Search

Το ημερολόγιο της Σμύρνης ταξιδεύει από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα μέσω του Museolab

Το Σάββατο 1 Ιουλίου 2023, στις 7:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Μυτιλήνη, τῇ 26 Σεπτεμβρίου 1922. Έκθεση με αφορμή ένα ημερολόγιο» στο Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο). Η έκθεση που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Museolab), αποτελεί τη δική του συμβολή στις σκέψεις, στις συζητήσεις και στους προβληματισμούς που προκαλεί σε όλους μας η εκατονταετηρίδα της μικρασιατικής καταστροφής.

Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη επέτειο, το Museolab ξεδιπλώνει στο κοινό της Αθήνας τα θραύσματα της μνήμης της τραυματικής αυτής περιόδου, έτσι όπως αυτά έφτασαν μέχρι εμάς, τους «πρόσφυγες» της τρίτης γενιάς, μέσα από προσωπικές ιστορίες, μικροαντικείμενα, ήχους, θολές εικόνες άλλοτε σκονισμένες και άλλοτε εξιδανικευμένες από τον καιρό. Η έκθεση δεν φιλοδοξεί να ανακαλύψει τη μία και μοναδική αλήθεια, αλλά να μοιραστεί μια σειρά παρατηρήσεων και ερωτημάτων που μπορούν να προκληθούν από ένα πλήθος μικρών και μεγάλων γεγονότων των τελευταίων εκατό χρόνων. Ως αφορμή  ερμηνείας του παρελθόντος, αλλά κυρίως του παρόντος.

Με κεντρικό αφηγηματικό άξονα ένα αυθεντικό ημερολόγιο που γράφτηκε τον τραγικό Σεπτέμβριο του 1922, η έκθεση αξιοποιεί όλα τα εκθεσιακά μέσα και δημιουργεί μία πλούσια εμπειρία με αντικείμενα, ψηφιακές εφαρμογές, βίντεο, εικαστικές εικόνες, λόγο, θεατρικά στοιχεία και πρωτότυπη μουσική. Αποτελεί, με άλλα λόγια, μία εφαρμογή στην πράξη όλων των καινοτόμων εκθεσιακών μεθόδων, με τις οποίες ασχολείται θεωρητικά και μεθοδολογικά το Εργαστήριο Μουσειολογίας και τις οποίες εφαρμόζει στην πράξη για να υποστηρίξει τις επικοινωνιακές ανάγκες ενός ευρέως φάσματος φορέων από το Βόρειο Αιγαίο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η έκθεση γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της πόλης της Μυτιλήνης, όπου αρχικά παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Το ενδιαφέρον που προκάλεσε τόσο ως προς το θέμα, όσο και ως προς τα καινοτόμα στοιχεία που περιέχει οδήγησε στην παρότρυνση από πολλούς επισκέπτες για μεταφορά και παρουσίασή της στην Αθήνα, καθώς εκεί διαμένει μεγάλος αριθμός απογόνων προσφύγων του ’22 που εγκαταστάθηκαν στην πρωτεύουσα της νέας τους πατρίδας, έχοντας -πολλοί από αυτούς- ως πρώτο σταθμό της νέας τους ζωής, το νησί της Λέσβου.

 

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νάσια Χουρμουζιάδη, ενώ η ομάδα του Εργαστηρίου Μουσειολογίας συζήτησε και συνεργάστηκε, τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού όσο και της υλοποίησης, με ανθρώπους και φορείς της Λέσβου, προωθώντας τον σταθερό προσανατολισμό του για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας με την τοπική κοινωνία.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 8 Ιουλίου 2023 πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Διαπεριφερειακός Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιγαίου Αρχιπελάγους στον Πολιτισμό και Τουρισμό» – MIS 5047046, το οποίο εντάσσεται στη δράση υποστήριξης της Περιφερειακής Αριστείας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους.

 

Εγκαίνια: Σάββατο 01/06/2023, 19:30

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 10:30-14:00 & 17:30-22:00.

Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ερμού 134, Θησείο. Στάση Μετρό: Θησείο

Είσοδος ελεύθερη