Search

Γ. Σαράντος: “Τα Χύδηρα είναι ένα από τα πιο ζωντανά χωριά της Δυτικής Λέσβου”

Η πανέμορφη ορεινή φύση των Χυδήρων είναι ικανή να “αποπλανήσει” τον επισκέπτη ο οποίος φτάνοντας στη δροσερή πλατεία του χωριού ανακαλύπτει ξαφνικά έναν μικρό θησαυρό. Εκεί, στη γενέτειρα του μεγάλου μας ζωγράφου Γιώργου Ιακωβίδη ήπιαμε το γλυκό κρασί της περιοχής και γευτήκαμε τους πιο νόστιμους μεζέδες κρεατικών και τυριών που θα βρει κανείς στο νησί.(Ζητείστε να δοκιμάσετε το κατίκι του Τάκη). Αυτό που μας έκανε για άλλη μια φορά εντύπωση ήταν το πόσο ζωντανό είναι αυτό το χωριό, με τη “μαρίδα” των πιτσιρικάδων να ξεσηκώνουν την πλατεία! Καθώς τα περισσότερα χωριά απειλούνται με ερημοποίηση αποτελεί “στοίχημα” για τους Χυδηριώτες να κρατήσουν αυτή την ζωντάνια και να μετατρέψουν το πανέμορφο αυτό ορεινό χωριό σε έναν “μαγνήτη” όχι μόνο τουριστών αλλά και των νέων σήμερα ντόπιων που θα θελήσουν κάποτε να επιστρέψουν στον τόπο τους, Όπως και ο νέος πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργος Σαράντος ο οποίος επέστρεψε πριν απο χρόνια στο χωριό του και σήμερα μαζί με τους υπόλοιπους Χυδηριώτες εργάζονται για το καλό του τόπου, καθώς όπως μας λέει η «Τοπική Κοινότητα δεν είναι ατομική υπόθεση».

O Γιώργος Σαράντος γεννήθηκε στα Χύδηρα και έζησε εκεί έως τα 18 του ώσπου έφυγε στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του ως εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Μυτιλήνη όπου εργάστηκε ως εργοδηγός σε μεγάλα έργα οδοποιίας. Από το 2008-2014 εργάστηκε στην Ολυμπιακή Εταιρεία ως προσωπικό εξυπηρέτησης εδάφους στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» ενώ αργότερα με τη σύζυγό του αποφάσισαν να επιστέψουν στα πάτρια εδάφη και να στηρίξουν τον τόπο τους. Ήταν την ίδια εποχή που εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών το οποίο του έδωσε τη δυνατότητα, αναλαμβάνοντας τα πατρογονικά μέρη του πατέρα του και του πεθερού του να δημιουργήσει τη δική του κτηνοτροφική μονάδα τελευταίας τεχνολογίας:

«Λίγο η μοίρα, λίγο και η κρίση στις αεροπορικές εταιρείες βρέθηκε να εργάζεται στο Δήμο Μυτιλήνης ως οδηγός οχημάτων. Το διάστημα αυτό γνώρισα τη σύζυγό μου, εξ Αθηνών ορμώμενη αλλά  με καταγωγή από Βατούσα και νυν Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Χυδήρων και αποφασίσαμε από κοινού να στηρίξουμε τα χωριά μας και να εγκατασταθούμε μόνιμα πια το 2019 στα Χύδηρα δημιουργώντας εδώ την οικογένειά μας».

Είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται Πρόεδρος ενώ υπήρξε μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γ. Ιακωβίδης

«Το εφαλτήριο της ενασχόλησής μου με τα κοινά είναι η αγάπη μου κυρίως στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, στους συγχωριανούς αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θεωρώ πολύ σπουδαία την ενεργή συμμετοχή των πολιτών ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο για όλα τα χωριά στα οποία παρουσιάζονται φαινόμενα ερημοποίησης.

«Τα Χύδηρα είναι ένα πολύ όμορφο και ορεινό χωριό που διατηρεί σταθερό τον πληθυσμό του τα τελευταία χρόνια και το πολύ παρήγορο στοιχείο είναι οι νεοι άνθρωποι οι οποίοι διαμένουν σε αυτό καθιστώντας το ένα από τα πιο ζωντανά χωριά της Δυτικής Λέσβου . Δυστυχώς, και για λόγους στους οποίους δε χρειάζεται να αναφερθούμε, το χωριό αυτό δεν έτυχε της φροντίδας και της αξιοποίησης που του άξιζε και αυτό είναι που προσπαθούμε να αλλάξουμε μαζί με τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και σε συνεργασία πάντα με τον Δήμαρχο, κύριο Ταξιάρχη Βέρρο.»

