Search

Το ούζο Γιαννατσή γεννήθηκε για τον μεζέ! 4 πρωτότυποι μεζέδες για μια μέρα σαν αυτή!

Της Νικολέτας Μακρυωνίτου

Είναι πικάντικο μα ισορροπημένο, η γλύκα του χαϊδεύει μια σταλιά τον ουρανίσκο, ο γλυκάνισος από το Λισβόρι ξεχωρίζει, η μυρωδιά από μαστίχα έρχεται και τον πλαισιώνει, και στο τέλος η επίγευση δε λέει να τελειώσει. Με έμπνευση από το ούζο Πλωμαρίου Δημητρίου Γιαννατσή, μπαίνουμε στην κουζίνα, ετοιμάζουμε 4 μεζέδες ορεκτικούς και πεντανόστιμους, και μαζεύουμε την παρέα.

 

Ομελέτα του αποκαλόκαιρου

Υλικά

100 γρ. βλίτα

100 γρ. μπάμιες

2 κολοκύθια, τριμμένα στον τρίφτη και καλά στυμμένα με τα χέρια και τους κολοκυθανθούς τους χονδροκομμένους

1 ντομάτα, κομμένη σε μικρά καρέ

2 κουτ. σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

6 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

1/2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα

1 κουτ. σούπας αλεύρι

70 ml ελαιόλαδο

½ κουτ. γλυκού γλυκάνισο κοπανισμένο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τις μπάμιες και τα βλίτα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το μισό λάδι και τις μπάμιες. Τις σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν κάπως. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον γλυκάνισο, τα τριμμένα κολοκύθια και τους ανθούς, τα βλίτα και την ντομάτα. Τα σοτάρουμε μέχρι να στεγνώσουν κάπως τα υλικά και προσθέτουμε τα φρέσκα αρωματικά.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι με τα λαχανικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε την ομελέτα μέχρι να γίνει από κάτω. Στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε την ομελέτα σε ένα μεγάλο πιάτο και επαναφέρουμε στο τηγάνι ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Μελιτζανοπίλαφο πικάντικο

Υλικά

4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε μέτριους κύβους

400 γρ. ρύζι Καρολίνα

100 ml ελαιόλαδο

6 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

2 μέτριες ντομάτες, ψιλοκομμένες

1/2 φλ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα

2/3 φλ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος

1/2 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα

1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη ή 1 κουτ. γλυκού (ή και παραπάνω) σάλτσα καυτερής πιπεριάς

1 κουτ. σούπας πρόβειο βούτυρο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τους κύβους μελιτζάνας, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν. Αν δεν χωράνε όλοι μαζί στο σκεύος, τους τηγανίζουμε σε δύο δόσεις. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους αφήνουμε κατά μέρος.

Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ρύζι με το σκόρδο και το τσίλι για 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε 1.200 ml βραστό νερό και το αφήνουμε να κοχλάσει.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το ρύζι, για περίπου 13 – 14 λεπτά, μέχρι να γίνει.

Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε τους κύβους μελιτζάνας, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα αμύγδαλα, προσθέτουμε και το βούτυρο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα, βάζουμε από πάνω το καπάκι της και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά προτού σερβίρουμε. Μαζί με το πιλάφι σερβίρουμε και ένα μπολ με πρόβειο γιαούρτι για όποιον θέλει να τα συνδυάσει.

 

Ρεβίθια με κύμινο

Υλικά

1/2 κιλό ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς

300 γρ. ντομάτες κομμένες κονκασέ

6 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, τα μισά σε ροδέλες και τα μισά τριμμένα στον τρίφτη

2 κλωναράκια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα

1/2 κουτ. σούπας κύμινο

½ κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά

150 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Κρατάμε 1 φλιτζάνι από τα στραγγισμένα ρεβίθια και σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα υπόλοιπα ρεβίθια και νερό να τα σκεπάζει. Τα στραγγισμένα ρεβίθια τα απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί ή πετσέτα και τα αφήνουμε κατά μέρους να στεγνώσουν καλά.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα τα υπόλοιπα ρεβίθια για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Τα σουρώνουμε αλλά κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν για αργότερα. Τα ρίχνουμε σε ένα ταψί ή γάστρα και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το τριμμένο κρεμμύδι, το δεντρολίβανο, το κύμινο και το ελαιόλαδο και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε από το νερό όπου έβρασαν τα ρεβίθια τόσο όσο χρειάζεται για να καλυφθούν.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο τις ροδέλες κρεμμυδιού για 4-5 λεπτά, ίσα να αρχίσουν να ροδίζουν. Τις στρώνουμε στην επιφάνεια των ρεβιθιών και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν τα ρεβίθια.

Στο μεταξύ βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο να κάψει στο τηγάνι που σοτάραμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε και τηγανίζουμε τα στραγγισμένα και στεγνά ρεβίθια που είχαμε κρατήσει και

μισοσκεπάζουμε το τηγάνι για να μην πεταχτούν καθώς τηγανίζονται. Μόλις ροδίσουν και γίνουν τραγανά τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο επάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τα αλατίζουμε καλά και τα πασπαλίζουμε με την πάπρικα.

Όταν ξεφουρνίσουμε το ταψί με τα ρεβίθια, αραδιάζουμε εδώ κι εκεί τα τηγανιτά ρεβίθια και σερβίρουμε αμέσως.

 

Τηγανιά με καλαμάρια

Υλικά

1 κιλό καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες, με τα πλοκάμια τους κομμένα σε μικρότερα κομμάτια

1½ σφηνάκι ούζο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη

2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φυλλαράκια μαϊντανού

1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι

2 κουτ. σούπας κάπαρη

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Ξεπλένουμε τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν από τα νερά τους.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 5 – 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να κάψει.

Ρίχνουμε το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά και τα καλαμαράκια και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, γυρνώντας τα συνεχώς για να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή για να μην προλάβουν να βγάλουν τα καλαμαράκια τα υγρά τους.

Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε 1 – 2 λεπτά να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό, την κάπαρη και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε ελαφρώς και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε τα καλαμαράκια με φέτες λεμονιού.