Search

Κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ: Βαρύ χτύπημα για την παραμεθόρια οικονομία

“Εκεί που μας χρωστούσαν μας παίρνουν και το βόδι”

      Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ζητά από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τη Λέσβο και τα άλλα  παραμεθόρια νησιά. Κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει σημαντικά τους Λέσβιους καταναλωτές, που ήδη είναι επιβαρυμένοι με όλα τα αρνητικά που συνεπάγεται η απομακρυσμένη από τα κέντρα οικονομικής δραστηριότητας γεωγραφική θέση των παραμεθορίων νησιών με την ελλιπή λειτουργία του ανταγωνισμού σ’ αυτά και επί πλέον επιβαρύνονται με το αυξημένο κόστος μεταφοράς των πάσης φύσεως προϊόντων της αγοράς τους.

“Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι δώρο, είναι μια προσπάθεια να μειωθεί το υψηλό κόστος διαβίωσης των κατοίκων τους και αντιστάθμισμα στο υψηλότερο μεταφορικό κόστος, ώστε οι τιμές των προϊόντων να είναι ίδιες με την ηπειρωτική χώρα. Η κατάργησή του αντίκειται στην έννοια της  κοινωνικής δικαιοσύνης, που επιβάλλει την άμεση φορολόγηση του παραγόμενου πλούτου και όχι της κατανάλωσης με την εύκολη, αλλά και άδικη τεχνική επιβολής εμμέσων φόρων, που πλήττει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας.” τονίζει μεταξύ άλλων το Δ.Σ. της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου ενώ συνεχίζει στην επιστολή που κοινοποίησε σε κάθε αρμόδιο:

«Πλέον τούτου, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας θα επιβαρύνει οικονομικά τις κάθε είδους τουριστικές υπηρεσίες, με αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική τους ανάπτυξη και στην απασχόληση.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλογιστεί την αναγνωρισμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ελληνικό Σύνταγμα ιδιαιτερότητα των παραμεθορίων νησιών και την ως εκ τούτου αναγκαιότητα εφαρμογής Νησιωτικής Πολιτικής και να εξαιρέσει τα νησιά μας από τη σχεδιαζόμενη εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του ΦΠΑ.

Καλούμε τους βουλευτές του Νομού, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση να μη προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο που θα είναι βαρύ χτύπημα για τους ανθρώπους των παραμεθορίων νησιών και της ανάπτυξής τους, που μειονεκτούν σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα λόγω απόστασης και απομόνωσης».