Search

Α. ΑΝΤΩΝΕΛΛΟΣ: «Οι Τοπικές Κοινότητες πρέπει να έχουν δύναμη και όχι τον υποβαθμισμένο ρόλο του μεσάζοντα».

Οι Τοπικές Κοινότητες είναι τα πρωταρχικά κύτταρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν αυτές είναι «υγιείς» τότε και οι μεγαλύτερες μονάδες Αυτοδιοίκησης (δήμοι, περιφέρειες) μπορούν να ανταπεξέλθουν ευκολότερα και γρηγορότερα στα προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν. Οι εκλεγμένοι πρόεδροι των κοινοτήτων είναι επιφορτισμένοι με έναν ρόλο διπλό (και τριπλό πολλές φορές) αφού οι προκλήσεις και τα εμπόδια που συναντούν εξαιτίας της νομοθεσίας κυρίως αλλά και της γραφειοκρατίας πάνε πίσω, τα πολύτιμα για τα χωριά, έργα. Έργα απαραίτητα για την ομαλή συνθήκη διαβίωσης και τη βελτίωση της καθημερινότητας, μεγαλύτερα έργα ανάπλασης αλλά και άλλα πολλά «μικρά» καθημερινά θέματα που ανακύπτουν και που δεν μπορούμε να φανταστούμε φτάνουν στα χέρια του κοινοτάρχη ή της κοινοτάρχισσας!

Για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που συναντά καθημερινά μια μικρή κοινότητα μιλήσαμε με τον πρόεδρο των Παμφίλων Αντώνη Αντωνέλλο, τον οποίο πολλές φορές έχουμε δει να «σηκώνει τα μανίκια» εξυπηρετώντας τις ανάγκες της κοινότητας. Τον συναντήσαμε στα γραφεία της Τ. Κ τα οποία φιλοξενούν δανειστική βιβλιοθήκη και βρίσκονται στην καρδιά του χωριού στην πανέμορφη κεντρική πλατεία με τα καφενεία, τη δροσερή σκιά και την εκκλησία.

Με τα κοινά ασχολείται ενεργά από το 1990 όταν για πρώτη φορά έβαλε υποψηφιότητα ως Κοινοτικός Σύμβουλος με πρόεδρο τότε τον Αλέξανδρο Σάλτα. Επί πολλά έτη στο τιμόνι της ομάδας του Ερμή Παμφίλων και με συνδικαλιστική δράση στο σωματείο των οδηγών φορτηγών, επέστρεψε στα πράγματα δυναμικά το 2019 παρακινούμενος και αφουγκραζόμενος, όπως μας είπε «τις προτάσεις του ΣΎΡΙΖΑ που έδινε αρμοδιότητες στις κοινότητες».

Ωστόσο σήμερα ο ρόλος των Κοινοτήτων έχει υποβαθμιστεί όπως μας εξηγεί ενώ «ο Πρόεδρος έχει περιοριστεί σε αυτόν του μεσάζοντα που η δουλειά του είναι να μεταβιβάζει τα προβλήματα στην κεντρική διοίκηση», κάτι που φαίνεται να μη λειτουργεί και για τις δύο μεριές: «Χωρίς να έχουμε δικό μας προϋπολογισμό, (η κάθε κοινότητα) είμαστε αναγκασμένοι ακόμη και μια την αλλαγή μιας λάμπας ή για μια λακκούβα στο δρόμο να ενοχλούμε τον Δήμαρχο!

Η σταδιακή μείωση του ρόλου των Κοινοτήτων που έχουν μόνον εισηγητικές και επικουρικές αρμοδιότητες δεν λύνει τα προβλήματα που διαιωνίζονται. Ένα τεράστιο θέμα για παράδειγμα είναι η αγροτική οδοποιία. Εντός και εκτός του οικισμού. Έχουμε ηλικιωμένους ανθρώπους σε δρόμους χαλασμένος και αγρότες που δεν μπορούν να πάνε στο χωράφι τους να το καλλιεργήσουν. Ο τρόπος εκτέλεσης με τις επιχωματώσεις είναι εντελώς λάθος.

 Χρειάζεται μελέτη συγκροτημένη και να πέσουν τσιμέντα. Και εδώ επανερχόμαστε στο πρόβλημα της απαξίωσης του ρόλου μας καθώς ο εκάστοτε Δήμαρχος προσπαθεί να φτιάξει τα του Δήμου του τους δικούς του δρόμους για παράδειγμα και όχι τα χωριά που έχουν σοβαρό πρόβλημα με την αγροτική οδοποιία και έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Κοιτούν δηλαδή να δουλεύει η «καρδιά» αλλά τα υπόλοιπα όργανα του σώματος ασθενούν”.