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες των Τοπικών Κοινοτήτων; Σε ποιο βαθμό μπορεί ο πρόεδρος ενός χωριού να παρέμβει στη λύση ενός προβλήματος;    

        «Οι αρμοδιότητες των Τοπικών Κοινοτήτων είναι ποικίλες και αφορούν πολλούς τομείς. Αρχικά, από τις βασικές είναι η καθαριότητα, η οδοποιία, η τήρηση των κανονισμών για το συμφέρον όλων, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η δημιουργία οδικών δικτύων και αθλητικών υποδομών, η ύδρευση και η άρδευση. Εκτός αυτών, η Τοπική Κοινότητα πρέπει να έχει πολιτιστικό αλλά και ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Καλείται, να αναδείξει πολιτιστικά την περιοχή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς αλλά και να σκύψει πάνω από οποιονδήποτε πολίτη αντιμετωπίζει οποιαδήποτε πρόβλημα ( οικονομικό και μη) δημιουργώντας ένα πλαίσιο διαβίωσης ισότιμο προς όλους.

       Η προσωπική μου άποψη είναι πως ο Πρόεδρος του χωριού έχει τη δύναμη να επιτύχει πολλά από τα παραπάνω με ζήλο, πυγμή, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή.  Αλλά επειδή η Τοπική Κοινότητα δεν είναι υπόθεση ατομική, σημαντικοί παράγοντες υλοποίησης των στόχων είναι η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, η καλλιέργεια του εθελοντισμού και βέβαια η εποικοδομητική συνεργασία  με τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Γιατί είναι γνωστή η περιοχή των Χυδήρων;  Για ποιο λόγο να τον επισκεφθεί κανείς;     

       Τα Χύδηρα αποτελούν τη γενέτειρα του  μεγάλου και παγκοσμίως γνωστού ζωγράφου Γεωργίου Ιακωβίδη και δε θα γινόταν το γεγονός αυτό να μην αποτελεί για όλους εμάς την ύψιστη τιμή. Ο ευπατρίδης και αείμνηστος Νικόλαος Παπαδημητρίου δημιούργησε το πρώτο Ψηφιακό Μουσείο της Ελλάδας με τα έργα του Ιακωβίδη εδώ στη γενέτειρα του το οποίο εγκαινιάστηκε το 2008 και αποτελεί ένα κόσμημα για τον τόπο μας.  Με μεγάλη μας λύπη , το μουσείο αυτό που αποτελεί τεράστια πολιτιστική παρακαταθήκη παραμένει κλειστό μετά τον θάνατο του ιδρυτή του και αείμνηστου Νικ. Παπαδημητρίου και βέβαια είναι κύριο μέλημά μας να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και σύντομα το Ψηφιακό αυτό Μουσείο να ανοίξει τις πόρτες του στο μεγάλο κοινό που από όλα τα μήκη και πλάτη της γης  ενδιαφέρεται για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη.

       Τα Χύδηρα ήταν ανέκαθεν ένα κτηνοτροφικό χωριό και το ίδιο ισχύει μέχρι και σήμερα  και δεν είναι τυχαίο που οι δύο μεγαλύτερες γαλακτοκομικές μονάδες του νησιού και όχι μόνο δημιουργήθηκαν από αδέλφια Χυδηριωτών , η πρώτη χρονικά από τον Δημήτριο Ρόδο με την επωνυμία «Λεσβιγάλ» η οποία πλέον εδρεύει στη Βατούσα και η δεύτερη χρονικά του Θεοφάνη Ρόδου η  «Γαλακτοκομική Λεσβου» η οποία μέχρι και σήμερα εδρεύει και διαρκώς επεκτείνεται στα Χύδηρα .

     Η ενασχόλησή των Χυδηριωτών με τον πρωτογενή τομέα επεκτείνεται και στη γεωργία. Είναι από τα χωριά που λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από τα αρχαία κιόλας χρόνια παρήγαγε υψηλής ποιότητας κρασί και σύμφωνα τον Όμηρο ,ο Αχιλλέας περνώντας από το νησί μας στον δρόμο για την Τροία πέρασε και από Χύδηρα και μάλιστα γοητεύτηκε τόσο πολύ από το χυδηριωτικο κρασί που δεν ήθελα να συνεχίσει το ταξίδι του.  Δεν είναι τυχαίο που αυτή τη στιγμή εδρεύουν δύο οινοποιεία με τα αντίστοιχα αμπέλια εδώ στο χωριό.  Ο Μεθυμναίος με μεγάλη πορεία στον κόσμο του κρασιού, με άπειρες διακρίσεις και εξαγωγές σε Ευρώπης και Ασία και ο Άκριτος Οινος, ένα πρωτοεμφανιζόμενο κρασί που ήδη έχει κλέψει τις εντυπώσεις αποσπώντας αρκετές διακρίσεις αλλά και διθυραμβικά σχόλια από ειδήμονες του είδους.

