Τέσσερα παιδιά, ένα βρέφος 11 μηνών, δύο κορίτσια, 8 ετών και 14 ετών και ένα αγόρι 8 ετών πνίγηκαν το πρωί σε ναυάγιο βορειανατολικά της Λέσβου ενώ η μητέρα ενός πεντάχρονου από τη Συρία άφησε την τελευταία πνοή της στα ανοιχτά της Σάμου. Οι νεκροί των σημερινών ναυαγίων προτίθενται σε λίστες του ΟΗΕ, σε μονόστηλα εφημερίδων, σε αναρτήσεις ΜΚΟ, ως αριθμοί, προστίθενται «στον μακρύ κατάλογο», των ανθρώπων που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στη Μεσόγειο, αυτό το καλοκαίρι και το προηγούμενο. Αλλά κυρίως αυτό το ελληνικό καλοκαίρι που θέρισε σε θάλασσα και στεριά, που μετά το ναυάγιο της Πύλου και την πρόσφατη τραγωδία στον Έβρο έριξε την «ασφαλή» χώρα υποδοχής στον βαθύ σκοτάδι και στον πάτο της υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό το καλοκαίρι όπου μάθαμε από τα κανάλια ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει την ίδια αξία, όπου η βία συνεχίζεται απέναντι σε ανθρώπους που ζητούν διεθνή προστασία που σκοτώνονται και δολοφονούνται στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από πολεμικές συγκρούσεις, δικτατορίες και συνθήκες ακραίας φτώχειας. Που χιλιάδες ανθρώποι χάνονται στα νερά της Μεσογείου την ώρα που η Ευρώπη εκείνη εντείνει τα μέτρα αστυνόμευσης με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να επιχειρούν από ολοένα και πιο επικίνδυνες διαδρομές, με την ευθύνη και των διακινητών. (Από το Lesvos Solidarity)
Με αφορμή το γεγονός ότι έχασαν τη ζωή τους τέσσερα παιδιά και μία γυναίκα σε δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα σε Λέσβο και Σάμο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες ανοιχτά της Σάμου εντοπίστηκαν από το Λιμενικό Σώμα στη διάρκεια περιπολίας, τριάντα επτά (37) άτομα. Ακολούθησε διαδικασία έρευνας και διάσωσης. Δύο εξ’ αυτών, μια γυναίκα και ένα μωρό, εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Έγινε και στους δύο καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με αποτέλεσμα το μωρό να σωθεί, δυστυχώς όμως η άτυχη γυναίκα κατέληξε.
Σε άλλο περιστατικό, στις 6 τα ξημερώματα, σε Τουρκικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Λέσβου, το Λιμενικό Σώμα περισυνέλεξε είκοσι δύο (22) άτομα. Δυστυχώς, παρά τις πρώτες βοήθειες που τους παρασχέθηκαν, τα τέσσερα εξ’ αυτών κατέληξαν. Πρόκειται για ένα βρέφος 11 μηνών, δύο κορίτσια , 8 ετών και 14 ετών και ένα αγόρι 8 ετών.
Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν είναι όντως συγκλονιστικές.
Ένα μωρό σώθηκε από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.
Δυστυχώς ένα άλλο μωρό, τρία παιδιά και μία γυναίκα δεν τα κατάφεραν.
Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των συνανθρώπων μας.
Τα άθλια δίκτυα των λαθροδιακινητών και οι συνεργοί τους σε Τουρκία και Ελλάδα, μπροστά στο κέρδος, συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή αθώων συνανθρώπων μας, ακόμα και παιδιών.
Αυτοί που σκίζουν βάρκες, πετούν τις μηχανές στη θάλασσα και εκθέτουν ακόμα και μωρά σε ακραίους κινδύνους, συλλαμβάνονται ως υπεύθυνοι για την πρόκληση ναυαγίου. Η πρακτική αυτή είναι εγκληματική και οι διακινητές είναι δολοφόνοι. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ελληνική δικαιοσύνη».