Search

Αντιδράσεις στις νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση

Ανατροπή στη δουλεία διόδου φέρνουν οι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Μετά το φρένο που έβαλαν οι αποφάσεις του ΣτΕ σε Μύκονο και Σαντορίνη απαγορεύθηκε η έκδοση νέων αδειών δόμησης εκτός σχεδίου, για τα τυφλά οικόπεδα -χωρίς πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό- που μπορούσαν, μέχρι πρότινος, να λάβουν οικοδομική άδεια εφόσον είχαν δουλεία διόδου, χρησιμοποιούσαν, δηλαδή, πρόσβαση από διπλανά οικόπεδα, ο περιορισμός αυτός, τώρα, θα γίνει νόμος του κράτους με μεταβατική διάταξη που θα ενταχθεί σε πολεοδομικό νομοσχέδιο όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός που προκρίνει δόμηση σε οργανωμένους υποδοχείς.

Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστή την απόφαση της κυβέρνησης να καταργηθεί η δουλεία διόδου που δίνει δικαίωμα δόμησης σε τυφλά οικόπεδα. Πρόκειται για εκείνα τα οικόπεδα που προέρχονται από κατάτμηση μεγαλύτερων οικοπέδων προ του 1985 και δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο και το αποκτούν έπειτα από παραχώρηση της απαιτούμενης γης, σε κοινή χρήση, με συμβολαιογραφική πράξη.

Από την πλευρά των ιδιοκτητών εκδηλώνονται αντιδράσεις για τις απαγορεύσεις που έρχονται. Το ζήτημα της οργάνωσης του χώρου θα λυθεί οριστικά με την παράδοση των Τοπικών Χωρικών σχεδίων σε 2-3 χρόνια, τα οποία θα καθορίζουν σαφώς τα όρια των οικισμών και θα απαγορεύουν τη δόμηση εκτός αυτών των ορίων.

Οι ρυθμίσεις για τη δουλεία διόδου στα εκτός σχεδίου

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, τις οποίες χαρακτήρισε μεταβατικές, θα εισαχθούν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή άμεσα. Βάσει της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός «η δουλεία όπως τη γνωρίζουμε θα ανήκει στο παρελθόν».

Επανέλαβε επίσης ότι, ο νέος οδικός χάρτης για τη δόμηση σε όλη τη χώρα θα είναι έτοιμος αφού ολοκληρωθεί το υπό εκπόνηση Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», των 600 εκατ. ευρώ. μέσω του οποίου θα αποκτήσει πολεοδομικό σχέδιο το 80% της επικράτειας που σήμερα δεν διαθέτει.

«Τα τοπικά χωρικά σχέδια (ΤΠΣ), θα είναι έτοιμα σε 2-3 χρόνια από σήμερα. Με αυτά θα μπορούμε να γνωρίζουμε τις αντοχές κάθε περιοχής, τις ιδιαιτερότητές της, που και τι μπορούμε να χτίσουμε. Μέχρι τότε θα χρειαστούμε κάποιους οριζόντιους κανόνες . Είναι δεδομένο ότι με γνώμονα τις αποφάσεις του ΣτΕ θα τεθούν σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι περιορισμοί στη δόμηση

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να τεθούν, καθώς υπάρχουν πολλά νησιά που πρακτικά δεν έχουν οικοδομηθεί, όπως και γενικότερα οικισμοί που πρέπει προστατευθούν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να δώσουμε εναλλακτικές, ή οργανωμένους υποδοχείς, ή σε οικισμούς ή σε επέκτασή τους.

Προτιμώ σε ένα νησί του Αιγαίου να «σπρώξω» τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν ένα εξοχικό σε ένα οικισμό, παρά να χτίζει ο καθένας σε ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, όπου και όπως θέλει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Photo: Tom Fisk Pexels