Search

Η βραβευμένη φωτογραφία του Μπάμπη Στυλιανίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Η στιγμή της αγκαλιάς που αιχμαλώτισε με τον φακό του ο φωτογράφος της ΦΕΜ Μπαμπης Στυλιανίδης έχει λάβει βραβείο σε πανελλαδικό διαγωνισμό φωτογραφίας και είναι τραβηγμένη στην γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα πριν από 9 περίπου χρόνια!
.

Η 21η  Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς και η ιδέα προήλθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε.

Ο Μπάμπης Στυλιανίδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη αλλά έζησε κατά διαστήματα στην Αθήνα. Αγάπη του η κλασική μοτοσυκλέτα και η φωτογραφία. Έχει συνεργαστεί κατά διαστήματα ως Freelancer με εφημερίδες και περιοδικά. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η ικανότητά του να βρίσκει αυτό που περνά απαρατήρητο στις καθημερινές μας διαδρομές και να το απαθανατίζει δίνοντάς του αξία. Ασχολείται συνήθως με το φωτορεπορτάζ. Φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς και εκθέσεις και είναι δημοσιευμένες σε διάφορα έντυπα και περιοδικά. Είναι μέλος της ΦΕΜ και της Ε.Φ.Ε. (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία). Επί σειρά ετών διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Φ.Ε.Μ. με ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας και συμμετοχή σε ομαδικές.

.

Λίγα λόγια για την παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς

Η 21η  Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς.  Μία αγκαλιά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ωφελεί τη σωματική και πνευματική μας υγεία.

Η ιδέα προήλθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μπορεί να μην έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν.

Οι ειδικοί τη θεωρούν ως το καλύτερο φάρμακο, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και έστω και μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μας χαρίσει μία καλύτερη ζωή.

Πόσες αγκαλιές χρειαζόμαστε καθημερινά;

Η Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια, γνωστή για την προσέγγισή της στην οικογενειακή θεραπεία Βιρτζίνια Σατίρ (Virginia Satir) συνήθιζε να λέει ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται καθημερινά τέσσερις αγκαλιές για να επιβιώσει, οκτώ για να ζήσει καλά και δώδεκα για να είναι ευτυχισμένος.

Την αναγκαιότητα και την καθοριστική σημασία της αγκαλιάς επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα έρευνας σε παιδιά που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο που έδειξε ότι η ομάδα των παιδιών που δεχόταν καθημερινά τις αγκαλιές των φροντιστών σε τρεις ολιγόλεπτες συναντήσεις μαζί τους, παρουσίαζε καλύτερους δείκτες ανάπτυξης και μικρότερη ευαλωτότητα σε ασθένειες, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Υπάρχουν τουλάχιστον 6 βασικά είδη. Ας δούμε τη σημασία τους.

1. Η πολύ σφιχτή αγκαλιά. Ή αλλιώς η αγκαλιά της αρκούδας! Αυτή είναι η πιο σημαντική αγκαλιά. Οταν ο ένας κοιτάζει προς τη φορά του άλλου και αγκαλιάζονται σφιχτά με πάθος και ένταση, τότε εκφράζονται και μοιράζονται συναισθήματα αγάπης, ζεστασιάς, τρυφερότητας και ειλικρινούς ενδιαφέροντος.

2. Η παράλληλη αγκαλιά. Πλαϊνή αγκαλιά. Οταν ο ένας έχει τα χέρια του/της στη μέση/ώμους του άλλου και αντίστοιχα ο άλλος/άλλη σαν μια συνεχόμενη γραμμή δυο σωμάτων. Σαν ο ένας να είναι η συνέχεια του άλλου. Αυτή η αγκαλιά δείχνει εμπιστοσύνη, οικειότητα, ενδιαφέρον και χαλαρή διάθεση.

3. Η αγκαλιά-κουτάλι. Οταν ο ένας κοιτάζει την πλάτη του άλλου. Αυτή είναι αφενός μια αγκαλιά εμπιστοσύνης (από αυτόν που τη δέχεται), αφετέρου προστασίας από αυτόν που την προσφέρει.

4. Η μισή αγκαλιά. Οταν υπάρχει απόσταση στο κάτω μέρος των δύο σωμάτων και αγκαλιάζουν μόνο τα χέρια/μπράτσα. Αυτό συχνά δείχνει ότι ο ένας ή και οι δύο κρατούν «αποστάσεις» είτε γιατί υπάρχει δυσφορία για κάποιον λόγο είτε ανασφάλεια στον δεσμό, ή ακόμη και έλλειψη εμπιστοσύνης. Θέματα που υπάρχουν καλό θα είναι να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως και καταλλήλως.

5. Η αγκαλιά του φλερτ/ρομαντική αγκαλιά. Οταν ο ένας αγκαλιάζει και χαϊδεύει την πλάτη/μαλλιά του άλλου κοιτάζοντας απευθείας και συνεχόμενα τα μάτια του άλλου για αρκετή ώρα. Ερωτικά συναισθήματα και ερωτική έλξη/επιθυμία.

6. Αγκαλιά με ελαφριά χτυπήματα στην πλάτη. Αυτή είναι μια ανακουφιστική και καθησυχαστική αγκαλιά. Μεταφέρει ενσυναισθητική πρόθεση και διάθεση και επικοινωνεί ειλικρινές νοιάξιμο και προσφορά υποστήριξης.