Search

Matcha tea και ντόπια προϊόντα της φύσης στην Evelyn!

Οι περισσότεροι το γνωρίσαμε από το Master Chef όπου χρησιμοποιούνταν από τους τηλεοπτικούς μαγείρους σε εξεζητημένες συνταγές. Μα τί είναι επιτέλους αυτό το Matcha? Είναι το πιο εκλεκτό τσάι στον κόσμο. Είναι ουσιαστικά μια λεπτώς αλεσμένη σκόνη από φύλλα πράσινου τσαγιού. Η λέξη προέρχεται από το matsu ‘τρίβω’ + cha ‘tea’, από την Κινέζικη (διάλεκτο) chá που σημαίνει τσάι. Το matcha tea όμως έχει πολλές και ενδιαφέρουσες ιδιότητες για την υγεία μας και κυρίως μπορεί να καταναλωθεί τώρα το καλοκαίρι! Η Εβελίνα Ντουλγκέρη από το μικρό μαγαζάκι της Ερμού συστήνει το εκλεκτό αυτό τσάι και κατά της χοληστερίνης καθώς δρα λιποδιαλυτικά.  “Το πίνουμε μια δυο ώρες μετά αφότου έχουμε φάει γιατί έχει την ιδιότητα να απορρόφα το σίδηρο από τα φαγητά κάτι που δεν θέλουμε”, εξηγεί η Εβελίνα που μέσα σε 25 τετραγωνικά μέτρα έχει καταφέρει να χωρέσει πάνω από 150 διαφορετικά είδη μπαχαρικών από τη Λέσβο και απ’ όλο τον κόσμο, βότανα όλων των ειδών, άλλα ντόπια καλούδια, βιολογικά προϊόντα και καλλυντικά της φύσης! (Ερμού 117-Evelyn). Βέβαια τίποτα δεν συγκρίνεται με τα ντόπια προϊόντα του νησιού που θα βρείτε στο μικρό μπαχαροπωλείο.

Το Matcha tea Από τον 12ο αιώνα, το τσάι Matcha γιορτάζεται στην παραδοσιακή ιαπωνική τελετή του τσαγιού που είναι γνωστή ως Chado, ή «Way of Tea». Χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές τοποθετούνται στα πράσινα ακόμη φύλλα τσαγιού ψάθες για σκίαση, 30 ημέρες πριν τη συγκομιδή. Η σκίαση επιτρέπει τα φύλλα τσαγιού να γίνουν πλούσια σε χλωροφύλλη και αμινοξέα. Μόλις αρχίσουν και ξηραίνονται, τα φύλλα αλέθονται σε λεπτή σκόνη δίνοντας το φωτεινό πράσινο τσάι Matcha. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να απολαύσετε το τσάι Matcha. Από την παραδοσιακή ιαπωνική τελετή του τσαγιού έως το καθημερινό παγωμένο Matcha latte. Το Matcha αποτελεί το πιο γρήγορα διαδεδομένο πράσινο τσάι σε σκόνη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία θρεπτικών και αποτοξινωτικών ροφημάτων παγκοσμίως, αν και σε Κίνα και Ιαπωνία υπάρχει εδώ και 900 χρόνια μεταξύ των πολύτιμων σε θρεπτική αξία παραδοσιακών προϊόντων.

Παρά το γεγονός ότι τόσο τα κανονικά πράσινα τσάγια, όσο και τα Matcha προέρχονται από το ίδιο φυτό, υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους. Αυτές οι διαφορές ξεκινούν από τη διαδικασία της καλλιέργειας του φυτού και συγκεκριμένα την περίοδο πριν από τη συγκομιδή. Οι θάμνοι πράσινου τσαγιού Matcha πρέπει να καλυφθούν από το άμεσο ηλιακό φως για περίπου 20-30 ημέρες πριν τη συγκομιδή. Τα φύλλα χρειάζονται σκιά για να αυξήσουν τα επίπεδα χλωροφύλλης. Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα χλωροφύλλης, αυξάνεται και η παραγωγή ενός αμινοξέος, της L-Theanine. Μετά τη συγκομιδή, τα φύλλα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία της αποστειρώσεως. Μόλις επεξεργαστούν τα φύλλα, η σκόνη που προκύπτει από τα επεξεργασμένα φύλλα ονομάζεται Matcha.