Search

“Όσο και αν προχωρήσεις στη ζωή, ποτέ να μην ξεχνάς από πού ήρθες…”

«Όσο και αν προχωρήσεις στη ζωή, ποτέ να μην ξεχνάς από πού ήρθες και από πού πέρασες για να φτάσεις εδώ», σκέφτηκε ο Α. μόλις ολοκληρώθηκε η επίσκεψη που συνδιοργάνωσαν οι Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων Αστικού Ιστού Λέσβου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, η Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ – Iliaktida Amke και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922, στη Σκάλα Λουτρών της Λέσβου.

Μία ομάδα δεκαπέντε ασυνόδευτων εφήβων που φοιτούν σε τέσσερα λύκεια της πόλης, επισκέφθηκαν το μουσείο, όπου τους ξενάγησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου, “Το Δελφίνι”, μιλώντας για την ιστορία του νησιού, δίνοντας έμφαση στις αναμνήσεις και τη σημασία που έχουν τα αντικείμενα των ανθρώπων, ειδικά των εκτοπισμένων – ένα γνώριμο συναίσθημα για τα παιδιά. Το κάθε παιδί πήρε το χρόνο του, θαυμάζοντας τα περίτεχνα κιλίμια, ρούχα, κοσμήματα και έπιπλα, αλλά και τους λεπτομερείς χάρτες που απεικόνιζαν τις μετακινήσεις των πληθυσμών.

«Μου αρέσουν πολύ αυτά τα ρούχα – το λευκό σημαίνει ευτυχία!», σχολίασε η Σ., η οποία ονειρεύεται να γίνει σχεδιάστρια ρούχων στο μέλλον.

Το ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον ολοκληρώθηκε στον προαύλιο χώρο του μουσείου, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες αποτύπωσαν στο χαρτί μία στιγμή από το μέλλον τους, όπως ελπίζουν να είναι. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, ζωγράφισαν τα μελλοντικά τους σπίτια, ορισμένοι και ορισμένες επικεντρώθηκαν στη μελλοντική τους οικογένεια, ενώ ορισμένα από τα παιδιά εξιστόρησαν τη σημασία του ταξιδιού τους.

Οι ζωγραφιές τους συγκίνησαν μικρούς και μεγάλους, στην μονοήμερη έκθεση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στο νησί της Λέσβου προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.