Search

Εικόνες φτώχειας, πείνας και κυρίως απελπισίας κυριαρχούν στο πολυδιαφημισμένο καμπ της Σάμου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Παγουδή οι προσωρινά διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται είναι πλέον υποχρεωμένοι να δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν τη μικροπαραβατικότητα.

Εικόνες φτώχειας, πείνας και κυρίως απελπισίας είναι αυτές που κυριαρχούν στο πολυδιαφημισμένο προσφυγικό καμπ της Σάμου. Οι προσωρινά διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται εκεί είναι πλέον υποχρεωμένοι να δίνουν καθημερινά έναν αγώνα επιβίωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν τη μικροπαραβατικότητα. Εκείνη που θεριεύει όταν στοιβάζεις 4.000 ανθρώπους σε μια δομή δυναμικότητας 2.000 ατόμων και συνάμα τους στερείς ακόμα και το νερό, που εξακολουθεί να προσφέρεται με το σταγονόμετρο, ενώ κάποιες ημέρες στις βρύσες δεν υπάρχει ούτε σταγόνα. Τη μικροπαραβατικότητα που γίνεται σχεδόν καθημερινό φαινόμενο ανάμεσά τους όταν ακόμα και το φαγητό μοιράζεται μόλις μια φορά την ημέρα, παραδίδοντας εκείνη τη στιγμή και τα τρία γεύματα που προβλέπονται γι’ αυτούς.

Χαρακτηριστική ήταν η είδηση στο τέλος της χρονιάς, όπου η Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου γνωστοποίησε τη σύλληψη 11 αλλοδαπών στη Σάμο που κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα αδικήματα της κλοπής, της πρόκλησης φθορών και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος: «Οι έντεκα συνελήφθησαν στις 29/12 στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Σάμο, από αστυνομικούς και συνοριακούς φύλακες του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Σάμου, όταν τις βραδινές ώρες της 28/12/2023, ένας εκ των συλληφθέντων μπήκε, προκαλώντας φθορές, σε χώρο της παραπάνω δομής και αφαίρεσε ηλεκτρικές συσκευές (εστίες κουζίνας). Ακολούθως, πούλησε τις προαναφερόμενες συσκευές στους υπόλοιπους δέκα συλληφθέντες, έναντι χρηματικής αμοιβής. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος των κλοπιμαίων».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι πρόσφυγες εξωθήθηκαν σε αυτή την αγορά των κλεμμένων ηλεκτρικών εστιών εξαιτίας της ανάγκης τους να μαγειρέψουν ένα πιάτο φαγητό για τις οικογένειές τους, αφού εκτός από τις λιγοστές μερίδες έχουν να αντιμετωπίσουν και την απαγόρευση εξόδου, που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη με αποτέλεσμα στο καμπ να εμφανίζονται και φαινόμενα μαύρης αγοράς, ακόμα και για είδη όπως τα τσιγάρα.

Χαρακτηριστική είναι και η δημοσίευση του δικηγόρου Δημήτρη Χούλη στα κοινωνικά δίκτυα, που ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Κόστος ΚΑΜΠ 45 εκατομμύρια για να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Ιατρείο κόστους εκατομμυρίων με πιο σύγχρονα μηχανήματα από το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, αλλά χωρίς γιατρό να τα λειτουργήσει. Τι είδηση βγάζουν οι δημοσιογράφοι; Οτι οι μετανάστες που ζουν μέσα αποδέχτηκαν προϊόντα εγκλήματος επειδή αγόρασαν φουρνάκια για να μαγειρέψουν μέσα στο χάος που ζουν. Και τα ορκ από κάτω μιλάνε για εγκληματικότητα και απελάσεις. Αλλά κουβέντα για το φαγοπότι των εκατομμυρίων και για τις συνθήκες διαβίωσης τόσων συνανθρώπων μας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS 
Πείνα και απελπισία στο προσφυγικό καμπ της Σάμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΕΕΡΦΑ

Παρέμβαση – διαμαρτυρία στο Υπουργείο Μετανάστευσης τη Δευτέρα

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