Search

Amino 16 . Αύξηση στην ελαιοπαραγωγή με ένα καινοτόμο ελληνικό προϊόν

Η ΕΒΥΠ ( Ελληνική Βιομηχανία Υδρολυμένης Πρωτεΐνης ) παράγει υδρολυμένες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, κατάλληλες για χρήση στη βιολογική γεωργία και φιλικές προς το περιβάλλον.

Το Amino 16 είναι ένα καινοτόμο Ελληνικό προϊόν κατοχυρωμένο με Ευρωπαϊκή Πατέντα στον τομέα των οργανικών λιπασμάτων.

Παρασκευάζεται με τεχνολογία αιχμής από αποκλειστικά φυτικές πρώτες ύλες πλούσιες σε πρωτεΐνες. Το Amino 16 είναι οργανικό μίγμα 16 L– αμινοξέων και οργανικού αζώτου και δρα ως βιοενεργοποιητής σε καλλιέργειες όλων των ειδών.

Το  Amino 16 είναι κατάλληλο για χρήση στη βιολογική γεωργία και ασφαλές για αγρότες και καταναλωτές.

Επηρεάζει θετικά, αποτελεσματικά και οικονομικά την ανάπτυξη όλων των φυτών ενώ παράλληλα είναι φιλικό  στο περιβάλλον και ασφαλές για τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των φυτών με όλους τους τρόπους και λόγω της σύνθεσής του είναι άμεσα απορροφήσιμο. Συνδυάζεται εξαιρετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και ενισχύει την δράση τους.

Η αποτελεσματικότητα του  Amino 16 αποδεικνύεται από σειρά πειραμάτων που έχουν διεξαχθεί σε συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα.

Η εφαρμογή του στην ελιά οδηγεί σε αύξηση γόνιμων ανθέων και καρπόδεσης ειδικά τις χρονιές της μειωμένης παραγωγής. Στα ξινά βελτιώνει σημαντικά την καρπόδεση, το χρώμα, την ποιότητα και τη γεύση του καρπού. Στα κηπευτικά οδηγεί σε αύξηση παραγωγής, ομοιομορφία καρπών, αύξηση σακχάρων, καλύτερη γεύση, μείωση σχισμένων.

Ο τρόπος εφαρμογής του γίνεται: α) διαφυλλικά με δόση 300ccστα 100 λίτρα νερό, β) μέσω του συστήματος άρδευσης με 300ccστα 100 λίτρα νερό, γ) συνδυασμός των δυο παραπάνω τρόπων εφαρμογής. Επίσης η διαδικασία παραγωγής του είναι πιστοποιημένη κατά ENISO9001: 2000.

Η αντιπρόσωπος του προϊόντος για την περιοχή Β. Αιγαίου κ. Αταλάντη Σιάγα, μιλώντας μας για το συγκεκριμένο προϊόν και τις ευεργετικές του ιδιότητες για τις καλλιέργειες τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής:

« Η ελιά είναι από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στη χώρα μας και ειδικά στο νησί μας. Η συμβολή της τόσο στη διατροφή του Έλληνα όπου καταναλώνεται καθημερινά, όσο και στην Εθνική οικονομία (ελιά και ελαιόλαδο) είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Εμφανίζει όμως έντονα το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας σύμφωνα με το οποίο τη μία χρονιά καρποφορεί ικανοποιητικά και την επόμενη η καρποφορία είναι μειωμένη. Αυτός ο διετής κύκλος καρποφορίας της ελιάς τα τελευταία χρόνια αμφισβητείται από τους ερευνητές και γίνονται μεγάλες προσπάθειες να ρυθμιστεί η φυσιολογία του φυτού, έτσι ώστε αν δεν εξαλειφθεί εντελώς, τουλάχιστον να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Σε μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα από τον Δρ. Ηλία Κάλφα, γεωπόνο της Agrifood Research & Technological Innovation Specialists, εξετάσθηκε η επίδραση του σκευάσματος Amino 16 στην καρποφορία των ελαιόδεντρων με εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας, προκαλώντας αύξηση της καρπόδεσης και συνεπώς της παραγωγής».