Η Υποστηριξη Προσφύγων στο Αιγαίο προχώρησε σε μια πολύ σημαντική αποκάλυψη καθώς στα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (Εικόνα Κατάστασης Στο Ανατολικό Αιγαίο, 28/09/2023), έχουν αλλάξει οι ονομαστικές χωρητικότητες στις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές (ΚΕΔ) των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου!
” Είναι ενδεικτικό ότι για τη Λέσβο, η ονομαστική χωρητικότητα δίνεται πλέον στα 3840 άτομα (στοιχεία από τις 28/09), αντί των 8000 ατόμων που δινόταν μέχρι την ακριβώς προηγούμενη μέρα (27/09) – πρόκειται δηλαδή για μια μείωση της ονομαστικής χωρητικότητας της δομής πάνω από το μισό (52%).
Για τη Λέσβο δημοσιεύσαμε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή (29/09) στοιχεία και μαρτυρίες για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη δομή, τονίζοντας ότι η ονομαστική χωρητικότητα των 8000 ατόμων που έδινε το Υπουργείο δεν ήταν πραγματική, και δίνοντας την πραγματική χωρητικότητα σε περίπου 3400 άτομα. Αντίστοιχες δημοσιεύσεις έχουν υπάρξει από έρευνες και ρεπορτάζ όλο το προηγούμενο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά τη Λέσβο, είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον η ονομαστική χωρητικότητα αποτυπώνει ορθότερα την πραγματική κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία. Τονίζουμε ωστόσο ότι και με βάση πλέον τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου, η δομή της Λέσβου είναι υπερπλήρης, έχοντας περάσει το 130% της πραγματικής της χωρητικότητας (στοιχεία 01/10/2023: 5013 διαμένοντες με χωρητικότητα 3840 άτομα), προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα σε όσους και όσες διαμένουν στη δομή.
Στα υπόλοιπα 3 από τα 4 νησιά, οι ονομαστικές χωρητικότητες αυξήθηκαν, επίσης μέσα σε ένα βράδυ: στη Σάμο από 2040 ανέρχονται πλέον σε 3659, στην Κω από 2356 αυξήθηκαν σε 2923 και στη Λέρο από 1780 σε 2150. Μόνο στη Χίο, η χωρητικότητα παρέμεινε σταθερή.
Οι αρχές υποχρεούνται να δίνουν τις επίσημες χωρητικότητες των δομών σε απόλυτα νούμερα, που οφείλουν να ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα καθορίζουν μια σειρά κρίσιμων στοιχείων για τη λειτουργία της κάθε δομής (χρηματοδότηση, επαρκές προσωπικό, λειτουργία υποδομών, παροχή κατάλληλων συνθηκών υποδοχής κλπ.). Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα με βάση ποια κριτήρια άλλαξαν οι επίσημες ονομαστικές αυτές χωρητικότητες μέσα σε μια νύχτα, καθώς δεν έχουν δοθεί οι σχετικές διευκρινήσεις από την πλευρά του Υπουργείου.
Σημειώνουμε επίσης ότι η πλήρης και διαφανής δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων αποτελεί πάγιο και τακτικό αίτημα της κοινωνίας των πολιτών, καθώς παρέχουν μία αντικειμενική βάση συζήτησης για το προσφυγικό, αλλά και ορίζουν τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο που διαμένουν στις δομές” .