Search

Τα “Καρνάγια” του Τάσου Ταστάνη έρχονται στη Λέσβο

 

Γέμισε από θερμά λόγια συγχαρητηρίων, θαυμασμού και ελπίδας το βιβλίο επισκεπτών και η αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Αλίμου από τους εκατοντάδες επισκέπτες, που «ταξίδεψαν»  με τα καράβια, τις καλλιτεχνικές συνθέσεις και δημιουργίες στην εικαστική έκθεση των έργων του Τάσου Ταστάνη, με τίτλο «Καρνάγια».

Επόμενος σταθμός  είναι η Λέσβος, η γενέθλια γη και πηγή έμπνευσης και δημιουργίας των έργων του Τάσου Ταστάνη, που συνδέουν το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας με τα νησιά του Αιγαίου και με τα πέλαγα του κόσμου, στο αέναο ταξίδι και αγώνα για ένα πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο. Ανακοινώθηκε ότι τα καράβια του αρχιτέκτονα Τάση Ταστάνη θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι σε έκθεση στο Κάστρο της Μυτιλήνης, σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στον Λέσβιο λογοτέχνη και πρωτοπόρο ιδρυτή του αναπηρικού πολιτιστικού κινήματος στην Ελλάδα αείμνηστο Άρη Ταστάνη, αδελφό, μέντορα και συνοδοιπόρο του δημιουργού.

«Για τα υπέροχα καράβια που ο Τάσος Ταστάνης σμίλεψε, θέλοντας να μας παρακινήσει σε μακρινά ταξίδια του νου και της ψυχής με προορισμό την κατανόηση του κόσμου και των ανθρώπων», μίλησε με ενθουσιασμό ο Ανδρέας Κονδύλης Δήμαρχος Αλίμου, στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αλίμου, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του, «γιατί ως Δημοτική αρχή καταφέραμε, να στήσουμε τη Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου και να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στο κοινό πρωτότυπες και ξεχωριστές εικαστικές εκθέσεις, όπως η σημερινή». Η παρουσίαση με την αιγίδα του Δήμου Αλίμου τον Απρίλιο στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου είναι η δεύτερη ατομική εικαστική έκθεση του Τάσου Ταστάνη. Η πρώτη του ατομική Έκθεση έγινε στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας, υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας, τον Δεκέμβριο του 2019. Ο Ταστάνης Τάσος έχει συμμετάσχει στην Ομαδική Εικαστική Έκθεση 130 καλλιτεχνών «ART Ελληνικό» στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού το 2011.

«Δείτε γύρω σας και μυρίστε την αλμύρα από τα «θαλασσοδαρμένα» υλικά με τα οποία ο καλλιτέχνης μας συνέθεσε τις δημιουργίες του. Με ό,τι ξέβγαλε το κύμα και τ’ άφησε στις άκρες ξεχασμένων ταρσανάδων, στα καρνάγια, έφτιαξε ο Ταστάνης τα βαπόρια του. Ξύλα διαβρωμένα, σκουριασμένα καρφιά, φαγωμένα υπολείμματα από καραβόπανο, δίχτυα και σχοινιά, αντικείμενα βουτηγμένα στην αλμύρα, ταλαιπωρημένα και τσακισμένα από τον χρόνο, αδιάψευστοι μάρτυρες του μόχθου και των ανθρώπινων προσδοκιών, αντί να καταλήξουν απορρίμματα, ξαναπλάθονται και γίνονται καρίνες, άλμπουρα, ξάρτια και φουγάρα, καμιά φορά ακόμα, και περήφανα σημαιάκια στην άκρη της πρύμνης», είπε ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και μιλώντας για την παρουσία του δημιουργού στα κοινά και τα κινήματα σημείωσε ότι:

«Τον Τάσο Ταστάνη τον γνώριζα από τις συναντήσεις των Νοτίων αυτοδιοικητικών για το πρώην Αεροδρόμιο. Θυμάμαι, επίσης, πόσο ευγενικά μάς είχε υποδεχτεί ως Πρόεδρος του ΟΑΣΑ, όταν τον είχαμε επισκεφθεί για τα συγκοινωνιακά προβλήματα του Αλίμου. Δεν είχα όμως ιδέα τότε για την ενασχόλησή του με την τέχνη. Ο φίλος και συνάδελφος Γιώργος Παπανικολάου, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, που οργάνωσε το 2019 την πρώτη έκθεση του Ταστάνη στο Παλιό Δημαρχείο Γλυφάδας, μου μίλησε για τα ξύλινα γλυπτά καράβια και μου πρότεινε να τα εκθέσουμε κι εμείς. Είδα τα καράβια κι ενθουσιάστηκα. Σαν ζωντανά, πραγματικά πλεούμενα πολυταξιδεμένα με την πατίνα του χρόνου πάνω τους. Κι αναρωτιέμαι ποιο νόστο αναζητεί ο Ταστάνης φτιάχνοντας τα καράβια του; Μια άλλη πραγματικότητα, το μπλε της Μυτιλήνης, της ιδιαίτερης πατρίδας του ή μήπως τελικά, αδιαφορώντας για τον νόστο, γοητεύεται από τα μακρινά ταξίδια, σα γνήσιος ονειροπόλος που ξεπήδησε μέσα από τους στίχους τού ποιητή αδελφού του, Άρη Ταστάνη;»

 

Πηγή:  Πρωτο Θέμα