Search

Η Λέσβος στο Μουσείο Μπενάκη

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ Κατερίνας Σακελαροπούλου τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: «Οι Απαρχές της Γλυπτικής Αρχαιολογικά – Αρχαιολογικά Ευρήματα από τον Παλαιό Κόσμο και τη Λέσβο 2,5 εκατομμύρια έως 50.000 χρόνια πριν από σήμερα» την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη με συνδιοργανωτή και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού

Εγκαινιάστηκε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελαροπούλου η έκθεση «Οι Απαρχές της Γλυπτικής Αρχαιολογικά – Αρχαιολογικά Ευρήματα από τον Παλαιό Κόσμο και τη Λέσβο 2,5 εκατομμύρια έως 50.000 χρόνια πριν από σήμερα» στο Μουσείο Μπενάκη, στην συνδιοργάνωση της οποίας συμμετέχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Βορείου Αιγαίου , το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία ξένων ανταποκριτών και πλήθους κόσμου.

Η έκθεση ξεκίνησε να λειτουργεί για το κοινό σήμερα Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024 στο Μουσείο Μπενάκη, οδός Κουμπάρη 1 Αθήνα. Την έκθεση αυτή έχουν επιμεληθεί η κ Νένα Γαλανίδου, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και ο κ. Τhomas Wynn, Καθηγητής Γνωσιακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Η έκθεση περιλαμβάνει λίθινα εργαλεία αλλά και «μορφές σε λίθο» που εικονίζουν πτηνά, πρόσωπα και σώματα και προέρχονται από διάφορες θέσεις της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό, εργαλεία από τη σημαντική θέση στα Ροδαφνίδια της Λέσβου, που ανασκάπτει συστηματικά το Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 2012. Η συνομιλία των ελληνικών ευρημάτων με ευρήματα από άλλα μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής αναδεικνύει τη σημασία του Αιγαίου ως πύλης εισόδου των πρώτων κατοίκων της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, τεκμηριώνει το ειδικό βάρος της ατελώς γνωστής παλαιολιθικής κληρονομιάς του Αιγαιακού Αρχιπελάγους στην ιστορία της τέχνης, του πολιτισμού και των ανθρώπινων ροών στα βάθη της προϊστορίας, σε μια περίοδο πριν από τη γραφή, κατά τη διάρκεια της οποίας τα τεχνολογικά επιτεύγματα και οι αισθητικές αναζητήσεις εγγράφονται στον λίθο.

Στη συνέντευξη τύπου παρουσία επτακοσίων ανταποκριτών από όλο τον κόσμο η αρμόδια Ατνιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλλη μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Διαχρονική δύναμή μας στη Λέσβο, είναι ο πολιτισμός μας. Εμείς στη Λέσβο όπως αποδεικνύει και αυτή η έκθεση χιλιάδες χρόνια τώρα δημιουργούμε πολιτισμό. Διαφυλάττουμε τις Θερμοπύλες του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Βοηθήστε μας και διαδώστε ποίοι είμαστε προκειμένου να μας προφυλάξετε και εσείς από όσους ακόμα επιθετικά συνεχίζουν να βλέπουν τη Λέσβο ως Ιμαρτή. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει στην έκθεση αυτή ως συνδιοργανώτρια μιας και ήταν και είναι βούληση μας και προτεραιότητα μας η επαναφιλοτέχνηση της Ταυτότητάς μας μετά φιλοκαλίας. Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής και των κατοίκων των νησιών μας, ευχαριστούμε την Νένα Γαλανίδου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μουσείο Μπενάκη και όλους εσάς που είστε συμμέτοχοι σε αυτήν μας την προσπάθεια»