Απειλές, χτυπήματα με μπουκάλια νερού και γροθιές εναντίων ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων της Μόριας καταγγέλλουν οι “Γιατροί του Κόσμου”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΓτΚ 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι πακιστανοί που μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Μυτιλήνης, μετά από ταραχές στο κέντρο κράτησης της Μόριας “αναφέρουν ότι κρατήθηκαν εκεί από τες 3:00 π.μ. μέχρι τις 14:00 μ.μ. και ότι για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εξαναγκάστηκαν να κάθονται σε στάση «καρέκλας» χαμηλά προς το έδαφος χωρίς όμως τα γόνατά τους να ακουμπούν σε αυτό. Αναφέρουν επίσης ότι κάθε φορά που κάποιας από αυτούς παρέκκλινε της στάσης αυτής είτε λόγω κόπωσης είτε λόγω ανάγκης για ύπνο, τότε τους χτυπούσαν στα πλευρά ώστε υα επανέλθουν στην προηγούμενη στάση. Περιγράφουν ότι κατά κύριο λόγο τούς χτυπούσαν με γεμάτα μπουκάλια νερού”.
Το περιστατικό, σύμφωνα με την ανακοίνωση ξεκίνησε κατόπιν ενός διαπληκτισμού μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων της Α και Β πτέρυγας μέσω πετροπόλεμου, όταν μία πέτρα χτύπησε έναν από τους αστυνομικούς βάρδιας. “Στην συνέχεια εκείνος μαινόμενος εισήλθε στον εσωτερικό της πτέρυγας και γρονθοκόπησε έναν από τους ανηλίκους. Ακολούθως του απείλησε ότι εάν ανέφερε σε κάποιου το τι πραγματικά είχε συμβεί, τότε θα τον επέστρεφε πίσω στην Τουρκία. Στον άκουσμα του τελευταίου οι ασυνόδευτοι ανήλικοι εξανέστησαν, με αποτέλεσμα δώδεκα από αυτούς να μεταφερθούν με χειροπέδες στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Μυτιλήνης”.
Οι ανήλικοι οδηγήθηκαν στο στο ιατρείο του ΚΥΤ, συνοδευόμενα από τον Διοικητή ταυ Κέντρου, ο οποίος ζήτησε την ιατρική εξέτασή τους για την εύρεση τυχόν ενδείξεων σωματικής κακοποίησης. Τα ευ λόγω ανήλικα εξετάστηκαν από την ιατρό, καθώς και από την ψυχολόγο του κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου.
Οι Γιατροί του Κόσμου αναφέρουν ότι από τις μαρτυρίες των ασυνόδευτων ανηλίκων και τις σχετικές αναφορές της ιατρού και της ψυχολόγου του Σωματείου προκύπτουν τα εξής:
- Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης από την ιατρό του κλιμακίου, γύρω στις τέσσερις ώρες μετά την επιστροφή τους από τα κρατητήρια (καθώς τότε ενημερώθηκε το ιατρικό κλιμάκιο από την διοίκηση του Κέντρου για τα συμβάν), ήταν προφανές ότι νι ανήλικοι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ και σωματικής/ψυχολογικής κατάπτωσης. Κάποιοι από αυτούς έφεραν εκδορές στους καρπούς λόγω των χειροπεδών ενώ άλλοι σε άλλα σημεία τους σώματος. Κάποιοι, ανέφεραν πόνους στο κεφάλι λόγω χτυπημάτων στα σημεία αυτά ενώ ένας από αυτούς παρουσίαζε ρινορραγία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας από τους ανηλίκους έδειξε το σπασμένο κινητό του, εξηγώντας ότι το έσπασε ένας από τους αστυνομικούς καθώς τον συνέλαβε υα τραβά βίντεο την στιγμή που επιδείκνυε βίαιη συμπεριφορά.
- Με βάση τα παραπάνω και κατόπιν της εξέτασης και των δώδεκα ανηλίκων, η ιατρός του κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου τους παρέπεμψε στν Βοστάυειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για περαιτέρω εκτίμησή τους από τους εκεί ειδικούς (ιατροδικαστής). Αξίζει υα σημειωθεί ότι παρόλο που ο ιατρικός συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου επικοινώνησε με την διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου προκειμένου να κληθεί ν ιατροδικαστής, εκείνη αρνήθηκε υα το πράξει, καθώς σύμφωνα με την ίδια κάτι τέτοιο γίνεται μόνα μετά από εισαγγελική παρέμβαση. Περαιτέρω, ν ιατρικός συντονιστής του Σωματείου συνέταξε σχετική ιατρική αναφορά, όπου αναφέρονται εκδορές στην πηχενκαρπική χώρα, εκδορές σε άλλα σημεία ταυ σώματος, ζάλη, οιδήματα, ερυθρότητα οφθαλμών κλπ.
- Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στν νοσοκομείο Μυτιλήνης συνοδεία του διοικητή του Κέντρου κ. Κούρτη και της αστυνομίας περίπου στις 21.00 ενώ η αρχική συνεννόηση με την αστυνομία ήταν στις 1930 (λόγω καθυστερημένης προσέλευσης του αυτοκινήτου της αστυνομίας). Η διαδικασία ολοκληρώθηκε περίπου στις 23.30.
- Από πληροφορίες, τόσο από το Προσωπικό του νοσοκομείου, όσο και από την εκπρόσωπο της UNHCR στο νοσοκομείο, η αστυνομία παραβρισκόταν στο χώρο των ΤΕΠ καθόλη τη διάρκεια της ιατρικής εξέτασης, και παρενέβαινε στην διαδικασία μην αφήνοντας να εξελιχτεί ομαλά.
Τέλος η Διευθύντρια των Γιατρών Του Κόσμου στη Μυτιλήνη Ευγενία Θάνου δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: “όλα τα παιδιά ήταν τρομοκρατημένα και μας είπαν πως δέχτηκαν χτυπήματα από αστυνομικούς. Τα έβαζαν να καθίσουν σε στάση καθίσματος αλλά χωρίς να κάθονται και αν κάποιο προσπαθούσε να κουνηθεί επειδή κουράστηκε του πετούσαν μπουκάλια με νερό. Μετά τη δική μας εξέταση ζητήσαμε να δει τα παιδιά και ιατροδικαστής κάτι το οποίο δεν έγινε”