Search

10 χρόνια CTY -Greece: Genetics Escape Room: Αποκωδικοποιώντας τα Μυστήρια του DNA” από το μάθημα της Γενετικής.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 10 χρόνων του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά / CTY Greece στην Ελλάδα, σας προσκαλούμε στη δημοσιογραφική ενημέρωση που διοργανώνουμε την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, στις 10:00 π.μ. στο Anna Papageorgiou STEM Centre του Κολλεγίου Ανατόλια.

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος οργανώνουμε μία πρωτότυπη διαδραστική εμπειρία που θα φέρει τους δημοσιογράφους μέσα στην τάξη του CTY Greece μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες του. Φέτος επιλέξαμε τη δράση “Genetics Escape Room: Αποκωδικοποιώντας τα Μυστήρια του DNA” από το μάθημα της Γενετικής.

Στο εργαστήριο Γενετικής στο Anna Papageorgiou STEM Center οι δημοσιογράφοι, με τη βοήθεια των μαθητών και μαθητριών που παρακολουθούν το μάθημα «Γενετική», θα βυθιστούν σε μια συναρπαστική πρόκληση για την επίλυση γρίφων και αινιγμάτων που βασίζονται σε γενετικές έννοιες. Αναλαμβάνοντας τον ρόλο των γενετιστών, θα εφαρμόσουν εργαστηριακές τεχνικές και θα ερμηνεύσουν σύνθετα δεδομένα για να αποκαλύψουν κρυφά στοιχεία και να επιτύχουν την απόδραση από τη Γενετική… αν τα καταφέρουν!

Η δημοσιογραφική ενημέρωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία του θερινού καλοκαιρινού προγράμματος του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth (CTY) Greece στη Θεσσαλονίκη, και τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του στην Ελλάδα. 

· Θα ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα και γνωριμία με τους μαθητές και μαθήτριες του CTY Greece στους κήπους του Anna Papageorgiou STEM Center.

Στο μάθημα «Γενετική» μαθητές και μαθήτριες από Β΄ Γυμνασίου έως Β΄ Λυκείου ξεκινούν από την  εξερεύνηση της Μεντελικής κληρονομικότητας για να προσδιορίσουν πώς μεταβιβάζονται απλά χαρακτηριστικά από τους γονείς στους απογόνους, εμβαθύνουν σε πιο σύνθετες έννοιες όπως χαρακτηριστικά που συνδέονται με το φύλο και πολυγονιδιακή κληρονομικότητα, για να προχωρήσουν προς την κατανόηση της γενετικής των κληρονομικών διαταραχών. Μελετώντας, τον συναρπαστικό κόσμο των έξι εκατομμυρίων ετών εξέλιξης, μαθαίνουν και εξασκούν ορισμένες από τις μεθόδους και τεχνικές που χρησιμοποιούν οι γενετιστές για να εξερευνήσουν έννοιες, όπως η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR), η ηλεκτροφόρηση γέλης και οι βακτηριακοί μετασχηματισμοί.

·         Από το 2013 το Center for Talented Youth (CTY) Greece σχεδιάζει καινοτόμα και διαδραστικά προγράμματα ειδικά διαμορφωμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα παιδιών που έχουν ιδιαίτερες ακαδημαϊκές και αντιληπτικές δεξιότητες, βάθος και εύρος σκέψης, και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση.

Το CTY Greece ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Κέντρο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού επιστημονικού οργανισμού European Council of High Ability (ECHA). Σύμβουλος προγράμματος είναι το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Μεγάλοι δωρητές του Κέντρου είναι η τράπεζα Eurobank και η εταιρία Lidl Ελλάς. Δωρητές είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η εταιρία Netcompany-Intrasoft, η εταιρία Star Bulk Carriers Corp., και η Deloitte. Χορηγός αερομεταφορών είναι η εταιρία AEGEAN Airlines. Το CTY Greece υποστηρίζεται στην Κύπρο από τη Lidl Cyprus.