           Ως φυσικό περιβάλλον , ο οικισμός περικλείεται από πλούσια βλάστηση, δάση και μοναδικές περιπατητικές διαδρομές. Κάτι που σίγουρα αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι ο καταρράκτης  Βαθυλιμνο ο οποίος ανήκει στην αγροτική περιοχή της Πτερουντας ωστόσο μόλις ένα χιλιόμετρο πριν τον οικισμό των Χυδήρων υπάρχει ένα αρκετά προσβάσιμο μονοπάτι μόλις 300 μέτρων που μετά τις τελευταίες μας παρεμβάσεις έχει γίνει μια πανέμορφη και εύκολη διαδρομή για επισκέπτες όλων των ηλικιών . Υπάρχουν ακόμα πολλοί σχεδιασμοί σχετικά με το πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε την τοποθεσία αυτή χωρίς όμως να επέμβουμε με τρόπο που θα επηρεάσει αρνητικά την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου.

Οι δράσεις της Κοινότητας

       «Η κοινότητά μας έχει σημειώσει πλούσιες δράσεις το τελευταίο αυτό 6μηνο και σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί η συμμετοχή και η διάθεση προσφοράς από τους τοπικούς φορείς και από πολλούς συμπολίτες μας.

        Αρχικά, συμμετείχαμε μαζικά στη δράση του Δήμου «Let’s do it» που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Απριλίου και συμμετείχε στο πλάι μας το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Γ. Ιακωβίδη. Μικροί και μεγάλοι καθαρίσαμε όλη τη διαδρομή Χύδηρα- Ρέμα αλλά και το μονοπάτι προς τον καταρράκτη Βαθυλιμνο.

       Εν συνεχεία, συμμετείχαμε ενεργά στην πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου όπου σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και με την προσφορά του FYTOPOLIS φυτέψαμε δεντράκια, λουλουδια και αρωματικά φυτά στον εξωτερικό χώρο του Πολιτιστικού μας Συλλόγου αλλά και σε άλλα σημεία του χωριού όπως στην είσοδο του οικισμού.

     Όσον αφορά, τις ανθρωπιστικές δράσεις αξίζει να αναφερθεί η προσπάθεια μας για την ένταξη συμπολιτών μας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο δίνοντας μια ανάσα σε χαμηλοσυνταξιούχους και όχι μόνο λόγω της ακρίβειας  που επικρατεί στη χώρα και στη δυσκολία συνανθρώπων μας ως προς το ζην.

        Τέλος, καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να αποκτήσει η Κοινότητα μας τον δικό της απινιδωτή και πιστοποιημένους ανανηπτες. Προς αυτόν τον στόχο, έχει βρεθεί ήδη ο δωρητής ο οποίος θα αναλάβει το κόστος ενώ ήδη έχουν γίνει σεμινάρια σε γονείς και παιδιά για τη μέθοδο ΚΑΡΠΑ από το Δημοτικό Σχολείο. Ως Κοινότητα έχουμε ήδη κανονίσει ανοιχτό σεμινάριο εκμάθησης ΚΑΡΠΑ και χρήσης απινιδωτή το οποίο θα διεξαχθεί όταν παραλάβουμε τον απινιδωτή μας προκειμένου να ενημερωθούν και να είναι σε θέση να βοηθήσουν σε περίπτωση ανάγκης όσοι περισσότεροι γίνεται. Το χωριό μας είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα χωριά και θεωρούμε αναγκαία την ύπαρξη του αν και ευχόμαστε να μην το χρειαστεί ποτέ και κανείς.

  -Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Κοινότητα;

     Από τα βασικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία του περιφερειακού δρόμου της Ρέμας. Ο οικισμός της Ρέμας δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στη διέλευση μεγάλων οχημάτων, βυτίων που καθημερινά επισκέπτονται το χωριό μας λόγω της τυροκομικής μονάδας αλλά και των λεωφορείων με αποτέλεσμα οι οδηγοί τους να αποφεύγουν τη διοργάνωση εκδρομών και επισκέψεων στο ιδιαίτερο χωριό μας κάτι που πλήττει τον τουρισμό στον οποίο σιγά σιγά επιθυμούμε να επενδύσουμε.

