Αρχοντικό Κατσάνη
Δυστυχώς ακόμη και αν οι τράπεζες κατέχουν ένα μεγάλο ποσοστό αξιόλογων για την ιστορία του τόπου κτήρια, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο γι’ αυτά, αλλά ούτε και πρόταση, προκειμένου να τα αναλάβουν οικονομικά εύρωστοι επενδυτές ώστε να παραμείνει η ιστορία τους ζωντανή.
Την περασμένη εβδομάδα αναφερθήκαμε στο κτήριο της ΝΗΣΙΩΠΗΣ που βρίσκεται στο Σίγρι και βέβαια δεν ήταν λίγα τα τηλέφωνα που δεχθήκαμε από ανθρώπους που έχουν προτάσεις και που τις κατέθεσαν, αλλά ποτέ δεν έλαβαν καμία απάντηση.
Άλλο ένα τέτοιο κτήριο και μάλιστα με μεγάλη αρχιτεκτονική αξία, που βρίσκεται στην πόλη μας, έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην ανελέητη φθορά του χρόνου παρ’ όλο που είχε παραχωρηθεί στο Ελληνικό Δημόσιο για χρήση του από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να επισκευαστεί κατάλληλα και να μεταστεγαστεί εκεί το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης.
Ο λόγος για το ιστορικό κτήριο ΚΑΤΣΑΝΗ στην Ελ. Βενιζέλου, όπου χρόνια τώρα μέρα με τη μέρα η ιστορία βουλιάζει κάτω από σοβάδες και σπασμένα τζάμια.
Το ιστορικό του αρχοντικού Κατσάνη
Το αρχοντικό χτίστηκε από τον Νικόλαο π. Μητρέλια και όταν απεβίωσε, έμεινε στη σύζυγό του γιατί δεν είχαν παιδιά. Μετά τον θάνατο και της γυναίκας του Ν. Μητρέλια, περιήλθε στην αδελφή της η οποία παντρεύτηκε τον Οδυσσέα Κατσάνη και τελικά περιήλθε στον γιό, ψυχίατρο Μισέλ Κατσάνη, ο οποίος απέκτησε γιο, που πήρε το όνομα του παππού Οδυσσέα Κατσάνη.
Αυτός είναι και ο τελευταίος ιδιοκτήτης από την οικογένεια ο οποίος περίπου κατά το 1995 το πούλησε στο ΕΛ. ΚΕ. ΠΑ. (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ).
Το νεοσυσταθέν τότε ΕΛ. ΚΕ. ΠΑ εδώ στη Μυτιλήνη, πρωτοεγκαταστάθηκε εκεί, ενώ το 1998 με τον νόμο 2628/98 το ΕΛ. ΚΕ. ΠΑ ως Ν.Π.Ι.Δ. καταργήθηκε και με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας με αριθ. 1007846/501/21.1.99, αποφασίστηκε να παραληφθεί το οίκημα από το Ελληνικό Δημόσιο και η κυριότητά του να μείνει σε αυτό.
Την 21/1/1999, η Πρόεδρος του καταργηθέντος ΕΛ. ΚΕ. ΠΑ, παρέδωσε με πρωτόκολλο στον Δ/ντη του Υπουργείου Οικονομικών κ. Τζιάβο το «Αρχοντικό Κατσάνη», κι έτσι το ακίνητο πέρασε πλέον στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, παρακολουθούμενο από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.
Η υπηρεσία αυτή, μετά από την ανάγκη που προέκυψε να στεγαστεί στη Μυτιλήνη το Μουσικό σχολείο και κατόπιν παρεμβάσεων τόσο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, όσο και πολιτικών του τόπου, παραχώρησε το οίκημα κατά χρήση και για αόριστο χρόνο, στο Υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα στον Ο. Σ. Κ.
Παρ’ όλα αυτά, διάφορα διαδικαστικά μάλλον ζητήματα και εμπόδια που δεν γνωρίζουμε, δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα ούτε τη μετατροπή του αρχοντικού σε Μουσικό σχολείο, αλλά ούτε και να χρησιμοποιηθεί το κτήριο για άλλο σκοπό από το Δημόσιο.
Στο μεταξύ τόσο το κτίσμα όσο και το περιβάλλον οικόπεδο μετατρέπονται καθημερινά σε έναν ακόμα σκουπιδότοπο, ότι υπήρχε μέσα προφανώς έχει κάνει φτερά, τμήματα του αρχοντικού καταρρέουν και μετατρέπονται σε μπάζα, ενώ κανένας δεν γνωρίζει το πότε θα καταρρεύσει εντελώς ή ακόμη και το ποιοι θα βρεθούν μέσα να καταπλακωθούν.
Αθάνατο ελληνικό σύστημα!