Search

«Μνημείο σκοπιμότητας και μνημείο προχειρότητας» η δίκη των «24» που παραπέμπεται σε Εφετείο.

«Θέλουμε να δικαστούμε, θέλουμε να αποδείξουμε την αθωότητα μας γιατί είμαστε αθώοι και θέλουμε να το φωνάξουμε περίτρανα. Ούτε παραγραφές θέλουμε, ούτε να αναβληθεί η δίκη. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πολλά χρόνια. Είμαι από τους ανθρώπους που είχαν προφυλακιστεί μαζί με τη Σάρα και τον Σον, έχουμε περάσει πολλά, έχουμε στιγματιστεί και θέλουμε επιτέλους να τελειώσει πανηγυρικά αυτή η δίκη με την αθώωση μας.” είπε μετά τη νέα αναβολή για παραπομπή αυτή τη φορά στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της υπόθεσης των 24 εθελοντών, μελών ΜΚΟ, ο Νάσος Καρακίτσος. Διευθυντής πεδίου της ERCI για δύο χρόνια την επίμαχη περίοδο που αφορούν οι κατηγορίες
Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέα για παραπομπή σε ανώτερο βαθμό της υπόθεσης, γιατί ένας από τους «24» είναι Έλληνας δικηγόρος οπότε και το δικαστήριο θεώρησε εαυτόν αναρμόδιο. Το θέμα είναι ότι αυτό ήταν γνωστό
καθώς είχε καταθέσει τα σχετικά έγγραφα στην προανάκριση αλλά διαγνώστηκε σήμερα στο δικαστήριο το οποίο είχε να αντιμετωπίσει σωρεία ζητημάτων που χρήζουν “θεραπείας” προτού αυτή η υπόθεση πάει ξανά σε δίκη. Ένα από αυτό το παράδοξο της απουσίας της Σάρα Μαρντίνι από τη δίκη σήμερα καθώς ενώ έχει κλητευθεί της έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα , απαγόρευση που δεν έχει αρθεί ενώ έχει ζητηθεί από τους δικηγόρους της ώστε να παρευρεθεί στη δίκη στη Μυτιλήνη! Σε πολλούς δεν έφτασαν ποτέ οι κλητεύσεις ενώ κι άλλα ζητήματα έχουν προκύψει με αποτέλεσμα οι συνήγοροι υπεράσπισης να χαρακτηρίσουν το κατηγορητήριο ως «μνημείο σκοπιμότητας και μνημείο προχειρότητας». Την ίδια στιγμή που το ελληνικό κράτος ρεζιλεύεται διεθνώς ο Σον Μπίτερ εξηγεί γιατί γίνεται αυτό. Γιατί αυτή η δίκη παρωδία τραβάει τόσα χρόνια. “Είμαι θυμωμένος γιατί πρέπει να περιμένουμε ξανά, ενώ περιμέναμε ήδη 3 χρόνια και 3,5 μήνες στη φυλακή και πρέπει να περιμένουμε ξανά γιατί η κατήγοροι ήταν ανίκανοι να γνωρίζουν ότι αυτό το δικαστήριο δεν ήταν αρμόδιο να εκδικάσει αυτή την υπόθεση. Σε κανένα βαθμό αυτό που έχει συμβεί δεν συνιστά μια δίκαιη δίκη. Το σημαντικότερο είναι ότι τη στιγμή που εμείς περιμένουμε, δεν υπάρχει διασωστική ομάδα στη Λέσβο που να επιχειρεί στη θάλασσα και άνθρωποι συνεχίζουν να πνίγονται Το το θέμα είναι να καθυστερήσουν όσο γίνεται και το πραγματικό κόστος είναι ότι δεν υπάρχει διάσωση στο νησί. Όλοι φοβούνται, εξαιτίας αυτής της πρακτικής. Εξαιτίας των εξόδων που κοστίζει όλη αυτή η δίωξη και του φόβου ότι κάποιος θα προφυλακιστεί για μήνες»”

 

Σύμφωνα με νομική γνωμοδότηση από τη νομική εταιρεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα Leigh Day, έχουν σημειωθεί αρκετές σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην υπόθεση του Σον μέχρι σήμερα. Ο Σον πλησίασε τη Leigh Day για να ζητήσει νομική συμβουλή σχετικά με τη νομιμότητα, βάσει του διεθνούς δικαίου, της σύλληψής του, της προφυλάκισής του και της προτεινόμενης δίκης για υποτιθέμενα αδικήματα που διέπραξε ενώ ήταν εθελοντής σε αποστολές έρευνας και διάσωσης για το ERCI.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης χαρακτήρισαν το κατηγορητήριο ως «μνημείο σκοπιμότητας και μνημείο προχειρότητας» και συμφώνησαν με την Εισαγγελέα, ζήτησαν όμως τα κλητήρια θεσπίσματα όπως η περίπτωση της Σάρα Mαρντίνι στην οποία έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα την ίδια στιγμή που το δικαστήριο της ζητά να παρευρεθεί σε δίκη που λαμβάνει χώρα στη Μυτιλήνη, ή το γεγονός της απουσίας διερμηνέων . Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί βαθύτατα ότι η αδικία με τις χαλκευμένες κατηγορίες επιδεινώνεται περαιτέρω από την κατάφωρη παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων δίκαιης δίκης, ιδίως του δικαιώματος να μη δικαζόμαστε ερήμην.