       Επιπλέον, βρισκόμαστε λίγο πριν την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου Χυδήρων – Άγρας μιας και έχουν ασφαλτοστρωθεί τα 3,5 χιλιόμετρα και υπολείπονται ακόμα 3 χιλιόμετρα. Η σύνδεση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για όλα αυτά τα χωριά της Δυτικής Λέσβου που συνορεύουν και γι’ αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί αν και δεν είναι στο χέρι μας ως Τοπικό Συμβούλιο.

     Τέλος, αποτελεί βασική μας επιδίωξη και το οδικό δίκτυο Χυδήρων – Τζιθρας μήκους μόλις 3 χιλιομέτρων που θα φέρει το χωριό πιο κοντά στις παροχές της Άντισσας ( πρατήριο, φαρμακείο, γυμνάσιο, λύκειο και κέντρο υγείας )καθώς και στα επίνειά της. Το ζήτημα έχει τεθεί πολλές φορές αλλά αυτή τη φορά είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε κάποια καλά νέα. Τοπογραφικά και μελετώντας τον χάρτη της Λέσβου παρατηρούμε  πως ο οικισμός των Χυδήρων βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του νησιού και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η δημιουργία οδικών δικτύων θα συνδέσει πολλά χωριά του Δήμου μας και θα τα αναπτύξει οικονομικά και τουριστικά οπότε κρίνουμε τις προτάσεις μας συμφέρουσες προς όλους.

      Σημαντικά επίσης έργα τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί αποτελούν η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων με γήπεδο ποδοσφαίρου και παιδική χαρά όπως επίσης και η πλακόστρωση κεντρικών δρόμων του χωριού.

-Τι θα μπορούσε να αλλάξει ώστε το πανέμορφο αυτό χωριό να έλκει περισσότερους τουρίστες; Επίσης όλα τα χωριά γερνούν, τι θα έπρεπε να γίνει από πλευράς ευκαιριών , υποδομών και κινήτρων ώστε περισσότερος νέος κόσμος να επέστρεφε στο χωριό ή να έμενε κατ’ επιλογήν.

Η πρόσβαση στο χωριό μας με την κατασκευή οδικών δικτύων και η επαναλειτουργία του Ψηφιακού μας Μουσείου σίγουρα θα το αναβαθμίσει τουριστικά.

   Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα χωριά είναι η ερημοποίησή τους. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να δοθούν πολλαπλά κίνητρα από το κράτος στους νέους είτε για αν παραμείνουν στα χωριά τους είτε ακόμα και για να επιστρέψουν σε αυτά.

   Όλοι οι σχεδιασμοί μας σκοπό έχουν να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκια προκειμένου να αναμορφώσουμε το χωριό μας και να το καταστήσουμε ένα περιβάλλον όσο γίνεται πιο θελκτικό και με υποδομές για τα παιδιά και τους νέους.

-Πόσο σημαντική είναι η παρουσία των ανθρώπων του χωριού και οι συλλογικές ενέργειες;  

        Αυτή τη στιγμή εδρεύουν στα Χύδηρα δύο Σύλλογοι. Ο πρώτος αφορά τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Γεώργιος Ιακωβίδης» τον οποίο πρόσφατα ανέλαβε μια ομάδα νέων ανθρώπων με μεράκι και ζήλο και ήδη η δράση τους και το έργα τους είναι πολύ ικανοποιητικά . Ο δεύτερος αφορά τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ο οποίος  απαρτίζεται από δραστήριες μητέρες που διοργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις με απώτερο σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Σχολείου.  Σε συνδυασμό με τον δραστήριο Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου μας ο οποίος παρακινεί τα παιδιά να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις έχουμε ήδη υλοποιήσει αρκετά πράγματα  από κοινού και λόγω της άψογης συνεργασίας μας επιφυλασσόμαστε για ακόμα περισσότερα.

      Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών και η διάθεση για εθελοντισμό είναι σημαντικά όπλα για την επίτευξη των στόχων της κοινότητας και αυτή προσπαθούμε να αναδείξουμε αλλά και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο. Κλείνοντας ,σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προαναφερθέντες τοπικούς συλλόγους αλλά και πολλούς άλλους από τους συγχωριανούς μου για την στήριξη και την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπο μου  με την προθυμία τους και την καλή τους διάθεση σε ο, τιδηποτε τους ζητηθεί»