Επειτα από 4,5 χρόνια και στα όρια της παραγραφής, πλέον, οδηγούνται την Πέμπτη στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης οι 26 κατηγορούμενοι για τα γεγονότα της πλατείας Σαπφούς στη Μυτιλήνη τον Απρίλιο του 2018, αλλά με μια δικογραφία που ελάχιστα αποτυπώνει τις πραγματικές διαστάσεις των φρικτών γεγονότων που έλαβαν χώρα εκείνη την ημέρα. Το κατηγορητήριο ουσιαστικά εξαφανίζει τις βαριές επιθέσεις εναντίον προσφύγων, με τους περισσότερους εκ των 26 να είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες που αφορούν τη δράση τους εναντίον αστυνομικών και μόλις έξι από αυτούς να περιλαμβάνονται στις επιβαρυντικές διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου.
Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες είναι αντίσταση κατά της αρχής, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων/φωτοβολίδων και διατάραξη κοινής ειρήνης. Οι έξι από αυτούς αντιμετωπίζουν επιπλέον την κατηγορία της εξύβρισης και απειλής με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κατά συρροή και κατά συναυτουργία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην παρούσα φάση έχουν εξαφανιστεί όλες οι κατηγορίες περί απλής και βαριάς σωματικής βλάβης είτε τελεσμένες είτε σε απόπειρα, που θα επιβάρυναν ιδιαίτερα τη θέση των κατηγορούμενων. Και λέμε στην παρούσα φάση μιας και εκ μέρους των δικαστικών αρχών επιλέχθηκε η τακτική του διαχωρισμού της δικογραφίας σε πλημμεληματικού χαρακτήρα και σε κακουργηματικού, η οποία όλο αυτό το χρονικό διάστημα εκκρεμεί, με την απειλή πλέον της παραγραφής να είναι ορατή. Σύμφωνα δε με νομικούς παρατηρητές, ακόμα και αν η κακουργηματική δικογραφία ολοκληρωθεί αύριο, θα είναι εκτεθειμένη σε προσφυγές εναντίον του όποιου βουλεύματος, που θα φέρουν ακόμα πιο κοντά τον κίνδυνο της παραγραφής των αδικημάτων.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους, η προχειρότητα και η βιασύνη των δικαστικών αρχών που άφησαν την υπόθεση για τελευταία στιγμή, ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες, ήταν αυτή που κατά πάσα πιθανότητα οδήγησε στον διαχωρισμό των κατηγοριών και κατά συνέπεια σε αυτό το αποδυναμωμένο κατηγορητήριο των πλημμελημάτων. (πληροφορίες ΑΠΌ ΕΦ ΣΥΝ)
Με αφορμή την αυριανή δίκη δείτε ελευθέρα εδώ το ντοκιμαντέρ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
Τα γεγονότα
Τη συγκεκριμένη ημέρα ένα πλήθος περίπου 500 ατόμων είχε επιτεθεί με σφοδρότητα και πρωτοφανή αγριότητα εναντίον προσφύγων που είχαν κάνει κατάληψη στην πλατεία Σαπφούς. Ανάμεσά τους, τότε, στελέχη της Χρυσής Αυγής που υπό τον μανδύα της τοπικής «Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης» οργάνωσαν φασιστικό πογκρόμ, σκορπώντας τον τρόμο σε πρόσφυγες και ντόπιους αλλά και ξένους αλληλέγγυους, οδηγώντας περίπου σαράντα από αυτούς στο νοσοκομείο.
Ηταν Κυριακή 22 Απριλίου όταν αμέσως μετά την καθιερωμένη υποστολή σημαίας, πλήθος κόσμου προερχόμενο από τη Μυτιλήνη και τα χωριά της Λέσβου άρχισε να συγκεντρώνεται γύρω από την πλατεία Σαπφούς, η οποία είχε καταληφθεί προ διημέρου από ειρηνικά διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες. Στόχος των προσφύγων, να πιέσουν ώστε να φύγουν όσο πιο σύντομα γινόταν από το νησί, ενώ από την πλευρά τους οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι είχαν στόχο να τους διαλύσουν με τη βία.
Ανάμεσά τους διμοιρίες ΜΑΤ, με την πλάτη γυρισμένη στους επιτιθέμενους και την προσοχή τους στραμμένη αποκλειστικά σχεδόν στους πρόσφυγες. Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι από νωρίς και με τη δύση του ηλίου οι χειρότερες προβλέψεις έγιναν πραγματικότητα. Ενα αφηνιασμένο πλήθος άρχισε να επιτίθεται στους πρόσφυγες, πετώντας πέτρες, κομμάτια μαρμάρου και άλλα αντικείμενα, όπως σιδερένια βαριά εργαλεία αλλά και φωτοβολίδες, απειλώντας άμεσα τις ζωές των εγκλωβισμένων στην πλατεία. Γρήγορα τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στους γύρω δρόμους όπου οργανωμένες ομάδες έκαναν επίθεση σε όποιον έμοιαζε ή ήταν ξένος.
Ο φασιστικός όχλος, αποτελούμενος από γνωστούς ακροδεξιούς, χούλιγκαν από συνδέσμους οπαδών, μέλη της Χ.Α. και άλλους, ενισχυμένος και με επιπλέον ανθρώπους που έφτασαν στον χώρο μετά από κάλεσμα στα κοινωνικά δίκτυα, στην προσπάθειά τους να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να χτυπήσουν τον στόχο τους, έβαλαν φωτιές σε κάδους, περικύκλωσαν την πλατεία και χτυπούσαν πλέον αδιακρίτως ακόμα και με ρόπαλα. Τα επεισόδια κράτησαν όλη τη νύχτα, με την αστυνομία να κρατά παθητική στάση, κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών και χωρίς να γίνουν αυτόφωρες συλλήψεις. Στις έρευνες που ακολούθησαν, ταυτοποιήθηκαν μόλις 26 άτομα, που θα βρεθούν στο εδώλιο.