Αυτό το μεγάλο συντηρητικό κόμμα με τη σημερινή ονομασία Νέα Δημοκρατία είναι ένα κουρασμένο κόμμα το οποίο αντιμετωπίζει σιγά μα σταθερά το πρόβλημα της διαρροής των ψηφοφόρων προς άλλες κομματικές παρατάξεις. Παρόλη την πίεση που δέχεται κατά καιρούς, κατορθώνει να διατηρεί τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων της και τούτο θεωρείται άθλος γιατί τα σημεία των καιρών, οι αλλαγές που έρχονται από την Ευρώπη και από τα άλλα μέρη του κόσμου σηματοδοτούν ότι είναι μια περίοδος που οι συγκυβερνήσεις έχουν λόγο πλέον ιδιαίτερα στις μικρές χώρες ενώ οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ανήκουν στο ιστορικό παρελθόν.
Το συντηρητικό αυτό κόμμα άλλαξε όνομα και από ΕΡΕ έγινε ΝΔ. Άλλαξε αρχηγούς στη διαδρομή του (για να φρεσκάρουμε τη μνήμη των αναγνωστών δημοσιεύουμε όλους τους αρχηγούς μέχρι σήμερα), άλλαξε εμβλήματα, άλλαξε γραφεία , άλλαξε ίσως πολιτική τακτική και στρατηγική σε ορισμένους τομείς, αλλά δυστυχώς δεν άλλαξε νοοτροπία.
Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα αυτής της μεγάλης συντηρητικής παράταξης, διότι με τις αλλαγές που έγιναν και εδώ όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη μετακινήθηκαν αρκετοί ψηφοφόροι της -όχι πολλοί αλλά αρκετοί- και προς το κόμμα της Χρυσής Αυγής και στους ΑΝΕΛ και σε άλλες παρατάξεις.
Είναι οι τυχοδιώκτες ψηφοφόροι που πίστεψαν και πιστεύουν στις πελατειακές σχέσεις και λογικό και φυσικό είναι όταν ένα κόμμα χάσει την εξουσία να χάνει και αυτούς τους ψηφοφόρους οι οποίοι αναζητούν καρέκλες, αξιώματα, χρήματα και εξυπηρετήσεις από την εκάστοτε νέα κυβέρνηση, όποια και να είναι, και μετακινούνται όπως η άμμος της θάλασσας. Το τι πιστεύουν αποτυπώνεται τοπική ντοπιολαλιά με τη φράση «απ’ ούλα» που λένε οι Πλωμαρίτες.
Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, όταν εκλεγεί, έχει να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα που παίζει μόνος του σε ένα γήπεδο.
Και για να κατορθώσει να τον αντιμετωπίσει, όχι μόνο με επιχειρήματα στη βουλή αλλά και με τη λαϊκή συμπαράσταση ή και την αγανάκτηση αν θα γίνει προσεχώς, θα πρέπει με τους αριθμούς, με τη λογιστική, με τα μαθηματικά ή και με την ψηφοθηρική στρατηγική λαϊκότερα ή να διαλυθούν οι ΑΝΕΛ ή να μειωθεί το κόμμα της Χρυσής Αυγής ή να υπάρξει ευρύτερη συμπαράσταση και συνεργασία και σε όλους τους τομείς και στην πορεία της πολιτικής με τους σοσιαλιστές όπως ακριβώς έγινε στη Γερμανία με την έξυπνη στρατηγική και τακτική της κ. Μέρκελ με τους σοσιαλιστές.
Αλλιώς θα έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα με την μετάλλαξη του προς την κεντροαριστερά για πολλά χρόνια.
Κωνσταντίνος Καραμανλής – 1974
Γεώργιος Ράλλης- 1980
Ευάγγελος Αβέρωφ – 1981
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης -1984
Μιλτιάδης Έβερτ-1993
Κωνσταντίνος Καραμανλής -1997
Αντώνης Σαμαράς -2009
; – 2015
Εμμανουήλ Γκιγκιλίνης