Οι χάχλες είναι ο παραδοσιακός λέσβιος τραχανάς, πλασμένος με ξινό γάλα, που του δίνουν σχήμα «χούφτας». Εδώ τις γεμίζουμε με τα τελευταία λαχανικά του καλοκαιριού, ελιές και φέτα.
Στράτος Ίωσηφέλης
Το να φτιάξεις χάχλες είναι χρονοβόρο και μπελαλίδικο, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένας εκπληκτικός μεζές. Συνήθως τις γεμίζουν με φέτα και τις σερβίρουν είτε ελαφροψημένες στο τζάκι ή στον φούρνο είτε τις σπάζουν σε κομμάτια και τα ρίχνουν σε σούπες, για να γίνουν πιο χορταστικές. Φυσικά, σηκώνουν κάθε λογής γέμιση – ο Λέσβιος σεφ Στράτος Ιωσηφέλης τις προτείνει με θερινά λαχανικά. Διασημότερες είναι οι χάχλες του Μεσοτόπου στη δυτική Λέσβο, από όπου και η συνταγή εδώ.
20′ προετοιμασία
10′ ψήσιμο
Σύνολο: 30′
Υλικά
Μερίδες: 4
- 8 χάχλες Μεσοτόπου (σε καλά παντοπωλεία, ιδιαίτερα αυτά που ειδικεύονται σε λεσβιακά είδη – ενδεικτικά: Περί Λέσβου, Πρατήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου Λέσβου κ.ά.)
Για τη γέμιση
- 30 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, σε μικρά καρέ
- 30 γρ. πιπεριά πράσινη, σε μικρά καρέ
- 50 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
- 60 γρ. ελιές, ψιλοκομμένες
- 200 γρ. ντομάτα ξεφλουδισμένη, ψιλοκομμένη
- 180 γρ. φέτα, σε μικρά κυβάκια
- 10 γρ. κάππαρη, ψιλοκομμένη
- τα φύλλα από 4 κλωνάρια δυόσμου, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 4 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Για το σερβίρισμα
- μικρά κλαράκια θυμάρι και λίγο ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Για τις χάχλες στον φούρνο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Μοιράζουμε το μείγμα στις χάχλες και τις αραδιάζουμε σε ένα μέτριο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά οι χάχλες και να ψηθεί η γέμιση.
- Ξεφουρνίζουμε, ραντίζουμε τις χάχλες με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με φύλλα ρίγανης και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ούζο.