Στη Λέσβο εδώ και δεκαετίες γινόμαστε μάρτυρες μιας εκ των μεγαλύτερων μετακινήσεων πληθυσμών στην ιστορία. Μαζί με τους ανθρώπους που πέρασαν από το νησί έμειναν και χαράχτηκαν μέσα μας οι ιστορίες τους. Ιστορίες ξεριζωμού που μας συγκινούν ακόμα όταν τις διηγούμαστε, ιστορίες που έγιναν κινηματογραφικά σενάρια και διάσημες ταινίες. Πολλές φορές στο παρελθόν η μετανάστευση, η εξορία, η προσφυγιά, η νέα ζωή σε ένα τόπο μακρινό από την πατρίδα και οι συναντήσεις διαφορετικών ανθρώπων αποτέλεσαν το δημιουργικό πεδίο σκηνοθετών ευαισθητοποιημένων ή δημιουργών που έζησαν οι ίδιοι στην εξορία. Μπορούν αυτές οι ιστορίες να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την κίνηση των ανθρώπων στο παρελθόν και στο παρόν; Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο του Humbold και ακτιβίστρια Nagehan Uskan που έχουμε την τύχη να μένει εδώ στη Λέσβο μαζί μας τα τελευταία χρόνια, παραδίδει στο Mosaik Support Center μια σειρά σεμιναρίων με τίτλο “Filmmaking on Exile”, «Εισαγωγή στις κινηματογραφικές θεωρίες και την ιστορία του κινηματογράφου από τη σκοπιά της σχέσης μετανάστευσης και κινηματογράφου».
Το σεμινάριο εστιάζει αρχικά στο αποικιακό βλέμμα που χρησιμοποιήθηκε για να αναπαραστήσει διαφορετικές κοινωνίες στον πρώιμο κινηματογράφο. Στη συνέχεια διερευνά την επίδραση της τεχνολογίας μετά τη δεκαετία του 1970, η οποία επέτρεψε στους εξόριστους κινηματογραφιστές να αναπτύξουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην οπτική αυτο-αναπαράσταση. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, κάθε εβδομάδα θα αναλύεται μια ταινία που δημιουργήθηκε από έναν εξόριστο κινηματογραφιστή σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Ποια κοινά θέματα και αισθητικές επιλογές χρησιμοποιούνται από τους εξόριστους κινηματογραφιστές για να προβληματιστούν σχετικά με την κατάστασή τους; Πώς αντιμετωπίζουν το θέμα της αυτοαναπαράστασης στις ταινίες τους και τι είδους ρήγματα δημιουργούν στη σημερινή αντίληψη για τη μετανάστευση σε σύγκριση και με την εικόνα που δημιουργούν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης;
«Σε αυτό το μάθημα που παρακολουθούν κινηματογραφιστές που ζουν στην εξορία, φοιτητές, καλλιτέχνες και ακτιβιστές (συμπεριλαμβανομένων μελών της μεταναστευτικής κοινότητας στη Λέσβο), στοχεύουμε στο τέλος να δημιουργήσουμε ένα βίντεο, προϊόν συνεργατικών ομάδων εργασίας», εξηγεί η Nagehan Uskan που αυτό το διάστημα είναι ερευνήτρια και λέκτοράς του «Off University» στο πλαίσιο των μαθημάτων του οποίου ξεκίνησαν το Filmaking on Exile. «Το «Off-University» είναι ένα αυτοοργανωμένο Πανεπιστήμιο επιστημόνων που βρέθηκαν εκτός Ακαδημαϊκού χώρου για λόγους πολιτικούς, είτε επειδή χρειάστηκε να ξεφύγουν από τον πόλεμο ή είναι εγκλωβισμένοι σε μια χώρα χωρίς την ευκαιρία να συνεχίσουν το έργο τους. Σε αυτό προσφέρονται διαδικτυακά μαθήματα σε συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Τα μαθήματα στο Off-University είναι ανοιχτά σε όλους και δωρεάν. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό που αναγράφει μόρια ECTS. Οι πόντοι ECTS μπορούν να ανταλλάσσονται ως πιστώσεις στα περισσότερα πανεπιστήμια της ΕΕ και αποτελούν επίσημη απόδειξη ότι η ο συμμετέχων έχει αποκτήσει γνώσεις σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο».
This course is funded by “Beyond Social Cohesion: Global Repertoires of Living Together” (RePLITO) in the framework of the Berlin University Alliance and hosted by Humboldt-Universität zu Berlin, The Institute for Asian and African Studies with the support of Lesvos Solidarity: Mosaik Support Center.
(Κάθε Πέμπτη 15.00-17.00)