Φαρακλό
Στις Βόρειες ακτές της Λήμνου, βόρεια του οικισμού Ατσική, εμφανίζονται εντυπωσιακές μορφές σφαιροειδούς αποσάθρωσης σε ψαμμιτικά στρώματα στην θέση Φαρακλό, της Λήμνου.
Η περιοχή καλύπτεται από ιζηματογενείς σχηματισμούς ηλικίας Ανωτέρου Ηωκαίνου – Κατωτέρου Ολιγοκαίνου, που αποτέθηκαν σε υποθαλάσσιο κανάλι πριν από 27-33 εκατομμύρια χρόνια.
Η χημική αποσάθρωση των παχυστρωματοδών ψαμμιτών δημιουργεί γεωμορφές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς που προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών που θαυμάζουν τα σπάνια δημιουργήματα της φύσης.
Οι σφαιροειδείς γεωμορφές, εμφανίζονται ως μεγάλες ερυθρόμορφες σφαίρες μέσα στον ανοικτόχρωμο αποσαθρωμένο ψαμμίτη. Η αποσάθρωση δημιουργεί αλλεπάλληλα συστήματα ρωγμώσεων στα ψαμμιτικά πετρώματα, με αποτέλεσμα το νερό να εισχωρεί και να διευρύνει τις ρωγμές αυτές. Η δράση αυτή του νερού σε συνδυασμό με την δράση των θαλάσσιων κυμάτων αλλά και την δράση των αλάτων, που αποθέτει το θαλάσσιο σπρέι, έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό σφαιρικών γεωμορφών που περιβάλλονται μέσα στο ψαμμιτικό πέτρωμα.
Αμμοθίνες
Οι Αμμοθίνες Λήμνου είναι μια «μικρογραφία» ερήμου, όπως αυτές που συναντούμε στη Σαχάρα και τη βόρεια Αφρική. Καλύπτουν έκταση περίπου 70 στρεμμάτων στην περιοχή Γομάτι και θάλασσα δεν θα δείτε παρά μόνο στο βάθος. Κατά διαστήματα στην έκταση που καλύπτουν οι Αμμοθίνες Λήμνου συναντάται χαμηλή βλάστηση, ενώ οι χαμηλοί λόφοι που τις περιτριγυρίζουν είναι επίσης κατάφυτοι από θάμνους.
Σύμφωνα με τους γεωλόγους, οι Αμμοθίνες Λήμνου είναι ενδοχωρικές θίνες και όχι παράκτιες και «υπαίτιος» για την δημιουργία τους είναι ο άνεμος που μετακίνησε την άμμο. Το φαινόμενο θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο σε νησιωτικές περιοχές.
Υπέροχες παραλίες και ηλιοβασιλέματα!
Mεγάλο φαναράκι και Κοκκινόβραχος
Η παραλία Κοκκινόβραχος ή Αγία Τριάδα, όπως αλλιώς λέγεται, βρίσκεται περίπου 3 χλμ μακρυά από το χωριό Καμίνια. Πήρε το όνομά της από τον μεγάλο κοκκινωπό βράχο, που τη χωρίζει σε δύο μικρότερους όρμους. Είναι μια αμμώδης παραλία που τα τελευταία χρόνια αποκτάει όλο και περισσότερους θαυμαστές. Είναι οργανωμένη με καντίνα, ενώ υπάρχει και σχολή Surf. Κοντά στην παραλία Αγίας Τριάδας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Πολιόχνης, του προϊστορικού οικισμού της Λήμνου που θεωρείται από τους σπουδαιότερους του Αιγαίου.
Οι Αλυκές
Η Αλυκή καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους με θαλασσινό νερό, σε αντίθεση με τη Χορταρολίμνη η οποία στερείται νερού κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Όταν δεν υπάρχει νερό, τόσο η Αλυκή όσο και η Χορταρολίμνη σχηματίζουν ένα εκτεταμένο αλίπεδο του οποίου τα κράσπεδα, που βρίσκονται προς τη θάλασσα, είναι γυμνά από βλάστηση εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Το κέρος!
Κέρος (παραλία Κέρος) είναι η μεγάλη παραλία της Λήμνου 4 χιλιομέτρων, η οποία είναι πολύ δημοφιλής στους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λίμνες γλυκού νερού, στον γραφικό κόλπο του ίδιου ονόματος στα ανατολικά προάστια του νησιού, 2 χλμ. Από το χωριό Καλλιόπη.