Search

Δυο γιατροί στη Μυτιλήνη στη λίστα των 100 που υπερσυνταγογραφούσαν

Σοβαρές καταγγελίες για σπατάλη και υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων ήρθαν στο φως, με εκατοντάδες φάρμακα να συνταγογραφούνται για τον ίδιο ασθενή από γιατρούς στην Ελλάδα. Ειδικότερα, δύο γιατροί από τη Μυτιλήνη φέρονται να περιλαμβάνονται στους 100 που τέθηκαν εκτός του συστήματος συναγογράφησης του ΕΟΠΥΥ.

Ο πρώτος γιατρός, παθολόγος στο Κέντρο Υγείας της Μυτιλήνης, χορήγησε 705 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα σε συνολική ποσότητα 1.818 τεμαχίων, τα οποία προορίζονταν για τον άνδρα και τις δύο κόρες της. Εντυπωσιακό είναι ότι όλες οι συνταγές εκτελούνταν κατά τις βραδινές ώρες.

Ο δεύτερος γιατρός, ειδικός στη Γενική Ιατρική, συνταγογράφησε 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων για συγγενή του, με όλα τα φάρμακα να εκτελούνται σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.

Το γεγονός ότι περίπου 100 γιατροί έχουν εντοπιστεί να εμπλέκονται σε παρόμοιες περιπτώσεις δείχνει τη μεγάλη έκταση του προβλήματος και την αναγκαιότητα αυστηρών ελέγχων και μέτρων για την προστασία των δημόσιων πόρων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας, όπως είπε ο υπουργός, ενώ τόνισε με αυστηρότητα πως δεν θα μείνει καμία περίπτωση που δεν αποκαλυφθεί.

«Βρήκαμε ότι γιατροί έχουν γράψει τεράστιες ποσότητες φαρμάκων, από 250 έως 422 φάρμακα ανά ασθενή», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι καθαρή ανοησία να το κάνουν οι γιατροί αυτό σήμερα, καθώς υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούμε να ελέγξουμε.

Τα νέα συστήματα της ΗΔΙΚΑ που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα δίνουν άμεσα δεδομένα για το ποια ΑΜΚΑ έχουν αυξημένη συνταγογράφηση, ποιοι γιατροί τα γράφουν, ποια φαρμακεία εκτελούν τα φάρμακα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες θα βοηθήσουν το υπουργείο Υγείας να «πιάσει» αυτούς που προσπαθούν να κλέψουν το κράτος εις βάρος των ασθενών.