Η αγαπημένη σεφ Ντίνα Νικολάου μας παρουσιάζει μια εξαιρετική και εύκολη, γρήγορη συνταγή για μεζέ που συνδυάζει τη μοναδική γεύση του Ούζου Βαρβαγιάννη Πράσινο με πικάντικες γαρίδες σε φωλιά ρυζόφυλλου!
Ο συνδυασμός της θαλασσινής φρεσκάδας με το αρωματικό ούζο Βαρβαγιάννη απογειώνει κάθε μπουκιά και μας ταξιδεύει στα γευστικά μονοπάτια της Ελλάδας.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό γαρίδες μεγάλες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
½-1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
50 ml ούζο Βαρβαγιάννη Πράσινο 42%
50 ml ελαιόλαδο
Αλάτι θαλασσινό
Για το σερβίρισμα
6 φύλλα ρυζιού
Λίγο ελαιόλαδο
Πιπερίτσα τσίλι, σε φέτες
Αγγουράκι τουρσί, σε φέτες
Πάπρικα γλυκιά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το σκόρδο, την πάπρικα, το πιπέρι, το ούζο, το ελαιόλαδο και αλάτι θαλασσινό. Ανακατεύω καλά και ρίχνω τις γαρίδες. «Γυρίζω» τις γαρίδες μέσα στο μπολ για να βραχούν καλά, σκεπάζω με μεμβράνη και τις αφήνω να μαριναριστούν για 20-30 λεπτά.
Ανοίγω τα φύλλα ρυζιού σε ένα ξύλο κοπής και τα κόβω σε 2-3 κομμάτια το καθένα. Βάζω λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνω τα φύλλα λίγα λίγα για να ψηθούν περίπου 30-40 δευτερόλεπτα. Τα μεταφέρω σε μια πιατέλα και επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά.
Ξεσκεπάζω τις γαρίδες και τις ψήνω στο τηγάνι για 2-3 λεπτά σε κάθε πλευρά. Βγάζω τις γαρίδες σε ένα πιάτο. Μοιράζω τις γαρίδες στα τηγανισμένα ρυζόφυλλα και βάζω από 1-2 φετάκια πιπερίτσα τσίλι και λίγες φέτες αγγουράκι τουρσί. Πασπαλίζω με λίγη πάπρικα και σερβίρω αμέσως.