Search

Vintage Stories: Ο ακούραστος κυρ Γιάννης Χατζέλλης

Κείμενο- αρχείο φωτογραφιών Νίκου Κουφάκη

Ο κυρ Γιάννης Χατζέλλης μεγάλωσε στον Συνοικισμό της Μυτιλήνης από γονείς Αϊβαλιώτες πρόσφυγες που άφησαν εκεί μεγάλη περιουσία! Γνώρισε από μικρός την φτώχεια και την ορφάνεια αλλά δεν τό βαλε κάτω. Πήγε στην Αθήνα αρχικά με την βοήθεια ενός θείου του κι έμαθε την τέχνη του υποδηματοποιού σε νεαρή ηλικία. Το 1963 έβαλε πλώρη για Νότιο Αφρική, αφού πρώτα αρραβωνιάστηκε την Δέσποινα από το Κάτω Τρίτος.

Εργάστηκε σκληρά δυο χρόνια σε εργοστάσιο, κατόπιν παντρεύτηκε στην Μυτιλήνη για να ξαναφύγει στο Κέιπ Τάουν μαζί με την γυναίκα του. Έζησαν 18 χρόνια εκεί στα ξένα. Απέκτησαν δύο γιούς τον Αντώνη και τον Γιώργο, έστησαν δική τους επιχείρηση κατασκευής υποδημάτων, πρόκοψαν και άνοιξαν και mini market! Η παλλινόστησή τους στο νησί μας λίγο πριν το 80 τον έφερε αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις. Κατ αρχάς οι σπουδές των παιδιών και κατά δεύτερο το άνοιγμα νέας επιχείρησης τουριστικών ειδών και λαϊκής τέχνης! Συγχρόνως ” έχτιζε”και σπίτια για την οικογένειά του. Ανάσα δεν σταματούσε να πάρει ο ακούραστος κυρ Γιάννης.

Μετά από τρία χρόνια -πάντα ευέλικτος- όταν δεν τραβούσε ο τουρισμός, επιστρέφει στην παλιά του τέχνη δηλαδή την κατασκευή και επιδιόρθωση υποδημάτων. Το μαγαζάκι του αρχικά με ενοίκιο στην Κουμιδιά και αργότερα σε ιδιόκτητο οίκημα δίπλα στο παιχνιδάδικο του Μολυβιάτη ήταν πάντα γεμάτο πελατεία. Η δουλειά του και η ταχύτητά του αξεπέραστη! Πάντα ακούραστος, εξυπηρετικός και πανέξυπνος ο κυρ Γιάννης κέρδισε την εκτίμηση όλης της αγοράς. Σε προχωρημένη πια ηλικία άφησε το μαγαζί στο ένα γιό του και αποσύρθηκε στο σπίτι του στην Βαρειά κοντά στα παιδιά και τα εγγόνια του,πάντα πρόθυμος να διηγηθεί με μεγάλη πνευματική διαύγεια την όντως συναρπαστική ζωή του