Search

Ai Weiwei «Το φως που έρχεται στο σκοτάδι»

Ένα παγκόσμιο μνημείο ανθρωπιάς και υπερηφάνειας μέσα από το οποίο «θα τιμάται η ανθρώπινη προσπάθεια και δοκιμασία»,  πρόκειται να στηθεί στη Λέσβο από τον Κινέζο εικαστικό και ακτιβιστή Ai Weiwei που μονοπώλησε το ενδιαφέρον του Διεθνή Τύπου τις τελευταίες μέρες με την παρουσία του στο νησί. Η εμπειρία του στη Μυτιλήνη, όπου ήρθε κοντά με πρόσφυγες και εθελοντές, συγκίνησε βαθιά τον Αi Weiwei και τον οδήγησε στην απόφαση να δημιουργήσει παράλληλα με το μνημείο και ένα μόνιμο στούντιο-αρτ, έναν τόπο συνάντησης καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο που θα βάλει για άλλη μια φορά τη Λέσβο στον παγκόσμιο χάρτη της Τέχνης. Κυνηγημένος απ’ τη χώρα του, ο μεγάλος καλλιτέχνης της «εννοιολογικής τέχνης» (conceptual art), του καλλιτεχνικού ρεύματος δηλαδή που δίνει μικρή σημασία στο υλικό, αλλά μεγάλη στην ιδέα των έργων, έχει καταφέρει να γίνει σύμβολο πολιτικής και αισθητικής αντίστασης.

Στα είκοσί του χρόνια συνελήφθη από τις αρχές ασφαλείας, οι οποίες τον χτύπησαν λίγο πριν πάει να καταθέσει υπέρ του ακτιβιστή για περιβαλλοντικά θέματα, Ταν Ζουόρεν. Το 2008 κατέγραψε μαζί με άλλους τα ονόματα χιλιάδων θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό στο Σιχουάν. Το 2011 φυλακίστηκε για τρεις μήνες χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ενώ του έχει επονεμηθεί το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας «Πρεσβευτής της Συνείδησης», τιμή που έχουν λάβει  ανάμεσα σε άλλους ο πρώην πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, ο Νέλσον Μαντέλα, ο Βρετανός τραγουδιστής Πίτερ Γκάμπριελ, η πολιτικός Αουνγκ Σαν Σου Κι και η ακτιβίστρια από το Πακιστάν Μαλάλα Γιουσαφζάι.

aiweiwei

«Ευχαριστώ θερμά τον κ. Weiwei, για την ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία του να κατασκευάσει και να δωρίσει στο Δήμο μας ένα μνημείο για τους πρόσφυγες. Η προσφορά αυτή ενός παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη, όπως είναι ο κ. Weiwei, έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό και μεταφέρει παγκόσμια, με τον καλύτερο τρόπο, το μήνυμα της συμπαραστάτης και της αλληλοβοήθειας στον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο, κάτι το οποίο πραγματώνεται καθημερινά από τους συμπολίτες μας, στις παραλίες της Λέσβου», δήλωσε ο Δήμαρχος Λέσβου  Σπύρος Γαληνός.

Στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε ανήμερα  της  Πρωτοχρονιάς ο Ai Weiwei μίλησε με συγκίνηση για την Ελλάδα που «άνοιξε την αγκαλιά της για να δεχθεί τους πρόσφυγες. Όχι να τους αρνηθεί. Αλλά να σώσει τις ζωές τους. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό. Διότι μια  χώρα υπερασπίζεται τις πανανθρώπινες αξίες».  «Η προσφυγιά δεν σταματά ποτέ» είπε ο Κινέζος καλλιτέχνης και ανθρωπιστής. «Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα έχει πάρει ιστορικές διαστάσεις. Η έντασή της είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Όμως  στον 21ο αιώνα  δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτές τις καταστάσεις» πρόσθεσε. «Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει, να βοηθήσουν την Ελλάδα και το πιο σημαντικό, να σώσουν την Ελλάδα». Την ίδια στιγμή «πρέπει όλοι να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να αποκτήσουν ένα νέο μέλλον». «Γι’  αυτό βρίσκομαι εδώ. Διότι είχα την εμπειρία μιας τέτοιας δραματικής κατάστασης» τόνισε ο Aiweiwei.

9632952255783437068

Ως καλλιτέχνης ο ίδιος έχει σκοπό να επικοινωνήσει με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για ό,τι συμβαίνει στη Μυτιλήνη, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές της Τέχνης, αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα. «Η σπουδαία Τέχνη έρχεται από εκεί που δοκιμάζονται υψηλές αξίες, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια» είπε και πρόσθεσε ότι σε αυτή την ιστορική στιγμή θέλει να εμπλακεί ως καλλιτέχνης για να γίνει συνείδηση της διεθνούς κοινής γνώμης ό,τι δοκιμάζεται στη Λέσβο, δηλ. οι πανανθρώπινες αξίες. «Κάνω την προσπάθειά μου ως άτομο, ως πολίτης, ως καλλιτέχνης. Με το έργο μου υποστηρίζω τις πιο σημαντικές από τις ανθρώπινες αξίες. Αυτή είναι η καλλιτεχνική μου προσπάθεια, στην οποία κάθε φορά αφοσιώνομαι με όλες μου τις δυνάμεις». Κι επειδή η Τέχνη είναι το Φως στο σκοτάδι, όπως είπε ο Κινέζος ανθρωπιστής και καλλιτέχνης, εξιστόρησε πως χθες το βράδυ, παραμονή της Πρωτοχρονιάς μοίρασε με την ομάδα του ηλιακές λάμπες στα παιδιά των προσφύγων, που έκλαιγαν και προσπαθούσαν ανήσυχα να κοιμηθούν μέσα στο σκοτάδι των σκηνών, όπου έχουν βρει καταφύγιο. «Οι σκηνές δεν είχαν φως. Αποφασίσαμε να προσφέρουμε φως στο σκοτάδι. Αρχίσαμε να μοιράζουμε φώτα στα παιδιά. Τα παιδιά τα κράταγαν αναμμένα μέσα στο σκοτάδι. Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα» είπε ο Ai Weiwei καταλήγοντας ότι «αυτό είναι η Τέχνη. Το φως που έρχεται στο σκοτάδι».