Search

Το νήμα …που ενώνει τη Λέσβο με τη Χίο! Wet felting στη Βολισσό από τη “Julie Lesvos Wood”

Κάθε χρόνο, σε όλο τον πλανήτη, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι ακατέργαστου μαλλιού πετιούνται. Η βιομάζα συσσωρεύεται σε χωματερές, θάβεται, καίγεται με δυσκολία ή καταλήγει να φράζει ρέματα. Γίνεται μια μεγάλη σπατάλη ενέργειας και πρωτογενούς υλικού, αφού τα προϊόντα από μαλλί έχουν αντικατασταθεί από βιομηχανικά συνθετικά υφάσματα, που βασίζονται στο πετρέλαιο και ευθύνονται για πάνω από το ένα τρίτο όλων των μικροπλαστικών που βρίσκονται στους ωκεανούς. Και μόνο για αυτούς τους λόγους, σήμερα η επανεκτίμηση του μαλλιού είναι αναπόφευκτη.

Πέρα από την πληθώρα των εφαρμογών της στην καθημερινότητα, η επεξεργασία του μαλλιού είναι διαγενεακή και διαπολιτισμική, μεταφέρει τον άνθρωπο συνειδητά και αβίαστα στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον του. Πρόκειται για μια συμβολική και έμπρακτη σύνδεση με την παράδοση, το παρελθόν και τη διαδρομή του ανθρώπινου είδους. Προσφέρει μια βιώσιμη λύση για τη βελτίωση του κοινωνικού και του φυσικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση πρακτικών για έναν υγιή και κατοικήσιμο πλανήτη.

Η Julie Loi εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται στη Λέσβο με το wet felting τη διαδικασία κατά την οποία το μαλλί γίνεται μια ενοποιημένη συμπαγής μάζα.

Αυτό το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στη Χίο (για πέμπτη φορά μέσα σε μια τριετία), για ένα εργαστήρι συμπίλησης μαλλιού (felt) με την τεχνική της επεξεργασίας με νερό. Στον πανέμορφο χώrο του ατελιέ της γλύπτριας Στέλλας Τσακίρη στη Βολισσό οι συμμετέχοντες επλυναν, έξαναν και επεξεργάτηκαν μαλλί από πρόβατα που παράγεται από τοπικούς παραγωγούς φτιάχνοντας αντικείμενα από τσόχα με την τεχνική της συμπίλησης με νερό (wet felting) ενώ παράλληλα μίλσαν για το μαλλί και τις ιδιότητές του, εξερευνώντας τις φυσικές βαφές με τοπικά διαθέσιμα συστατικά.

” Η ιδιαίτερα χρονοβόρα τεχνική της συμπίλησης μας δίνει χρόνο να ακούσουμε ο ένας τον άλλο αλλά και τον εαυτό μας. Η συνεργασία μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ την ευχαρίστηση της δουλειάς. Αν η ικανοποίηση είναι πράξη αντίστασης, τότε η συμπίληση με νερό (wet-felting) είναι μια απλή δεξιότητα που προάγει την αυτονόμηση”, λέει η julie που έχει βάλει σκοπό της ζωής της να μεταδόσει την αξία του μαλλιού!