Στο πλαίσιο ενίσχυσης της σύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την κοινωνία της Λέσβου, το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα προετοιμασίας για τις Εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π) απευθύνεται σε ενήλικες αλλοδαπούς που επιθυμούν να συμμετέχουν στις εν λόγω Εξετάσεις την Άνοιξη του 2025.
Το συγκεκριμένο Πιστοποιητικό θεσμοθετήθηκε με τον Νόμο 4735/2020 ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης πολιτογράφησης. Τα μαθήματα θα επικεντρωθούν στην απόκτηση γνώσης όλης της δοθείσας ύλης μέσω της Γ.Γ.Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως αυτή παρατίθεται στην Τράπεζα Θεμάτων της Γραμματείας.
Τα μαθήματα καλύπτουν όλη την ύλη, η οποία χωρίζεται σε Ενότητες. Στην Α΄ Ενότητα περιλαμβάνονται τα Θεματικά Πεδία (γεωγραφία, ιστορία, πολιτικοί θεσμοί, πολιτισμός) και η Γλώσσα (κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου), στη Β΄ Ενότητα η κατανόηση του προφορικού λόγου και στη Γ΄ Ενότητα η παραγωγή του προφορικού λόγου.
Ταυτόχρονα, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες εκμάθησης του περιεχομένου της δοθείσης ύλης, αλλά και τις δυσκολίες ορθής παραγωγής γραπτού λόγου από τους αλλοδαπούς, θα υπάρξει επεξήγηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, καθώς και γραμματικών και γλωσσικών φαινομένων της ελληνικής, σύμφωνα με το επίπεδο ελληνομάθειας Β1, το οποίο είναι και το επιθυμητό για τις εξετάσεις. Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην ανεξάρτητη χρήση της ελληνικής γλώσσας, ώστε τα μαθήματα αυτά να αποτελέσουν μία ισχυρή βάση σωστής εκμάθησης της γλώσσας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων μαθητών δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθήματα χρήσης της γλώσσας.
Για να μπορέσει κάποιος αλλοδαπός να παρακολουθήσει το Πρόγραμμα ορίζεται ως προϋπόθεση να είναι κάτοχος άδειας διαμονής στην Ελλάδα.
Μαθησιακοί Στόχοι Προγράμματος:
Ως γενικός στόχος ορίζεται η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας με βάση την Τράπεζα Θεμάτων όπως αυτή κατατίθεται στη Γ.Γ.Ιθαγένειας (https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#topics/general) και όπως προκύπτει από την περιγραφή των επιπέδων ελληνομάθειας από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (http://www.greeklanguage.gr/certification/node/94.html) .
Συγκεκριμένα, στο τέλος των μαθημάτων οι επιμορφούμενοι προβλέπεται:
1. Να είναι ικανοί να απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις των Θεματικών Πεδίων (γεωγραφία, ιστορία, πολιτικοί θεσμοί, πολιτισμός).
2. Να μπορούν να κατανοήσουν γραπτά κείμενα και να απαντούν σε ερωτήσεις πάνω σε αυτά.
3. Να είναι σε θέση να παράγουν γραπτώς ένα σαφές και λεπτομερές κείμενο για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
4. Να κατανοούν συνομιλίες και μικρά ακουστικά κείμενα, με στόχο να απαντούν ερωτήσεις πάνω σε αυτά.
5. Να είναι σε θέση να παράγουν επαρκή προφορικό λόγο και να αναπτύσσουν προφορικά θεματικές ενότητες, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα εναλλακτικών λύσεων.
Μεθοδολογία Υλοποίησης:
[Μεικτή Μάθηση (Δια ζώσης διδασκαλία)]
Τα μαθήματα θα υλοποιούνται δια ζώσης, 2 φορές την εβδομάδα για 3 ακαδημαϊκές ώρες σε αίθουσες /χώρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μονάδα Μυτιλήνης. Η μέθοδος που ακολουθείται είναι ο συνδυασμός διδασκαλίας στην τάξη και εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας τεχνικές που βασίζονται στο μοντέλο της επικοινωνιακής προσέγγισης διδασκαλίας γλωσσών. Περιλαμβάνονται 7 θεματικές ενότητες (γεωγραφία, ιστορία, πολιτικοί θεσμοί, πολιτισμός, κατανόηση γραπτού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση προφορικού λόγου, παραγωγή προφορικού λόγου). Σε κάθε θεματική ενότητα υπάρχει η δοθείσα Τράπεζα Θεμάτων και η επεξήγηση δύσκολων σημείων αυτής με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό (χάρτες, power point, word, ακουστικά κείμενα), ενώ σημειώνονται οι πηγές από τις οποίες αντλήθηκε όλο το εκπαιδευτικό υλικό και η σχετική βιβλιογραφία. Παρέχεται, επίσης, η καθοδήγηση για χρήση ηλεκτρονικών γλωσσαρίων και για την αξιοποίηση γλωσσικών εργαλείων και εφαρμογών. Ενθαρρύνεται η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή η δημιουργία ενός blog για την αλληλεπίδραση των επιμορφούμενων με την παραγωγή γραπτού λόγου. Σε κάθε μάθημα θα διδάσκονται σταδιακά 3 θεματικές ενότητες, ώστε να καλυφτεί όλη η ύλη.
Μεθοδολογία αξιολόγησης:
Η αξιολόγηση των επιμορφούμενων βασίζεται σε:
– Εβδομαδιαίες ασκήσεις.
– Δραστηριότητες αυτοαξιολόγησης.
– Ενδιάμεσα τεστ προόδου στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας.
– Εξέταση για την αξιολόγηση των τεσσάρων γλωσσικών δεξιοτήτων (κατανόησης και παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου).
– Προσομοίωση των προφορικών – γραπτών εξετάσεων και της συνέντευξης.
Ελάχιστα Προσόντα Υποψηφίων:
Για να μπορέσει κάποιος αλλοδαπός να παρακολουθήσει τα μαθήματα προετοιμασίας για τις Εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση ορίζεται ως προϋπόθεση να είναι κάτοχος άδειας διαμονής (ή της σχετικής ηλεκτρονικής βεβαίωσης κατάθεσης ανανέωσής της ή της άδειας που χορηγούν οι αστυνομικές αρχές).
Ανώτατος Αριθμός Επιμορφούμενων:
20