Της Αναγνώστου Μιχαέλας, μαθήτριας του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης
Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός είναι ένας από τους πιο αξιόλογους πολιτισμούς που υπήρξαν στην Ελλάδα κατά την αρχαιότητα. Γνωρίζουμε για την ύπαρξη ενός ισχυρού κράτους το οποίο αναπτύχθηκε περίπου το 1600 π.Χ. Από τις αρχαιολογικές ανασκαφές, αλλά και από τα κείμενα του Ομήρου, γνωρίζουμε την δύναμη και τον πλούτο του κράτους αυτού. Το Μυκηναϊκό κράτος ήταν μια ισχυρή δύναμη με κέντρο τις Μυκήνες. Φυσικά από την στιγμή που είχαν τόση δύναμη αλλά και πλούτο δεν περιορίστηκαν μόνο στην Πελοπόννησο, αντίθετα επεκτάθηκαν σε πολλά μέρη της μεσογείου.
Σε διάφορα σημεία της μεσογείου ανακαλύφθηκαν αγγεία, χτίσματα ακόμα και τάφοι που παραπέμπουν στη Μυκηναϊκή εποχή. Το νησί μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε διάφορα μέρη του νησιού βρέθηκαν χτίσματα, τα οποία χρονολογούνται από τη χαλκοκρατία.
Μυκηναϊκός οικισμός στον Δήμο Γέρας
Στην περιοχή του Περάματος ο αρχαιολόγος Cook, που εξέταζε την περιοχή το 1949, ανακάλυψε κάτω από τα εξοχικά σπίτια των κατοίκων, χαλάσματα τα οποία χρονολογήθηκαν από την Μέση έως την Ύστερη Χαλκοκρατία. Επιπλέον ανακαλύφθηκαν και κάποια μικρά ανοιχτά κύπελλα από πορτοκαλόχρωμο πηλό, «Μυκηναϊκού τύπου». Μερικές νεότερες ανασκαφές στην ίδια περιοχή έφεραν στην επιφάνεια, οικίσματα που αποκαλύπτουν την πυκνή κατοίκηση στην περιοχή. Οι νέες αυτές ανακαλύψεις χρονολογήθηκαν και αυτές στην ύστερη χαλκοκρατία, ενώ παρόμοια κύπελλα από πορκοκαλόχρωμο πηλό βρέθηκαν θαμμένα στην περιοχή. Πέρα από αυτές τις εγκαταστάσεις βρέθηκαν δύο στρογγυλή κλίβανοι , πέτρινα είδωλα, μυλόλιθοι καθώς και μια τετράποδη χύτρα. Η εύρεση ενός σφραγιδόλιθου της Μυκηναϊκής εποχής, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός μεγάλου οικιστικού κέντρου.
Μυκηναικός τάφος
Στο πλαίσιο του έργου της βελτίωσης της επαρχιακής οδού του δήμου γέρας ήρθε στην επιφάνεια ένα εύρημα μοναδικής αρχαιολογικής αξίας. Ένας τάφος Μυκηναϊκών χρόνων. Στον τάφο μαζί με τον νεκρό ήταν θαμμένο ένα χάλκινο δαχτυλίδι και ένα χάλκινο μαχαίρι.
Μυκηναϊκός οικισμός στην Θερμή
Στην περιοχή της θερμής οι αρχαιολόγοι έφεραν στην επιφάνεια δύο οικισμούς. Οι οικισμοί αυτοί όπως ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι χρονολογούνται από το 2000 π.Χ. έως το 1300 π.Χ.. Τα ευρήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας καθώς έχουν άμεση σχέση με τον μυκηναϊκό πολιτισμό. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τελευταίος οικισμός καταστράφηκε το 1300, από φωτιά. Οι οικισμοί αυτοί ήταν κατασκευασμένοι από κόκκινο και γκρίζο πηλό. Επιπλέον στο εσωτερικό τους ανακαλύφθηκαν τάφοι παιδιών και ένας κλίβανος, που μαρτυρά την έντονη παραγωγή χρηστικών αγγείων. Φυσικά από τα ευρήματα δεν έλειψαν υπέροχα αγγεία τα οποία και αυτά παραπέμπουν στον μυκηναϊκό κόσμο