Της Νικολέτας Μακρυωνίτου
Ο γαστροτουρισμός είναι τάση και αφορμή για πολλούς ταξιδιώτες να φτάσουν ως την άλλη άκρη του κόσμου για να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και να γνωρίσουν τις συνήθειες και τα έθιμα, την ουσία και το μεδούλι ενός λαού. Εξάλλου όταν μιλάμε για γαστρονομία ενός τόπου, περιγράφουμε την μαγειρική κουλτούρα του λαού, η οποία διαμορφώθηκε με τα χρόνια και με τις πάσης φύσεως επιρροές. Μέσα από κατσαρόλες, τυροβάρελα και δεξαμενές κρασιών, μαθαίνουμε την ιστορία του τόπου με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, τον βιωματικό. Διάσπαρτα σε ολόκληρη τη Λέσβο, υπάρχουν δεκάδες μικρές παραγωγικές μονάδες, επισκέψιμοι χώροι, μουσεία και ταβερνάκια, πυρήνες της τοπικότητας, που αξίζει να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε από κοντά. Ιδού μόνο μερικά από αυτά.
Τυροκομείο Μυστακέλλη στον Μανταμάδο – Ο Μανταμάδος είναι ξακουστός τυρότοπος όπου δραστηριοποιούνται αρκετά οργανωμένα τυροκομεία και μικρότεροι παραγωγοί, αξιοποιώντας το ντόπιο, εκλεκτό γάλα της περιοχής. Από το τυροκομείο Μυστακέλλη θα ψωνίσετε υπέροχη φέτα σκληρή, γαλατένια και με ωραίες οξύτητες, γραβιέρα βουτυράτη, φρέσκια, κρεμμώδη μυζήθρα και μεστή ξερή μυζήθρα. Κορωνίδα της παραγωγής τους είναι το λαδοτύρι τους, λαδωμένο και αλάδωτο, με μεστή γεύση, ψημένη, γλυκιά και πικάντικη μαζί.
Φάρμα Καριοφύλλη στον Λεπέτυμνο – Η βιολογική φάρμα με τις αρώνιες, ψηλά στον Λεπέτυμνο, προμηθεύει τον καρπό για τις υπέροχες μαρμελάδες και τα τσάγια που παράγει ο καλλιεργητής Γ
Γιώργος Καριοφύλλης. Εκεί αξίζει κανείς να φτάσει όχι μόνο για να περιηγηθεί στις φυτείες με τις αρώνιες, αλλά και για να γνωρίσει την πλούσια φύση του όρους Λεπέτυμνου και να επισκεφτεί τη φάρμα με τα ζώα που έχει φτιάξει ο Γιώργος. Μια μικρή κιβωτός με πάνω από 15 διαφορετικά είδη ζώων, από πάπιες, χήνες, βασιλικούς φασιανούς και παγώνια, μέχρι παπαγάλους, ελάφια και άλογα, στις παρυφές του δάσους και ακριβώς επάνω από την όμορφη Σκάλα Συκαμιάς.
Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη στο Πλωμάρι – Στο ποτοποιείο τους στον Άγιο Ισίδωρο, ψηλά πάνω από το Πλωμάρι, η οικογενειακή ποτοποιία Βαρβαγιάννη έχει διαμορφώσει έναν μουσειακό χώρο με παλιούς άμβυκες και εξοπλισμό από το πρώτο εργοστάσιό τους, το ρακαριό όπως το έλεγαν τότε, που βρισκόταν στο λιμάνι μπροστά στη θάλασσα. Να τους επισκεφθείτε γιατί στη βόλτα σας εκεί θα σας εξηγήσουν τα πάντα για την παραγωγή του πιο εμβληματικού ποτού της Λέσβου κι ολόκληρης της χώρας, το οποίο επιλέγουν να απολαμβάνουν connoisseurs από κάθε γωνιά της γης.
Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή – Παρουσιάζει τη βιομηχανική φάση της ελαιουργίας στην Ελλάδα, εστιάζει στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και προσεγγίζει με ευαισθησία τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής στην παραγωγική διαδικασία. Προβάλει τη βιομηχανική κληρονομιά μας στον τομέα της ελαιουργίας και την εντάσσει στο ευρύτερο αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εποχής.