«Η δουλειά μας δεν είναι να μαλώνουμε με τον Δήμαρχο. Είναι λάθος, Κάθε Κοινότητα θα έπρεπε να έχει δικό της προϋπολογισμό ανάλογα με τον πληθυσμό της, να έχει το δικό της τεχνικό και οικονομικό προγραμματισμό. Θα πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση πως οι κοινότητες θα πρέπει να έχουν δική τους χρηματοδότηση. Και αυτός είναι ένας λόγος που έχουμε πολλές πυρκαγιές. Όταν έχω ένα άτομο μόνο για καθαριότητα πως να μαζευτούν όλα τα χόρτα στην ώρα τους όπως λέει ο νόμος; Σαν Δημοτική Ενότητα των τεσσάρων χωριών Θα μπορούσαμε να σταθούμε μόνοι μας και όχι να ανήκουμε στην Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης. Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει με τους προέδρους των γύρω χωριών πως θα μπορούσαμε να είμαστε μια ξεχωριστή Ενότητα, γιατί και γεωγραφικά και πληθυσμιακά θα μπορούσε να σταθεί και να μην ανήκαμε στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης. Να σημειώσω επίσης ότι είμαι κατά του τρόπου εκλογής των προέδρων, είναι αντιδημοκρατικός και δεν εκφράζει τη ελεύθερη βούληση των πολιτών. Παρότι είμαι εκλεγμένος πρόεδρος πιστεύω πως κάθε κοινότητα θα έπρεπε να έχει δικό της αυτόνομο Συμβούλιο και όχι να διαλέγουμε Δήμαρχο. Λάθος είναι επίσης το γεγονός πως μειώθηκαν οι τοπικοί Σύμβουλοι. Το Συμβούλιο έγινε τριμελές χωρίς λόγο αφού δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση. Πιστεύω στην πολυφωνία, όσο πιο πολλές φωνές τόσο το καλύτερο! Τέλος από το 2019 είμαστε χωρίς γραμματειακή υποστήριξη. Ευτυχώς έχουμε εδώ την εθελόντριά μας τη Σοφία Γιαβρίμη που ανοίγει την κοινότητα και κάνει τις ανακοινώσεις».

Περί καθαριότητας,  παιδείας και συλλογικότητας

«Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν καθαριστή Τρίτη-Παρασκευή. Είναι ένα χωριό που έχει Γυμνάσιο, Λύκειο και Δημοτικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται και παράλιους οικισμούς, πλατεία στη Σκάλα, παιδική χαρά και παραλίες Νησέλια, Βίγλα  κλπ. Ευτυχώς έχω ανθρώπους που βοηθούν όπως ο κύριος Νίκος Ζαφειρίου που κάνει τρομερή δουλειά με τον καλλωπισμό και ο κύριος Ασημίνος που κάνουν ό,τι μπορούν αλλά δεν φτάνει.Όπως επίσης ο κ. Δημήτρης Βαγιάννης και ο κύριος Ραδίκος.

Ωστόσο δεν πρέπει ο εθελοντισμός να καλύπτει τις ατέλειες του Δήμου. Η καθαριότητα είναι ανταποδοτικό. Η Κοινότητα χρειάζεται έναν καθαριστή σε καθημερινή βάση αλλά χρειάζεται και από όλους μας να δείχνουμε σεβασμό στη φύση και σε ό,τι μας περιβάλει. Δυστυχώς δεν το βλέπω αυτό από όλους τους ανθρώπους του χωριού. Είναι και θέμα παιδείας να μην πετάς τα σκουπίδια σου και αυτό δεν το έχουμε μάθει ακόμη. Το βλέπουμε καθημερινά και από νέους ανθρώπους.Λέμε τα ίδια και τα ίδια κάθε μέρα. Να μην αφήνουν τροφή στους κάδους για τα ζώα, τα ζώα δεν πρέπει να τρώνε ό,τι να ναι δεν τους κάνει καλό. Να κλείνουν τους κάδους. Κανείς δε το κάνει».

Πρόβλεψη για τους ηλικιωμένους

«Εδώ και 12 χρόνια οι κάδοι έχουν βγει και έχουν πάει στις εξόδους του χωριού καθώς δεν υπήρχαν αυτοκίνητα να μπαίνουν μέσα στα στενά. Ωστόσο ηλικιωμένοι και άνθρωποι με κινητικά και ειδικές ανάγκες δεν μπορούν να περπατούν τόσο πολύ και ειδικά με τις υψηλές αυτές θερμοκρασίες. Έτσι πάλι από μόνοι μας με δική μας πρωτοβουλία οργανώνουμε μια εκδήλωση στις 15/6 στο Λιμανάκι των Παμφίλων ώστε να συγκεντρώσουμε χρήματα για την αγορά ενός μικρού δικού μας μηχανήματος καθαριότητας το οποίο θα μπαίνει και στους στενούς δρόμους του χωριού»

Το μόνο που πρέπει να ξεπεράσουμε είναι το ερώτημα όχι το ποιος το κάνει αλλά τι είναι καλύτερο για το χωριό μας .

