Δήμαρχοι και πολίτες για την Ειρήνη
Η Συνύπαρξη πήρε μέρος στο Συμπόσιο που έγινε την περασμένη Παρασκευή 11 Νοέμβρη στο Κέντρο Τέχνης Αχμέντ Αντνάν της Σμύρνης με θέμα “Ειρήνη στην πατρίδα – Ειρήνη στον κόσμο”. Διοργανώθηκε από την “Κίνηση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο” (Ege Baris) και έδωσαν το παρόν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, διανοούμενοι, συλλογικότητες που αγωνίζονται για την Ειρήνη, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες κ.ά.
Το Συμπόσιο άνοιξε με χαιρετισμό του οικοδεσπότη Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης Τούντς Σογιέρ που τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την Ειρήνη. Οι προσπάθειές μας θα πρέπει να δυναμώνουν σε περιόδους που κυριαρχούν εντάσεις (όπως στις μέρες μας). Μίλησε για την “κουλτούρα της αρμονίας” που πρέπει να επικρατήσει στον χώρο της Μεσογείου. Αρμονία ανάμεσά μας, με τη φύση, με το παρελθόν και με την αλλαγή…
Ο πρόεδρος της “Κίνησης για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο” Μπουλέντ Τανίκ τόνισε ότι οι τοπικές κοινότητες πρέπει να υποστηρίζουν την Ειρήνη. Οι λαοί να επιβάλουν τη δική τους θέληση και να αντισταθούν στα φιλοπολεμικά κηρύγματα.
Η πρόεδρος της Συνύπαρξης Βήλυ Τεντόμα είιπε ότι το Συμπόσιο είναι μια καινούργια αρχή στις προσπάθειες για ελληνοτουρκική φιλία ανάμεσα στους λαούς μετά την περίοδο του κορονοϊού. Να ρίξουμε γέφυρες και να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας να μας ακούσουν.
Στο Συμπόσιο έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις. Ο καθηγητής Ελτσίν Μασάρ μίλησε για την ιστορία του πλοίου “Κουρτουλούς” που μετέφερε βοήθεια στην Αθήνα τις μέρες της πείνας κατά τη Γερμανική Κατοχή, με οικονομική υποστήριξη Ελληνοαμερικανών.
Η καθηγήτρια ΄Εσρα Ντανατσίογλου μίλησε για τη βοήθεια που έδωσαν οι κάτοικοι των τουρκικών παραλίων σε περίπου 20.000 νησιώτες (κυρίως από τη Σάμο), οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα νησιά εξ αιτίας της πείνας κατά τη Γερμανική Κατοχή.
Ο καθηγητής Ενις Τούλτσα μίλησε για τις εμπειρίες και τις γνώσεις του ως διπλωμάτης και μέλος οικογένειας διπλωματών κατά τις περιόδους 1930-1955 και 1999-2002, που χαρακτηρίζονται από σημαντική ύφεση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μια Ελληνίδα κι ένας Τούρκος επιστήμονες οι Μαρία Σωτηροπούλου και ο Μπεγιαζίτ Ιλχάν αναφέρθηκαν στις νίκες του παγκόσμιου κινήματος κατά της χρήσης και κατοχής πυρηνικών όπλων. Επιστήμονες από τις δύο χώρες συνεργάστηκαν αρμονικά στα πλαίσια αυτού του αγώνα.
Τέλος, οι δημοσιογράφοι Σεβντά Αλάνκους, Ντιλέκ Γκαπί και Αναστασία Σπυριδάκη μίλησαν για τον ρόλο των ΜΜΕ στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις τις προσπάθειες που γίνονται για ανεξάρτητη δημοσιογραφία, που δεν θα διεκπεραιώνει απλώς την επίσημη εξωτερική πολιτική της κάθε χώρας.
Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν κατά τη διάρκεια του Συμποσίου στις θετικές εμπειρίες του Ελληνοτουρκικού Συμφώνου Φιλίας Βενιζέλου-Ατατούρκ του 1930 (μόλις 8 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή). Αυτό είχε σαν συνέπεια μια περίοδο ειρηνικής συνύπαρξης, που δυστυχώς διακόπηκε με τα γεγονότα του 1955 στην Πόλη και κατόπιν με του χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Τέλος, οι Δήμαρχοι Σμύρνης Τούντς Σογιέρ, Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος και Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης συνυπέγραψαν κείμενο πέντε σημείων για κοινές δράσεις. “Το παρελθόν δεν πρέπει να μας χωρίζει, μας ενώνει το μέλλον. Διακηρύσσουμε την απόφασή μας να δημιουργήσουμε γέφυρες κι όχι τείχη στις δύο πλευρές του Αιγαίου προς όφελος των λαών και των κοινωνιών μας” καταλήγει το κείμενο.