Search

Η προσφυγιά δεν κάνει διακρίσεις-Έχει παντού το ίδιο χρώμα, το χρώμα του θανάτου

Έξι άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί από την θαλάσσια περιοχή μπροστά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης από το πρωί ενώ τα πτώματά τους ξεβράστηκαν στην παραλία και έγιναν αντιληπτά από περαστικούς που πήγαιναν στη δουλειά τους νωρίς το πρωί. Έξι πτώματα που οι φωτογραφίες τους έκαναν τον γύρο του διαδικτύου υπενθυμίζοντας ότι το δράμα της προσφυγιάς δεν έχει χρώμα, υπενθυμίζοντας ότι οι εμπόλεμες ζώνες στον κόσμο δεν είναι μόνο αυτές που παίζουν οι ειδήσεις και πως η Λέσβος βρίσκεται σε έναν διαρκή “πόλεμο” εδώ και πολλά χρόνια.

Την ίδια στιγμή πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να σωθούν από τις ρωσικές επιθέσεις και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται.

Η πλειονότητα των Ουκρανών προσφύγων έχει καταφύγει μέχρι στιγμής στην Πολωνία. Περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσιε Βάσικ.

Καθώς όμως οι άνθρωποι εξακολουθούν να φεύγουν από την Ουκρανία, κάποιοι Αφρικανοί καταγγέλλουν ότι αξιωματούχοι τους έχουν εμποδίσει να διασχίσουν τα σύνορα της χώρας.

Χιλιάδες νεαροί Αφρικανοί φοιτητές σπουδάζουν στην Ουκρανία – κυρίως από τη Νιγηρία, τη Γκάνα, την Κένυα, τη Νότια Αφρική, την Αιθιοπία, τη Σομαλία και άλλες χώρες—καθώς τους είχαν προσελκύσει το χαμηλό κόστος σπουδών και τα υψηλά πρότυπα της παιδείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας Τζόφρι Ονιεάμα ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα να διευκρινίσει την κατάσταση. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες ότι Ουκρανοί συνοριοφύλακες εμποδίζουν την έξοδο Νιγηριανών πολιτών».

Η Ιταλία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως το τέλος του έτους προκειμένου να αντιμετωπίσει με την αναμενόμενη εισροή προσφύγων από την Ουκρανία, όπως αποφάσισε χθες Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα η Ρώμη έχει διαθέσει 10 εκ. ευρώ για να οργανώσει την άφιξη των προσφύγων.

Λίγοι πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στη Γερμανία, περίπου 1.800, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Όπως ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, πρόκειται κυρίως για Ουκρανούς αλλά και για κάποιους ξένους φοιτητές από άλλες χώρες.

Στη Γαλλία οι πρόσφυγες από την Ουκρανία μπορούν να ταξιδέψουν με το τρένο δωρεάν.

«Η τραγωδία που πλήττει την Ουκρανία μας αγγίζει όλους», έγραψε χθες στο Twitter o Ζαν-Πιέρ Φαραντού επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης σιδηροδρόμων SNCF.

«Οι βόμβες δεν κάνουν διακρίσεις με βάση την εθνικότητα ή το χρώμα του δέρματος και αντίστοιχα δεν θα πρέπει να γίνονται διακρίσεις στα σύνορα», υπογράμμισε ο Καρλ Κοπ επικεφαλής της Pro Asyl για την Ευρώπη.

 

Στην Ελλάδα- Υποκρισία και κροκοδείλια δάκρια

“Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση χωρίζει τους πρόσφυγες σε «αληθινούς» και μη και καλεί της ΜΚΟ του Αιγαίου, ξεπερνώντας κάθε όριο, να πάνε στην Ουκρανία. Εδώ στο Βόρειο Αιγαίο οι άνθρωποι ζούμε σε μια συνεχιζόμενη εμπόλεμη κατάσταση, μέσα σε έναν εφιάλτη που δεν τελειώνει”, σημειώνει η Αλληλεγγύη Λέσβου.

Το σημερινό ναυάγιο με τους ανθρώπους να βρίσκονται χωρίς σωσίβια στο νερό εγείρει ερωτηματικά καθώς οι μαρτυρίες και οι καταγγελίες για τα τα push backs πληθαίνουν. Ωστόσο το Υπουργείο εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως υποκριτική.

“Λυπούμαστε βαθύτατα που έξι άνθρωποι πνίγηκαν στη θάλασσα ανοιχτά της Λέσβου. Συνεργαζόμαστε με διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να τους ταυτοποιήσουμε και να επικοινωνήσουμε με τις οικογένειές τους.

Κάθε ζωή που χάνεται στη θάλασσα είναι μια τραγωδία και ενισχύει την ανάγκη καταπολέμησης των δικτύων λαθροδιακινητών που εκμεταλλεύονται ευάλωτα άτομα και προκαλούν τέτοια δεινά.
Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς οργανισμοί να δράσουν, σταματώντας τέτοιες διελεύσεις από την #Τουρκία, μια ασφαλή χώρα, όπως προβλέπει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016″.