Βαρβάρα Γκιγκιλίνη για το περιοδικό Γαστρονόμος:
Είναι το μοναδικό ουζερί στην περιοχή των Βασιλικών, πάνω στην πλατεία και δίπλα στον φούρνο-σήμα κατατεθέν του χωριού. Η Χριστίνα Σοφού έχει δώσει το όνομά της στο καφενείο που λειτουργεί κοντά στα 12 χρόνια, με πελατεία τους λιγοστούς πλέον κατοίκους του χωριού, αλλά και φανατικούς φίλους που ανεβαίνουν ως εκεί για να φάνε τους νόστιμους κεφτέδες και τα μοναδικά παστά της.
Το καφενείο το είχαν οι γονείς της Χριστίνας και μεγάλωσε μέσα σε αυτό, ανέπτυξε όμως αγάπη για τη μαγειρική από τότε που το ανέλαβε η ίδια. Τις παραδοσιακές συνταγές τις ήξερε από παιδί. Ο πειραματισμός με οτιδήποτε νέο προέκυψε μέσα από πολύ ψάξιμο, κουβέντα και προσπάθεια, καταλήγοντας σε ένα βασικό μενού με τα πέντε κλασικά πιατάκια για το ούζο ή το κρασί, αλλά και συνταγές που αραιά και πού προσφέρει σε όσους επιζητούν κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Βέβαια, πόσο συνηθισμένος μπορεί να είναι ένας καλοτηγανισμένος κεφτές στον οποίο η Χριστίνα βάζει και λίγο ξυδάκι που τον κάνει αφράτο μέσα και ξεροψημένο απ’ έξω; Αυτόν, ευχαρίστως θα τον έτρωγα κάθε μέρα!
Το καραφάκι με τα πέντε πιατάκια το προσφέρει με γεύσεις που δεν συναντάς στα καφενεία των χωριών. Σίγουρα θα σου σερβίρει το καλοκαίρι κολοκυθολούλουδα με ρύζι ή τυρί, κολοκυθοκεφτέδες, τυροκεφτέδες, ιμάμ, τηγανητό γαύρο χωρίς κόκκαλο, σουπιές με ξύδι και παστά όπως παπαλίνα, μπαρμπούνι, κολιό και κέφαλο, όλα αγορασμένα από ψαράδες του Πολιχνίτου και παστωμένα με τον παραδοσιακό τρόπο της περιοχής.
Δοκίμασα το παστό μπαρμπούνι, που μπορεί να μη φτάνει τη γλυκάδα της παπαλίνας ή της σαρδέλας, αποτελεί όμως μοναδικό μεζέ. Όλα τα προϊόντα είναι αγορασμένα από εκεί γύρω, εκτός από τη φέτα, καθώς προτιμά αυτή του Μεσοτόπου με την οποία γεμίζει και πιπεριές κέρατα, που τις ψήνει στον φούρνο με αρωματικά βότανα – κάποια από την περιοχή. Από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα που δοκίμασα ήταν η γάμπαρη με μανέστρα, που ήταν μαγειρεμένη απλά αλλά σου έδινε όλη την ουσία της θάλασσας, με το κάρδαμο και το πιπέρι να ανεβάζουν το γευστικό επίπεδο. Το ιμάμ με τις τηγανισμένες μελιτζάνες που μαγειρεύτηκαν με τη σάλτσα για να συνδεθούν με όλα τα δέοντα λαχανικά κάνει τη διαφορά με την προσθήκη ντόπιας ξερής μυζήθρας.
Η Χριστίνα χειμώνα και καλοκαίρι είναι στις επάλξεις του άλλοτε μεγαλοχωρίου, κάνοντας τη μαγειρική λειτούργημα και κρατώντας τους νέους στον τόπο τους, στη μοναδική πλατεία με την παχιά σκιά.
Βασιλικά, Τ/22520-71.397