Μια θεματική φωτογράφηση παραδοσιακής φορεσιάς της Λέσβου, έγινε στα πλαίσια ανάδειξης του παραδοσιακού ενδύματος της Λέσβου με μια πιο σύγχρονη καλλιτεχνική φωτογραφική ματιά. Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε για να πλαισιώσει το φετινό ημερολόγιο του Επιμορφωτικού Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Ταξιαρχών “Η Πρόοδος”.
Συγκεκριμένα το ημερολόγιο του 2016, έχει σαν θέμα τη γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά της Λέσβου, καθημερινή και επίσημη, όπως αυτή φορέθηκε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Με αυτόν τον τρόπο ο Σύλλογος θέλησε να αναδείξει την ομορφιά του χειροποίητου παραδοσιακού ενδύματος, μέσα από μία σύγχρονη καλλιτεχνική φωτογράφηση. Χρησιμοποιήθηκαν μόνο αυθεντικά ενδύματα και αξεσουάρ, άνω των 100 ετών, από την Αγιάσο, το Ακράσι και τον Πολιχνίτο, τα οποία προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές.
Πηγή έμπνευσης αυτής της δουλειάς υπήρξε το φωτογραφικό λεύκωμα ”Παραδοσιακές φορεσιές, Λύκειον των Ελληνίδων”, της φωτογράφου Καλλιόπης Καρβούνη, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φερενίκη το 2004, καθώς και το βιβλίο της Μαρίας Αναγνωστοπούλου με τίτλο ”Η λεσβιακή γυναικεία φορεσιά, 18ος-19ος αι.” εκδ. Δήμου Μυτιλήνης, 1996.
Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά το Νίκο Σάββα για τις υπέροχες φωτογραφίες του, για τις οποίες εργάστηκε αφιλοκερδώς, καθώς και τις κυρίες του συλλόγου για την ευγενική παραχώρηση των ενδυμάτων και την άψογη συνεργασία.
Όπως χαρακτηριστικά μας είπε και ο φωτογράφος, Νίκος Σάββας, «με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε μέσα σε ένα ημερολόγιο και με την ενδυματολογική επιμέλεια του Αργύρη Χατζημαλλή να φέρουμε ένα μουσειακό είδος, όπως είναι το παραδοσιακό ένδυμα, στο σήμερα.
Επέλεξα να κάνω τη φωτογράφηση στους συγκεκριμένους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους για να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ατμόσφαιρα της εποχής που φορέθηκαν τα συγκεκριμένα ρούχα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις κυρίες του συλλόγου που φωτογραφήθηκαν, οι οποίες έδειξαν μεγάλη αγάπη για αυτό που έκαναν.
Παρόλο που τα δικά μου ενδιαφέροντα είναι πολύ μακριά από το συγκεκριμένο θέμα, εντούτοις το αντιμετώπισα σαν μια μεγάλη πρόκληση και τελικά είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα».
Το ημερολόγιο μπορεί κανείς να προμηθευτεί από τα βιβλιοπωλεία της πόλης καθώς και από τα μέλη του συλλόγου.
Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Αθλητικός σύλλογος Ταξιαρχών “Η Πρόοδος”
- O ΕΠΑΣ Ταξιαρχών ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1964. Έκτοτε ανέπτυξε έντονη και σημαντική δραστηριότητα σε χορευτικές και θεατρικές εκδηλώσεις σε πολλά χωριά του νησιού μας. Από το 1964 μέχρι το 1967 με τη συμμετοχή του σε χορευτικά και θεατρικά δρώμενα συγκέντρωσε χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και οργάνωσε συσσίτια στο δημοτικό σχολείο Ταξιαρχών για απόρους. Το 1967 η Δικτατορία των Συνταγματαρχών σταμάτησε τη δράση του συλλόγου. Επαναλειτούργησε το 1980 ξεκινώντας και πάλι την αξιόλογη δράση του με την αναβίωση πανηγυριών και εθίμων του τόπου μας. Μεταξύ 1992-1994 ανέπτυξε αθλητική δραστηριότητα συμμετέχοντας με τους αθλητές του σε πανελλήνιους και Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες με νίκες, κατακτώντας χρυσά και αργυρά μετάλλια. Τα χορευτικά του τμήματα όλων των ηλικιών έχουν λάβει μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός των συνόρων μας, όπως η επιτυχημένη συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Φώκαιας της Μ. Ασίας το 2005, καθώς και η συμμετοχή στο Διεθνές χορευτικό φεστιβάλ στο Dursunbey της Τουρκίας τον Ιούνιο του 2015, το οποίο και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.