Search

Όταν οι γυναίκες ενός χωριού γράφουν την ιστορία του τόπου: Γυναικείος Συνεταιρισμός Μεσοτόπου

Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί αποτελούν ένα σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό θεσμό, που προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε ατομικό, οικογενειακό επίπεδο και στην τοπική κοινωνία. Η επιχειρηματικότητα των γυναικών αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, με την αυξανόμενη επινοητικότητα, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητες των γυναικών να συμβάλουν στην πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Παρά την μεγάλη συμβολή της στην οικονομία και στην κοινωνία, η γυναικεία επιχειρηματικότητα συναντά διάφορα εμπόδια,  οπως αυτα   που υφίσταται μια μικρομεσαία επιχείρηση (ΜμΕ), εμπόδια που αναδεικνύουν τη διάσταση του φύλου, δηλαδή τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, όπου δραστηριοποιείται αλλά και τη θέση της γυναίκας στο οικογενειακό – οικείο περιβάλλον (π.χ. φροντίδα τέκνων, υπερηλίκων κτλ), καθώς και το νομικό καθεστώς που ως τη δεκαετία του 8ο ήθελε ως μέλη των γεωργικών συνεταιρισμών  να εγγράφονται μόνο οι αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίοι κατά συντριπτική πλειοψηφία ήταν άντρες.

Παρόλα αυτά οι γυναίκες επιχειρηματίες έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και εφευρετικότητα στην προσαρμογή στις προκύπτουσες επιχειρηματικές δυσκολίες και στις νέες πραγματικότητες της αγοράς, ιδίως μέσω πανδημίας, αλλά οι δημόσιες πολιτικές σε πολλές χώρες εξακολουθούν να υστερούν με ανεπαρκή στήριξη για την οικογενειακή φροντίδα, τη σχολική εκπαίδευση και τις επιπτώσεις των μικρών επιχειρήσεων. (Σκουρτσίδη Στρατηγούλα)

Στη Λεσβο γεννήθηκαν από τους πρώτους γυναικείους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και συγκεκριμένα τον συνεταιρισμό της Πέτρας.

 

 

Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου ξεκίνησε σαν ιδέα το 1996, για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Κοινωνικής Παρέμβασης Μεσοτόπου. Χρειάστηκαν δύο χρόνια ώστε η ιδέα αυτή να ριζώσει στο Μεσότοπο. Τον Δεκέμβριο του 1998, ιδρύεται ο Συνεταιρισμός με τη συνεργασία της Κοινωνικής παρέμβασης Μεσοτόπου, εικοσιπέντε γυναικών, και της Γεωργικής υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου. 

Αξιοποιώντας τους καρπούς της Λεσβιακής γης, σε ένα σύγχρονο εργαστήριο οι γυναίκες του Συνεταιρισμού ζωντανεύουν ξανά ξεχασμένες γεύσεις. Τους δίνουν αξία και τις προσφέρουν ξυπνώντας στη μνήμη μας μυρωδιές από μία εποχή παλιά και ξεχασμένη, βγαλμένη από τις ιστορίες των γιαγιάδων. Από τα πιο διάσημα γλυκά μέχρι τα πιο νόστιμα ζυμαρικά, οι γεύσεις τις Μεσοτόπου δεν μπορούν παρά να σας μαγέψουν…

Ο Συνεταιρισμός δεν θα μπορούσε να λείπει από την κοινωνική ζωή των κατοίκων, όχι μόνο του Μεσοτόπου, αλλά και όλης της Λεσβου. Στα μαγειρεία του παρασκευάζονται κάθε είδους παραδοσιακής κουζίνας, για κάθε περίσταση σε όλο το νησί. Από το μπουφέ της επιχειρηματικής δεξίωσης, μέχρι την γαμήλια τούρτα και το τραπέζι, οι Γυναίκες του Μεσοτόπου συνοδεύουν τις κοινωνικές σας εμπειρίες με μοναδικές γεύσεις.

 

 

Με πολύ μεράκι και όρεξη για δημιουργία, τα μέλη ρίχτηκαν στην δουλειά.

“Ως αντικείμενο εργασίας επιλέχθηκε η παρασκευή γλυκών κουταλιού και ταψιού, μαρμελάδων, λικέρ, χειροποίητων ζυμαρικών και άλλων εδεσμάτων. Για να έχουν όμως τα προϊόντα μας την δική τους προσωπική ταυτότητα, φροντίσαμε από την πρώτη στιγμή να δουλέψουμε με σεβασμό και συνέπεια, πάνω σε παραδοσιακές συνταγές – χωρίς προσθήκη συντηρητικών. Υιοθετήσαμε την εγγύηση επιστροφής προϊόντων και προσφέρουμε αξιοπιστία αγοράς, με άρωμα και γεύση Μεσοτόπου.

Μέσα στα χρόνια παρατηρήσαμε, προς μεγάλη μας ικανοποίηση, την αποδοχή και το ενδιαφέρον των ανθρώπων της Λέσβου, για την προσπάθεια μας. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι φέραμε κόσμο στο Μεσότοπο από την Μυτιλήνη, την Γέρα και άλλες μακρινές περιοχές, με σκοπό να αγοράσουν σημαντικές ποσότητες από τα προϊόντα μας¨.

Εργαστήριο Συνεταιρισμού στον Μεσότοπο
Στην ιστορία του Συνεταιρισμού, ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί και ο πολυχώρος μας, το σημείο ένωσης πολλών χρόνων προσπάθειας, αλλά και μιας υπόσχεσης για τον μέλλον των γυναικών του τόπου. Στο κτίριο του Συνεταιρισμού βρίσκονται τα εργαστήρια παρασκευής και συσκευασίας των προϊόντων, το κατάστημα, τα γραφεία, ένας ξενώνας και ο χώρος εκδηλώσεων.Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι της Μαρίνας Τσικλητήρα και δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στην Εφημερίδα Real