Τα έργα, οι εκδηλώσεις και η ακομμάτιστη συμμετοχή.

«Αρχικά το Σχολείο. Είμαστε τυχεροί που ο διευθυντής είναι από εδώ και έχει ζήλο. Όπως και με όλους τους υπόλοιπους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας εδώ έχουμε καλή συνεννόηση. Τώρα το σχολείο βάφτηκε, συντηρήθηκε και θα μπει σύντομα και σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Επιπλέον δημοσιεύτηκε και το έργο του φωτισμού από την αρχή του πλακόστρωτου έως την  Αγία Βαρβάρα, με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ, ασφαλτόστρωση δρόμου γηπέδου και έχουμε ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό της Εθνικής Οδού που περνάει μέσα από το χωριό μας, σε δημοτική οδό ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την περιοχή Ατηγάνου. Τέλος δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για το έργο «Ανάπλαση – διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου πάρκου «Παράδεισος» Παμφίλων», συνολικού προϋπολογισμού 479.429,82 ευρώ.Το έργο αφορά στη διαμόρφωση υποδομών πολιτιστικών δραστηριοτήτων εντός δημοτικού πάρκου έκτασης περίπου 1,5 στρέμματος στο κέντρο του οικισμού των Παμφίλων και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δημιουργία αμφιθεάτρου για υπαίθριες εκδηλώσεις,  κατασκευή πλακοστρώσεων, πέργκολας, παρτεριών, ραμπών για ΑμεΑ και χώρου στάθμευσης. Τα έργα είναι δρομολογημένα από την Δημοτική Αρχή κ.Κύτελη.

Το Παλαβουνέρ

«Αυτή η πηγή που είναι στο χωριό μέσα, είναι Κοινοτική και είναι από εκεί που πηγάζει αυτό που λέμε το παλαβουνέρ. Είναι κάτι που το…χρειαζόμαστε εμείς οι Παμφλιώτες, γιατί τρέχει στο DNA μας. Γι αυτό και έχει δρομολογηθεί να φτιαχτεί από τη ΔΕΥΑΛ παρότι δεν είναι της δικαιοδοσίας της.  Εμείς έχουμε νερό από τη ΔΕΥΑΛ πόσιμο και για η λάτρα όπως όλα τα χωριά Παναγιούδα, Μόρια Αφάλωνας κλπ. Ωστόσο επειδή είναι σημαντικό να φτιαχτεί αυτή η πηγή, είμαστε σε αναμονή να σταλεί συνεργείο ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη».

Δυνατά αθλητικά σωματεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις

«Επιπλέον έχουμε εδώ δύο πολύ δυνατά αθλητικά Σωματεία που χαρίζουν πρωτιές και δόξες στη Λέσβο. Τον Ερμή και τον Αίολο. Πρέπει να τα φροντίζουμε. Εδώ θα γίνουν τώρα ξανά Πανελλήνιοι αγώνες Κωπηλασίας στις 29-30 Ιούνιου στη παραλία Παμφίλων που διοργανώνει ο Αίολος… Θα μπορούσε όλη αυτή η περιοχή το γήπεδο του Ερμή που ανήκει στο Κληροδότημα Βοστάνη αλλά και το άλλο κομμάτι να γίνει ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο για τα παιδιά, τους αθλητές μας  που προπονούνται στο φουσκωτό γήπεδο μέσα στο σχολείο. Αυτή τη στιγμή γίνονται ενέργειες ώστε να αλλάξει κάτω το δάπεδο αλλά να γίνει κι ένα εξωτερικό γήπεδο ώστε να μπορούν να προπονούνται τα παιδιά και το καλοκαίρι. Φέτος θα γίνει η γιορτή του κρασιού στις 3/8 και ο Δήμος μας έχει συμπεριλάβει φέτος στο μουσικό φεστιβάλ που κάνει στις 30/7και17 Αυγούστου μουσική βραδιά στην Πλατεία του χωριού. Ειδικά να ευχαριστήσω τον γυναικείο σύλλογο του χωριού που πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις ,όπως και τον ιππικό πολιτιστικό σύλλογο Παμφίλων αλλά θα πρέπει όλοι να συμμετέχουν, πρέπει να ξεπεράσουμε το «ποιος το κάνει τι».

Ο κύριος Αντωνέλλος μας αποχαιρέτησε με  ένα μήνυμα προς όλους  προς όλους: Μακριά τα κόμματα από την τοπική Αυτοδιοίκηση. Το μόνο που πρέπει να σκέφτονται όλοι είναι ‘τι είναι καλό για το χωριό’»…