Search

Το μεγαλύτερο κατάστημα κράτησης της χώρας θα έχουμε το 2023 στη Λέσβο

Στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες σχετικά με τις δομές που έκλεισε η Κυβέρνηση, με τον πληθυσμό της Μόριας  με τις ροές και γενικότερα με τις επιτυχίες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Μετανάστευσης που “με σχέδιο και πολλή δουλειά ξεπέρασε τη μεταναστευτική κρίση και πέτυχε τον δραστικό περιορισμός των ροών και των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες”. Όσο κυνισμό μπορεί να εμπεριέχει αυτή η φράση περί μείωσης των επιπτώσεων τη στιγμή που χθες πάλι μετρούσαμε νεκρούς από το νέο ναυάγιο στη Θερμή,  δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τις στιγμές ειλικρίνειας του Υπουργού ο οποίος παραδέχτηκε ότι μέσα στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Βάστριας θα υπάρχει και μία άλλη πιο…Κλειστή Δομή με άλλο πληθυσμό από αυτόν των 3.000 “που δεν το συνυπολογίζουμε…!”

Έτσι ακόμη μια φορά στη Λέσβο θα έχουμε την πρωτιά καθώς θα φιλοξενούμε το μεγαλύτερο κατάστημα φυλακών όλης της Ελλάδας, μια φυλακή με περισσότερες θέσεις δηλαδή από αυτή του Κορυδαλλού.

 “Ο γενικός πληθυσμός που θα φιλοξενεί η δομή της Βάστριας είναι 3.000 άτομα. Είναι ακριβώς ο ίδιος αριθμός που είχε εκφράσει και το Δημοτικό Συμβούλιο στη Συνεδρίαση που ενέκρινε τη μεταφορά της δομής από το Μαυροβούνι στη θέση Βάστριας. Όπως είχα πει στη Βουλή, πέρα του γενικού πληθυσμού θα υπάρχει και ένα κλειστό μέρος της δομής, το λεγόμενο ΠΡΟΚΕΚΑ που πάντα υπήρχε στη Μυτιλήνη, στη Μόρια, το οποίο δεν το συνυπολογίζουμε, γιατί είναι μία δομή εντελώς κλειστή που θα φτάσει συνολικά τις 5.000 θέσεις, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Εάν δείτε τις ροές που είχε η Μυτιλήνη τα προηγούμενα χρόνια και τη μεταβλητότητα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον από αυτές τις ροές, θεωρούμε ότι αυτό θα μας επιτρέψει να μη ξαναζήσουμε ποτέ περιστατικά, όπως ζήσαμε με τον υπερπληθυσμό των δομών. Ο υπερπληθυσμός ήταν τελικά αυτός που δημιούργησε τις ακραίες συνθήκες πίεσης στις τοπικές κοινωνίες. Ό,τι είπαμε από την πρώτη στιγμή, αυτό ακριβώς υλοποιούμε, χωρίς καμία διαφορά. Είμαστε ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με τον Δήμο Μυτιλήνης”. 

Να σημειώσουμε πως η κράτηση προσφύγων και μεταναστών στα ΠΡΟΚΕΚΑ γίνεται με την εφαρμογή μέτρων διοικητικής κράτησης, η οποία αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική στο πλαίσιο της διαχείρισης του ασύλου και της μετανάστευσης, και πρόκειται για μια πολύ αυστηρή συχνά αυθαίρετη και καταχρηστική κράτηση που αφορά σημαντικό αριθμό πολιτών τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων αιτούντων διεθνή προστασία.

Τον περασμένο Ιούνιο η RSA δημοσιεύσε έρευνα για τη μαύρη τρύπα των δικαιωμάτων στα ΠΡΟΚΕΚΑ της χώρας: Υπό το υποκριτικό και ανεκτικό βλέμμα της Ε.Ε., η Ελλάδα εντείνει την πολιτική διοικητικής κράτησης. Ειδικότερα, στην Κω και όσο λειτουργούσε το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.) στον Έβρο, εφαρμόζεται γενικευμένη και συστηματική κράτηση για τους νεοεισερχομένους αιτούντες άσυλο με κάποιες εξαιρέσεις, ενώ ακόμα και ευάλωτα άτομα παραμένουν υπό κράτηση για παρατεταμένα διαστήματα. Παράλληλα, στην ενδοχώρα συνεχίζεται η πρακτική της διοικητικής κράτησης ατόμων χωρίς έγγραφα με σκοπό την απομάκρυνση τους, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων που στην πλειοψηφία τους επιθυμούν να αιτηθούν διεθνή προστασία χωρίς, ωστόσο, να είχαν προηγουμένως πρόσβαση στην υποβολή αιτήματος.

Ο δε αριθμός των διοικητικά κρατουμένων αναμένεται να αυξηθεί κατόπιν της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που χαρακτηρίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για την συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο.


https://rsaegean.org/el/dioikitiki-kratisi-mia-mavri-trypa-dikaiomaton/

Ο πληθυσμός σε καταστήματα κράτησης της χώρας το 2020 

 

 

 

 Τέλος δείτε εδώ https://rsaegean.org/el/statistika-dioikitikis-kratisis-proto-examino-2021/ τα στοιχεία της έρευνας του RSA για τη διοικητική κράτηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021:

Επίσης ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ OXFAM ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ
ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (ΕΣΠ) – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021 για το πώς η Ελλάδα, με την υποστήριξη της
Ευρωπαϊκής Ένωσης, γενικεύει τη διοικητική
κράτηση των μεταναστών. 

https://www.gcr.gr/media/k2/attachments/Report_%CE%9A%CF%81%CE%B1%CC%81%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82_Oxfam_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1.pdf?fbclid=IwAR1oBhtrv4_RGM-GQd0FEW066KeKumWjohont-T5_kHuC42oUYQ_ztWcg9A