Search

“Στείλε με μάναμ’ για νερό να σου το φέρω δροσερό!” Ξενάγηση στις βρύσες της Ερεσού με τον ιστοριοδίφη Μάκη Αξιώτη

Ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού  ξεναγεί  ντόπιους και τουρίστες στις  ιστορικές βρύσες του χωριού. Εκεί που αντάμωναν γέροι και νέοι να ποτίσουνε τα ζώα τους!

Εκεί που έπλεναν οι γιαγιάδες τα χράμια τους. Εκεί που αντάμωναν οι ερωτευμένοι  να πλέξουν το υφάδι του έρωτα τους. Εκεί που κυλούσε η ζωή. Ξεναγός  στη δράση ο ιστοριοδίφης  Μάκης Αξιώτης  που θα μιλήσει για την ιστορία τους Χώρος συνάντησης Πολιτιστικό κέντρο «ΣΙΝΕΜΑΣ»ώρα 18.30 μ.μ. Σάββατο 27/7/24. Η θα είναι είσοδος ελεύθερη για το κοινό.(Για την ξενάγηση φορέσετε ανάλογα ελαφρά ρούχα και αθλητικά παπούτσια)

Οι ιστορικές βρύσες της Λέσβου

Οι παλιές πέτρινες βρύσες στα χωριά της Λέσβου αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς. Αυτές οι βρύσες δεν ήταν απλά λειτουργικές εγκαταστάσεις για την παροχή νερού, αλλά και κέντρα κοινωνικής ζωής και σύμβολα της κοινότητας. Οι βρύσες κατασκευάζονταν συνήθως από τοπικά υλικά, κυρίως πέτρα και μάρμαρο. Η κατασκευή τους απαιτούσε δεξιοτεχνία και συχνά εμπεριείχε καλλιτεχνικά στοιχεία.Οι παλιές πέτρινες βρύσες ήταν βασική πηγή νερού για τα χωριά, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των κατοίκων για πόσιμο νερό, πλύσιμο ρούχων και άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Πολλές από αυτές τις βρύσες είχαν περίτεχνη διακόσμηση, όπως ανάγλυφα, επιγραφές και σκαλιστά μοτίβα, που συχνά αντικατόπτριζαν την πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση του χωριού.

Μερικές βρύσες ήταν αφιερωμένες σε αγίους ή είχαν θρησκευτικά σύμβολα και επιγραφές.

Οι βρύσες λειτουργούσαν ως κέντρα κοινωνικής συναναστροφής. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν γύρω από τις βρύσες για να συναντηθούν, να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν νέα.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, οι βρύσες ήταν ένα μέρος όπου μπορούσαν να κοινωνικοποιηθούν ενώ εκτελούσαν τα καθημερινά τους καθήκοντα και αντικατόπτριζαν την αίσθηση της κοινότητας και της συλλογικής ταυτότητας. Ήταν σύμβολα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των κατοίκων για την κατασκευή και συντήρησή τους. Κάθε βρύση είχε τη δική της ιστορία, που συχνά συνδεόταν με σημαντικά γεγονότα ή πρόσωπα του χωριού. Αποτελούν δημοφιλή αξιοθέατα για τουρίστες και ερευνητές που ενδιαφέρονται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την ιστορία των ελληνικών χωριών.

Πολλές από αυτές τις βρύσες έχουν συντηρηθεί ή αποκατασταθεί με την πάροδο του χρόνου, συχνά με τη βοήθεια τοπικών κοινοτήτων, πολιτιστικών συλλόγων και αρχαιολογικών υπηρεσιών.