«Οι γυναίκες του Ιράν ήταν οι πρώτες που χτυπήθηκαν από την καταστολή του ισλαμικού καθεστώτος. Είναι και αυτές που θα βγάλουν το Ιράν από τη δικτατορία. Δεν υπάρχει επιστροφή», λέει η Ιρανή σκηνοθέτις Σεπιντέ Φαρσί.
Η σκηνοθέτης είχε περάσει από τη Λέσβο γράφοντας το σενάριο της εμβληματικής ταινίας της «Αύριο περνάω απέναντι». Αργότερα ήταν και εθελόντρια στο ΠΙΚΠΑ της Αλληλεγγύης Λέσβου προσφέροντας βοήθεια σε ευάλωτες γυναίκες και παιδιά.
Η ίδια εγκατέλειψε το Ιράν προτού ενηλικιωθεί. Στα 16 της είχε ήδη φυλακιστεί από το καθεστώς και όταν βγήκε δεν της επιτράπηκε να παρακολουθήσει το σχολείο και αργότερα το πανεπιστήμιο τα οποία και ολοκλήρωσε από το σπίτι.
Για τις γυναίκες που βρίσκονται στο νησί θα πει: «Πολλές από τις γυναίκες, Ιρανές, Αφγανές, Κούρδους ή άλλες εθνοτικές ή θρησκευτικές μειονότητες, έχουν ακολουθήσει τους επικίνδυνους δρόμους της εξορίας ελπίζοντας σε πιο φωτεινές μέρες. Οι συνεχιζόμενες εξεγέρσεις στο Ιράν σίγουρα πυροδοτούν την ελπίδα για αυτές τις γυναίκες και για όλους εμάς».
Ωστόσο όπως και η ίδια παραδέχεται αυτή η εξέγερση είναι μόνο η αρχή. «Όλοι γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για ένα πιο οικονομικά σταθερό και πιο ελεύθερο Ιράν θα είναι μακρύς», καταλήγει στην σύντομη επικοινωνία που είχε μαζί της η ομάδα του Lesvos Solidarity
Σκηνή από την ταινία: “Αύριο περνάω απέναντι” με γυρίσματα στη Λέσβο